• Tartalom

1093/2004. (IX. 29.) Korm. határozat

1093/2004. (IX. 29.) Korm. határozat

a Békés megyei foglalkoztatási feszültségek kezeléséről1

2004.09.29.

A Kormány szükségesnek tartja, hogy a Békés megyei foglalkoztatási feszültségek kedvezőtlen gazdasági, társadalmi hatása a minimális mértékre csökkenjen. Fontosnak tarja, hogy a térségben élő számos család jövedelmét, megélhetését biztosító hagyományos baromfiipari beszállítói tevékenység a piac igényeihez igazodó méretekben fennmaradjon. Elő kell segíteni, hogy a csökkenő baromfiipar és a hozzá kapcsolódó alapanyag-beszállítói tevékenység helyét más olyan vállalkozási profilok váltsák ki, amelyek biztosítják a térség foglalkoztatottságának stabilizálását, lehetőség szerinti további növekedését. Az ezt szolgáló fejlesztési stratégia kidolgozása és megvalósítása érdekében szükséges a Kormány, a helyi önkormányzatok, a térség képviselői, a vállalatcsoport vezetői, a tulajdonosi jogok gyakorlójának, valamint a munkavállalókat képviselő szakmai érdekképviseletek együttműködése.

1. A Kormány felhívja a területfejlesztésért felelős minisztert, hogy az érintett miniszterek bevonásával készüljön tanulmány, amely alapul szolgálhat Békés megye fejlesztési koncepciójának, stratégiai és operatív programjának elkészítésére, illetve a meglévő fejlesztési koncepció módosítására. A hatástanulmány elkészítéséhez a Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás három éves kereteiről szóló 2003. évi CXVI. törvény X. Miniszterelnökség fejezet, 8. cím, 4. alcím, 1. jogcímcsoport terület- és régiófejlesztési célelőirányzat központi kerete nyújtson támogatást.

Felelős: területfejlesztésért felelős miniszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, gazdasági és közlekedési miniszter, pénzügyminiszter, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Határidő: 2004. október 31.

2. A Bábolna Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Kereskedelmi Részvénytársaság (a továbbiakban: Bábolna Rt.) békéscsabai üzemének privatizációja során a társaság leendő tulajdonosával (tulajdonosaival) megkötendő adásvételi szerződés(ek)ben lehetőség szerint minél több munkavállaló, minél hosszabb távon történő további alkalmazását biztosító foglalkoztatási garanciákat kell érvényesíteni.

Felelős: pénzügyminiszter

Határidő: 2004. november 30., illetve a szerződés megkötésének napja

3. Békés megyében a várható foglalkoztatási feszültségek kezelésére, valamint a térség gazdasági szerkezetváltásának ösztönzésére több éves időszakot átfogó akciótervet kell készíteni, amelynek részletesen tartalmaznia kell az érintett minisztériumok és háttérintézményeik feladatait, valamint e feladatok végrehajtásához biztosított források megnevezését. Az akcióterv elkészítését – amelyet a Kormány elé kell terjeszteni – a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter koordinálja. Az akcióterv feladatainak meghatározását az érintett minisztériumoknak a mellékletben meghatározott intézkedési terv szerint kell elősegíteni.

Felelős: foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, területfejlesztésért felelős miniszter, gazdasági és közlekedési miniszter, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, belügyminiszter, környezetvédelmi és vízügyi miniszter

Határidő: 2004. november 30.

4. E határozatból adódó feladatok végrehajtására az érintett tárcák közreműködésével munkabizottság jön létre, amelynek a tevékenységét a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter és a területfejlesztésért felelős miniszter koordinálja.

Felelős: foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, területfejlesztésért felelős miniszter

Határidő: azonnal

Melléklet az 1093/2004. (IX. 29.) Korm. határozathoz


Intézkedési terv

1. Előzetesen fel kel mérni a vállalkozások korszerű, versenyképes szakmai ismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti munkaerőigényét, és az ehhez szükséges képzések, átképzések támogatásához 2004–2007-ig terjedő időszakra megfelelő forrásokat kell elkülöníteni.
Felelős: foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Határidő: 2004. november 30.

2. A csoportos létszámcsökkentésben érintett hátrányos helyzetű munkavállalók, illetve a baromfiipari beszállítói tevékenység kiesése miatt jövedelem nélkül maradó hátrányos helyzetű munkaképes családtagok bevonásával célzott közmunka, közhasznú foglalkoztatási programokat kell megtervezni és lebonyolítani a 2004–2007. évig terjedő időszakban. Békés megye települési önkormányzatai az erre vonatkozó igényeket mérjék fel, az önkormányzatok programokhoz biztosítandó kötelező saját forrásának előteremtéséhez segítséget kell nyújtani.
Felelős: foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, belügyminiszter (az igényfelmérésért és a forrás előteremtéséhez nyújtott segítségért)
Határidő: 2004. november 30., illetve folyamatos

3. A 2004. évi privatizációs bevételekből a Bábolna Rt. békéscsabai üzemének privatizációjához kapcsolódó csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalónként 500 000 Ft kerüljön elkülönítésre, amelyet az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény szabályai szerint a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács használhat fel a megye foglalkoztatási helyzetét javító, új munkahelyek teremtését ösztönző programok lebonyolítására.
Felelős: pénzügyminiszter
Határidő: 2004. november 30.

4. Több éves komplex – a különböző munkaerőpiaci szolgáltatások és aktív foglalkoztatási eszközök összehangolt alkalmazását biztosító – munkaerőpiaci programokat kell kidolgozni, és a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozni a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók elhelyezkedésének elősegítésére.
Felelős: foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Határidő: 2004. november 30., illetve folyamatos

5. A Bábolna Rt. privatizációjával összefüggésben a Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács, Békéscsaba Város Önkormányzata, a Dél-alföldi Regionális Területfejlesztési Tanács, az érintett Békés megyei kistérségi tanácsoknak (szövetségeinek), továbbá a térségben működő vállalkozásfejlesztő, térségfejlesztő szervezetek bevonásával készüljön el a Békés megyére vonatkozó több éves fejlesztési program, illetve a meglévő fejlesztési program kerüljön módosításra, amely tartalmazza a térség meglévő erőforrásait, kitörési pontjait, számításba vehető saját forrásait, alapját képezve azoknak a támogatási lehetőségeknek, amelyeket az érintett minisztériumok a megvalósításukhoz biztosítanak.
Felelős: területfejlesztésért felelős miniszter, belügyminiszter
Határidő: 2004. december 31.

6. A hazai forrásaikat érintően a minisztériumok és háttérintézményeik tekintsék át annak lehetőségét, hogy milyen 2004. évben működő támogatási programokkal segíthetik a Békés megyében működő, illetve az oda települő vállalkozásokat. Erről tájékoztassák a megye lakosságát, vállalkozásait és az 5. pontban szereplő szervezeteket. A 2005–2007-ig terjedő időszakban meghirdetett programok megtervezésekor a minisztériumok és háttérintézményeik kezeljék kiemelten a Békés megyében zajló gazdasági-foglalkoztatási szerkezetváltás elősegítését, a megyei, kistérségi fejlesztési programok megvalósítását. A határozat 1. pontja alapján elkészítésre kerülő hatástanulmány tegyen javaslatot arra, hogy az igényelt állami tartalékföldek és más állami ingatlanok gyorsított eljárásban hogyan kerülhetnek az önkormányzatok tulajdonába.
Felelős: területfejlesztésért felelős miniszter, gazdasági és közlekedési miniszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, belügyminiszter, környezetvédelmi és vízügyi miniszter
Határidő: 2004. november 30., illetve folyamatos

7. Az érintett tárcák mérjék fel annak lehetőségét, hogy 2004–2007-ig a Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó operatív programok keretében az Európai Unió milyen forrásai biztosíthatók Békés megye gazdasági-foglalkoztatási helyzetének javítását célzó programokhoz. Ehhez biztosítani kell a regionális, megyei és kistérségi fejlesztési koncepciókban, valamint az operatív programokban megfogalmazott célok összhangját.
Felelős: területfejlesztésért felelős miniszter, a Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó operatív programok végrehajtásáért felelős miniszter, gazdasági és közlekedési miniszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, környezetvédelmi és vízügyi miniszter
Határidő: 2004. november 30.

8. Rövid, közép-, illetve hosszú távú koncepciót kell kidolgozni arra vonatkozóan, hogy Békés megye a közlekedési lehetőségek fejlesztése révén minél korábban és nagyobb mértékben hogyan kapcsolható be az ország gazdasági vérkeringésébe, továbbá milyen fizikai infrastrukturális, valamint környezetvédelmi fejlesztések ösztönözhetik a hazai és a külföldi befektetők megyébe történő áramlását, valamint ezek a fejlesztések milyen időbeli ütemezéssel, mely szervezetek hatáskörében, és milyen forrásokból valósíthatók meg. Fel kell mérni a humán infrastruktúra helyzetét, a képzési intézmények kapacitását, fejlesztési elképzeléseit, valamint a megyében meglévő munkaerő jelenlegi, illetve az elkövetkezendő 5 évben várható szakmastruktúráját.
Felelős: gazdasági és közlekedési miniszter, környezetvédelmi és vízügyi miniszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Határidő: 2004. november 30.

9. Át kell tekinteni a jelenlegi adókedvezmények Békés megyében való alkalmazásának lehetőségeit, illetve ki kell dolgozni a megyébe betelepülő új vállalkozások központi és helyi adókedvezményekkel való ösztönzésének lehetőségeit.
Felelős: pénzügyminiszter, belügyminiszter
Határidő: 2004. november 30.

10. Fel kell mérni, hogy a Békés megyében működő Ipari Parkok tevékenysége milyen komplex intézkedésekkel (infrastruktúra-fejlesztés, helyi munkaerő képzése, K+F ösztönzése, korszerű logisztikai rendszerek kialakítása stb.) fejleszthető tovább annak érdekében, hogy minél vonzóbbá váljanak a hazai és külföldi befektetők számára. Meg kell vizsgálni Békés megye haditechnikai eszközök beszerzéséhez kapcsolódó ellentételezésbe történő bevonásának lehetőségét.
Felelős: gazdasági és közlekedési miniszter
Határidő: 2004. november 30., illetve folyamatos

11. A Magyar Befektetés-ösztönzési és Kereskedelem-fejlesztési Közhasznú Társaság (ITD-H) mérje fel a Békés megyében meglévő, hazai és külföldi potenciális befektetőket vonzó, eladásra, hasznosításra váró telephelyeket, üzemeket, és gondoskodjon azok folyamatos kiajánlásáról az üzleti partnerei részére. Az érdeklődő befektetőkkel folytatott tárgyalások során kezeljék kiemelten Békés megye gazdasági-társadalmi felzárkózásának elősegítését. Ennek során kísérleti jelleggel alkalmazza az egyablakos támogatásközvetítés eddig kidolgozott gyakorlatát, annak érdekében, hogy a tapasztalatok felhasználhatóak legyenek a rendszer végleges működési formájának kialakításához.
Felelős: gazdasági és közlekedési miniszter, érintett miniszterek
Határidő: 2004. november 30., illetve folyamatos

12. A határozat 1. pontja alapján elkészítésre kerülő hatástanulmány szerint cselekvési tervet kell készíteni arra vonatkozóan, hogy Békés megyében a csökkenő baromfi ágazat helyett a falusi lakosság egy része milyen új, megfelelő megélhetést biztosító mezőgazdasági tevékenységre vállalkozhat, és ezt az agrár szerkezetváltást milyen módon és forrásokkal lehet ösztönözni.
Felelős: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Határidő: 2004. november 30.
1

A határozatot az 1119/2010. (V. 13.) Korm. határozat 1. pont 1.75. alpontja hatályon kívül helyezte 2010. május 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére