• Tartalom

1039/1993. (V. 21.) Korm. határozat

1039/1993. (V. 21.) Korm. határozat

a központi államigazgatási szervek informatikai fejlesztéseinek koordinálásáról1

1993.05.21.

A Kormány az államigazgatási informatikai fejlesztések hatékonyságának növelésére, az állami költségvetés ez irányú felhasználásának jobb és takarékosabb megszervezésére, az Európai Közösségekhez való csatlakozás informatikai területét érintő feltételeinek időbeni teljesítésére a következető határozatot hozta:

1. Az informatika területén az Európai Közösségek előírásaihoz igazodó kormányzati ajánlásokat kell kibocsátani, amelyek az államigazgatási informatikai fejlesztéseknél irányadók. Az ajánlásoknak biztosítaniuk kell a ,,nyílt rendszer'' elv érvényesítését, informatikai stratégiai tervek készítését, a tervezéshez minőségjavító módszerek bevezetését, a biztonsági és adatvédelmi követelmények fokozott érvényre juttatását, a beszerzések megalapozottságának javítását.


Felelős: Informatikai Tárcaközi Bizottság elnöke

Határidő: folyamatos

2. A minisztériumokban, az országos hatáskörű államigazgatási szerveknél rendszeressé kell tenni az informatikai fejlesztési (stratégiai) terv készítését, első alkalommal 1994., 1995. évre. A minisztériumok, a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság informatikai fejlesztési terveit az Informatikai Tárcaközi Bizottság egyezteti, véleményezi. A további országos hatáskörű szervek informatikai fejlesztési terveit a közigazgatási felügyeletüket ellátó minisztériumok egyeztetik, véleményezik.


Felelős: miniszterek
országos hatáskörű szervek vezetői
Informatikai Tárcaközi Bizottság elnöke


Határidő: a költségvetési tervezéssel összhangban

3. Ki kell dolgozni a központi, a területi (középszintű) közigazgatási szervek és a helyi önkormányzatok informatikai kapcsolatrendszerének rendező elveit és a helyi önkormányzati informatikai tevékenység koordinációjának módszereit.


Felelős: belügyminiszter
környezetvédelmi és területfejlesztési
miniszter
Informatikai Tárcaközi Bizottság elnöke

Határidő: 1993. december 31.

4. Ki kell dolgozni és a Kormány elé kell terjeszteni a kormányzat integrált adatátviteli és távközlési hálózatának fejlesztési tervét. Meg kell határozni a hálózat működtetésének szervezeti, személyi, tárgyi feltételeit.


Felelős: Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási
államtitkára

Határidő: 1993. október 31.

5. A központi közigazgatás céljait együttesen szolgáló informatikai rendszerek fejlesztési előirányzatait a Miniszterelnökség fejezetnél központilag kell megtervezni a központi kormányzati informatikai infrastruktúra beruházási célprogram keretében. A tervező munkát az Informatikai Tárcaközi Bizottság által elfogadott ajánlások alapján kell végezni.


Felelős: pénzügyminiszter
Informatikai Tárcaközi Bizottság elnöke

Határidő: az éves költségvetési tervezéssel
összhangban

6. Szabályozni kell

a) a kormányzati informatikai beruházások,

b) a közigazgatási informatikai fejlesztések és üzemeltetések tervezésének, lebonyolításának, nyilvántartásának, finanszírozásának rendjét.


Felelős: a) pontnál: pénzügyminiszter
Informatikai Tárcaközi
Bizottság elnöke
b) pontnál: miniszterek
országos hatáskörű szervek
vezetői


Határidő: a) pontnál: 1993. szeptember 30.
b) pontnál: 1993. október 31.

7. Az éves állami költségvetés előkészítése során az informatikára, információtechnológiára fordítandó előirányzatokat a kormányzati beruházásoknál fejezetenként külön nevesítve is fel kell tüntetni.


Felelős: pénzügyminiszter
miniszterek

Határidő: az éves költségvetési tervezéssel
összhangban

8. Az Informatikai Tárcaközi Bizottság közzétett ajánlásait az 1993-ban induló információrendszer és információtechnológiai fejlesztéseknél is figyelembe kell venni.


Felelős: miniszterek
országos hatáskörű szervek vezetői

Határidő: folyamatos

9. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

1

A határozatot az 1119/2010. (V. 13.) Korm. határozat 1. pont 1.64. alpontja hatályon kívül helyezte 2010. május 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére