• Tartalom

1013/2003. (III. 4.) Korm. határozat

1013/2003. (III. 4.) Korm. határozat

a DUNAFERR Dunai Vasmű Rt. és a DUNAFERR Cégcsoport privatizációjáról és a térségben jelentkező problémák megoldásához szükséges intézkedésekről1

2004.09.30.

A Kormány megerősíti, szükségesnek tartja az acélgyártás fennmaradását, annak nemzetközi szintű versenyképessé tételét, valamint, hogy a vállalatcsoport reorganizációjára a hosszú távú térségfejlesztést szolgáló lépésekkel párhuzamosan, azokba beillesztve kerüljön sor. A foglalkoztatási szerkezetváltást, a térségi foglalkoztatás stabilizálását is e folyamat részeként kell kezelni. Az ezt szolgáló fejlesztési stratégia kidolgozása és megvalósítása érdekében a Kormány, a helyi önkormányzatok, a térség képviselői, a vállalatcsoport vezetői, a tulajdonosi jogok gyakorlójának, valamint a munkavállalókat képviselő szakmai érdekképviseletek együttműködése szükséges.

1. A Kormány felhívja a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy a gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterrel közösen készítsen előterjesztést Dunaújváros és környéke régió iparpolitikai, infrastruktúra-fejlesztési és foglalkoztatáspolitikai koncepciójáról, különös tekintettel a közúthálózat-fejlesztési és foglalkoztatási kérdésekre, kezdeményezze a Dunaújvárosi Kistérség fejlesztési programjának kidolgozását. A program kidolgozáshoz a területfejlesztési célelőirányzat központi keretéből nyújtson támogatást.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, gazdasági és közlekedési miniszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, pénzügyminiszter

Határidő: 2003. március 31.

2. Az autópálya program keretében 2006-ra épüljön meg az M6 autópálya Dunaújvárosig. A gazdasági és közlekedési miniszter vizsgálja meg az EBRD által az M/6-os út autópályává alakítására tett PPP-rendszerű ajánlat konstrukcióját és feltételeit, tegyen javaslatot annak elfogadásával kapcsolatban.

Felelős: gazdasági és közlekedési miniszter

Határidő: 2003. március 31.

3. A pénzügyminiszter mint az ÁPV Rt.-ben a részvényesi jogok gyakorlója tegye meg a DUNAFERR Dunai Vasmű Rt. állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítése érdekében szükséges intézkedéseket, az alábbi feltételek figyelembevételével:


A befektető

– rendelkezzen a hosszú távú működést biztosító technológia működtetését, illetve felújítását biztosító beruházások megvalósításához szükséges pénzügyi háttérrel és garanciákkal, továbbá

– vállaljon szerződéses kötelezettséget a munkavállalók foglalkoztatására, munkakörülményeik javítására, illetve megfelelő pénzügyi kötelezettséget a foglalkoztatás kistérségi szintű megoldásának elősegítésére.

Felelős: pénzügyminiszter

Határidő: 2003. július 31.

4. A DUNAFERR Cégcsoport reorganizációjánál különös tekintettel kell lenni a foglakoztatási szempontokra.

Felelős: pénzügyminiszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter

Határidő: a feladatterv elkészítésére: 2003. március 31., a végrehajtásra: folyamatos

5. A társadalmi együttműködés szervezésére, a hosszú távú megoldásokat segítő párbeszéd lefolytatására tárcaközi bizottság jön létre. Ennek tagjai: az FMM, a PM, a GKM, a MeH, az ÁPV Rt. képviselői, a DUNAFERR vezetése, valamint a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a térség önkormányzatainak, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak (MVA), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a (MKIK) képviselői, illetve az ágazati, a helyi, a vállalati szakszervezet delegáltjai.

Felelős: foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter

Határidő: 2003. március 31.

6.2

1

A határozatot az 1119/2010. (V. 13.) Korm. határozat 1. pont 1.33. alpontja hatályon kívül helyezte 2010. május 29. napjával.

2

A 6. pontot az 1088/2004. (IX. 14.) Korm. határozat 2. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére