• Tartalom

1186/2002. (XI. 5.) Korm. határozat

1186/2002. (XI. 5.) Korm. határozat

a romák társadalmi integrációját előmozdító kormányzati együttműködés irányelveiről és szervezeti kereteiről1

2004.03.18.

A Kormány

1. a romák társadalmi integrációját előmozdító kormányzati együttműködés irányelveit a mellékletben foglaltak szerint határozza meg;

2.2

3. úgy foglal állást, hogy

a) a diszkrimináció és az előítéletesség csökkentése érdekében készüljön komplex PR stratégia,

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Határidő: 2002. december 31.

b) elő kell segíteni a roma diplomások szaktárcáknál történő foglalkoztatását,

Felelős: miniszterek

Határidő: folyamatos

c)3

Melléklet az 1186/2002. (XI. 5.) Korm. határozathoz


A romák társadalmi integrációját előmozdító kormányzati együttműködés irányelvei

1. A nemzet sorsát érintő, stratégiai jelentőségű programok (Nemzeti Fejlesztési Terv, Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program) kidolgozásánál figyelembe kell venni a roma lakosság helyzetét, társadalmi integrációjának szükségességét, és azok megvalósítása során kiemelt figyelmet kell fordítani a Kormány romapolitikai célkitűzéseinek érvényesítésére.

2. A cigányságot érintő kutatási programoknak, terveknek, akcióprogramoknak támaszkodniuk kell az Európai Unió és az Európa Tanács tagállamai hasonló célú elemzéseire, akcióira.

3. A cigányság helyzetének befolyásolására irányuló programok tervezése során azok szakmai megalapozottságát statisztikai adatokkal, komplex kutatási eredményekkel, hatásvizsgálatokkal és szakmai elemzésekkel kell alátámasztani.

4. A cigányság társadalmi-gazdasági felemelkedését célzó programok előkészítésénél törekedni kell az európai közösségi források és technikai segítségnyújtás minél szélesebb körű igénybevételére.

5. A cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítására irányuló középtávú intézkedéscsomagot a stratégiai feladatok időszerűsítése céljából rendszeresen felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat elsődleges szempontja, hogy azok a stratégia irányelvekhez kapcsolódó, decentralizált, a helyi lakosság szükségleteire épülő kistérségi programok teljesüljenek, amelyek a mindennapi életben is érzékelhető változást eredményeznek, mind a roma, mind a többségi társadalom számára.

6. A roma integrációt érintő előterjesztések szempontrendszerét ki kell bővíteni a döntési javaslat roma társadalomra gyakorolt hatásainak elemzésével. Ezzel párhuzamosan el kell végezni a jogszabályok, valamint az állami intézmények tevékenységére, szolgáltatásaira vonatkozó szabályozó eszközök felülvizsgálatát a diszkriminatív rendelkezések és működési elemek feltárása és kiküszöbölése érdekében.

7. A roma társadalom helyzetét befolyásoló programok előkészítése keretében véleménynyilvánítási lehetőséget kell biztosítani a roma kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői számára, elsősorban a Romaügyi Tanács, illetve a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság fórumain, továbbá az előkészítésben érintett minisztériumok tevékenységében.

8. A cigányság gazdasági és társadalmi felemelkedését szolgáló programok mellett az oktatás, a nevelés és a kultúra területén – a közmédiumokkal, egyházakkal és civil szervezetekkel együttműködve elő kell segíteni a szolidaritás és a tolerancia eszméinek térhódítását, a szociális helyzetből, a kirekesztettségből és az előítéletességből eredő konfliktusok megelőzését, illetve humánus rendezését. Támogatni kell az ebben szerepet játszó társadalmi szervezeteket és civil kezdeményezéseket.
1

A határozatot az 1119/2010. (V. 13.) Korm. határozat 1. pont 1.59. alpontja hatályon kívül helyezte 2010. május 29. napjával.

2

A 2. pontot az 1099/2003. (X. 1.) Korm. határozat 1. pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. c) pontját az 1021/2004. (III. 18.) Korm. határozat 6. pontjának harmadik francia bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére