• Tartalom

3/1978. OKTH határozat

3/1978. OKTH számú határozat

a Badacsonyi Tájvédelmi Körzet bővítéséről1

1978.03.31.

A természetvédelemről szóló 1961. évi 18. számú törvényerejű rendeleten és a végrehajtásáról kiadott 12/1971. (IV. 1.) Korm. sz. rendeleten alapuló jogkörömben meghoztam az alábbi

határozatot.

1. Védetté nyilvánítom és a 83/TK/65. természetvédelmi törzskönyvi számú Badacsonyi Tájvédelmi Körzethez csatolom a Tapolcai-medence és bazaltvulkáni hegyei egy részét a csatolt vázrajz (1. sz. melléklet) szerint.

2. A Badacsonyi Tájvédelmi Körzet (továbbiakban: TK) a természetvédelemről szóló 1961. évi 18. számú törvényerejű rendelet végrehajtásáról kiadott 12/1971. (IV. 1.) Korm. sz. rendelet alkalmazása szempontjából országos jelentőségű érték.

3. A Badacsonyi Tájvédelmi Körzet Veszprém megyében: Tapolca város, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagos, Kapolcs, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Nemesgulács, Salföld, Szigliget községek közigazgatási területén fekszik. Helyrajzi számait és földnyilvántartási adatainak összesítését a
2. sz. melléklet tartalmazza.

4. A TK bővített területe: 7.028,1 h.

5. A TK rendeltetése:
a) Védje és őrizze meg a táj jellegzetes és kiemelkedő szépségű arculatát, gazdag és változatos természeti értékeit:
– a bazaltvulkán hegyeket, azok ritka földtani képződményeit,
– nádasokat, lápréteket, erdőket, ezen élőhelyek ritka növényfajokban gazdag természetes növénytársulásait és a terület állatvilágát.
b) Őrizze meg a táj kulturális értékeit.
c) Segítse elő a szőlőkultúra és a szőlőtermesztéshez tartozó jellegzetes építmények fennmaradását.
d) Biztosítson a tudományos kutatásokhoz zavartalan természeti feltételeket.
e) A természeti és kulturális értékek megóvásával és bemutatásával segítse a turizmust és az idegenforgalmat.
f) Környezetvédelmi mintaterületként szolgálja természeti környezetünk védelmét.

6. Szigorúan védett területek:
A TK legjelentősebb természeti értékeinek fokozott védelme érdekében az alábbi területek szigorúan védettek:

Csobánc-hegy

18,9 ha

Szigligeti Arborétum

9,3 ha

Szigligeti Vár-hegy

15,7 ha

Szigligeti Majális-domb

55,8 ha

Gulács-hegy

176,9 ha

Tóti-hegy

20,4 ha

Kékkúti csarabos erdő

25,7 ha

Salföldi kőtenger

4,0 ha

Örsi-hegy a Folly arborétummal

152,8 ha

Szentgyörgy-hegy

87,2 ha

Badacsony-hegy

202,5 ha

Összesen:

769,2 ha


7. Alapvető védelmi előírások:
a) A TK fenntartását, kezelését, fejlesztését, tudományos kutatását, látogatását összehangoltan és tervszerűen kell végezni.
b) A TK szigorúan védett területein a természetes növény- és állatvilágot és a földtani képződményeket meg kell őrizni. Fokozott figyelmet kell fordítani a növény- és állatvilág természetes termőhelyének, illetve élőhelyének fenntartására, szükség szerinti helyreállítására.
c) A TK területén nem szabad olyan tevékenységet folytatni, olyan létesítményt elhelyezni és üzemeltetni, amely a táj jellegét (kilátást, rálátást), védett növény- és állatvilágát, valamint a TK rendeltetésének betöltését zavarja, vagy veszélyezteti.
d) A TK területén a gazdálkodást (erdő-, mező-, rét-, legelő-, szántó-, szőlő-, valamint vízgazdálkodás, halászat, horgászat) és egyéb tevékenységet a természet- és tájvédelem érdekeinek figyelembevételével, azok sérelme nélkül kell végezni.
e) A TK-t óvni kell minden olyan hatástól, amely fennmaradását vagy sajátos táji–természeti tulajdonságát sérti, illetve veszélyezteti.
f) A TK-ra vonatkozó részletes védelmi és kezelési előírásokat az OKTH az érintett szervek bevonásával a 3. sz. mellékletben foglalt irányelvek, illetve részletes előírások szerint készített Kezelési szabályzatban (továbbiakban: Szabályzat) állapítja meg. A Szabályzat kiadásáig a védelem és kezelés kérdéseiben a 3. sz. mellékletben foglalt irányelvek és előírások szerint kell eljárni.

8. A TK természetvédelmi kezelését az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal Veszprémi Természetvédelmi felügyelősége végzi. A természetvédelmi kezeléssel kapcsolatos költségeket az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal költségvetésében kell előirányozni és biztosítani.
9. Egyéb rendelkezések:
a) A TK rendeltetését érintő, már korábban jóváhagyott területrendezési, fejlesztési-, mező-, erdő-, vad-, víz- és egyéb gazdálkodási közép- és hosszú távú terveket felül kell vizsgálni és szükség esetén el kell végezni a TK rendeltetésének megfelelő módosításokat.
b) A TK határvonalát határjelekkel meg kell jelölni. A TK megfelelő helyein „Tájvédelmi Körzet” feliratú, továbbá útmutató, tájékoztató, figyelmeztető stb. táblákat kell kihelyezni.
c) A 2. sz. mellékletben megjelölt földrészletek védetté nyilvánítását a földhivataloknak az ingatlan-nyilvántartásba be kell vezetniök.
d) A TK magában foglalja az alábbi, korábban védetté nyilvánított területeket:

Törzskönyvi száma

Határozat száma

Megnevezés

Terület ha

127/TK/76.

7/1976. OTvH.

Szentgyörgyhegyi TK

932,0

18/7/TT/54.

1109/54. OTvH.

Szigligeti Arborétum

9,3


Elrendelem a Szentgyörgy-hegyi TK-nak az országos természetvédelmi törzskönyvből és a Szigligeti Arborétumnak a Veszprém megyei természetvédelmi törzskönyvből való törlését.
e) E határozatban foglalt előírások és tilalmak megszegőivel szemben a vonatkozó rendelkezések szerint kell eljárni.
f) E határozat a Tanácsok Közlönyében történő közzététel napján lép hatályba és ellene fellebbezésnek helye nincs.

Indokolás

A Tapolcai-medence a Bakony változatos felépítésű kis tája, amely a Keszthelyi-hegység, a Dél-Bakony és a Balatonfelvidék közé ékelődik. A bazaltvulkánok a Balaton hatalmas víztükrével Európa egyik legszebb tájrészét alkotják, amely hazánknak kiemelkedő földtani, tájképi és kultúrtörténeti értéke.
A bazaltvulkánok, közöttük a Badacsony és a Szentgyörgy-hegy a legszebb emlékei a területen lezajlott vulkáni tevékenységnek. Európában nem található még egy olyan terület, ahol a szél munkája olyan biztosan felismerhető és tanulmányozható, mint a Tapolcai-medencében.
A bazaltvulkánok felső részei és a síkság láprétjei kisebb foltokon még viszonylag érintetlen, ősi vegetációt őriznek.
A bazaltvulkánok lejtőin közel két évezrede folytatnak szőlőművelést, erre a római korból származó leletek utalnak.
A kedvező természeti tulajdonságokkal rendelkező tájrész – mint a Balaton környék egyik kiemelkedő szépségű része – kedvelt üdülő és kirándulóterület, amely a hazai és külföldi látogatók százezreit vonzza.
A Balaton környéki bazaltvulkánok kiemelkedő földtani és tájképi értékére Beudant francia geológus már 1822-ben felhívta a figyelmet. Ezt követően számos kutató méltatta e hegyek különleges földtani értékét és javasolta védelmét.
A Badacsonyt szépsége, veszélyeztetettsége és a balatoni idegenforgalomban betöltött szerepe miatt az Országos Természetvédelmi Hivatal 1965-ben az ország második tájvédelmi körzetének jelölte ki és védetté nyilvánította. 1976-ban hasonló védelmet kapott a Szentgyörgy-hegy is. A többi bazaltvulkán és az értékes üdülőtáj egységes képének védelmét szolgálja a Badacsonyi Tájvédelmi Körzet bővítése.
A Tapolcai-medence vagy egy-egy részének védelmét javasolta az Építésügyi- és Városfejlesztési Minisztérium, a Veszprém megyei Tanács, a Balatoni Intéző Bizottság, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága, a Magyar Állami Földtani Intézet, a Természettudományi Múzeum, valamint más intézmények és magánszemélyek.
A Badacsonyi Tájvédelmi Körzet védelmet érdemlő értékei:

Földtani értékek
A Tapolcai-medence kialakulása a Bakony-hegység triász korú mészkő és dolomit anyaga egy részének lesüllyedésével már évmilliókkal ezelőtt megkezdődött. A süllyedéket az ország területének nagy részét elöntő Szarmata- majd Pannon-tenger üledéke töltötte ki. Az Uzsai-völgyön belépő Ős-Duna a medencébe érkezve hatalmas kavicsdombokat, kvarc-konglomerátumokat halmozott fel.
A tengerek visszahúzódása után a mintegy négymillió évvel ezelőtti felső-pliocén bazaltvulkanizmus a pannóniai rétegekre tufát és bazaltlepényeket telepített. Ezek a tufa és lávarétegek védőtakaróként szolgáltak a pleisztocénban a szél által történt lepusztítás ellen, amely a nem védett helyekről – a Badacsony, Szentgyörgy-hegy, Csobánc, Tóti-hegy, Gulács, Haláp és Láz-hegy bazaltcsoport közötti területről – eltávolított minden könnyebb anyagot (homokot, agyagot), egészen a mélyebben fekvő és súlyosabb kavics és konglomerátum rétegekig.
A bazalthoz hasonló védőréteget jelentett a lepusztulás ellen a pannon homok feletti kvarchomokkő, kvarcit is. Ilyen rétegek találhatók a Káli-medence több területén és a Csobánc DNy-i előterében.
Sehol Európában nem található még egy olyan terület, ahol a szél munkája olyan biztosan felismerhető és tanulmányozható, mint a Tapolcai-medencében.
Földtanilag különösen értékesek a Szentgyörgy-hegy É-i oldalán a 20–25 m magas bazaltoszlopok, népies nevükön kőzsákok. A lefolyó bazalt megmerevedése lenyűgöző szépségben tanulmányozható.
Méreteikben ettől ugyan elmaradnak, de jelentős földtani értéket képviselnek a badacsonyi bazaltorgonák.

Növénytani értékek
A TK tájképi és földtani vonatkozásai mellett a flóra és a vegetáció tekintetében is változatos. Amíg a Tapolcai-medence síkja a magyar flóratartomány (Pannonicum) átmeneti flóravidéke (Praenoricum) zalai flórajárásába (Saladiense) tartozik, addig a belőle szigetszerűen kiemelkedő, bazaltsapkás tanúhegyek: a Badacsony, Badacsonyörs, Szentgyörgy-hegy, Csobánc, Gulács, Tóti-hegy és Szigliget, valamint a mészkő- és dolomitvonulatok a Dunántúli Középhegység (Bakonyicum) balatoni flórajárásába (Balatonicum) tartoznak.
A síksági részeken sok helyütt még érintetlen láp- és mocsárrétek díszlenek, így a Tapolcai-láprét csetkákás (Schoenetum nigricantis), szittyós (Juncetum subnodulosi) és nyúlfarkfüves (Seslerietum uliginosae) társulásaiban olyan ritka lápi növényfajok élnek, mint a mocsári hízóka (Pinguicula vulgaris), a tőzegmoha-párnákba (Sphagnum) ágyazott kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia), a lisztes kankalin (Primula farinosa). a mocsári kardvirág (Gladiolus palustris), az illatos hagyma (Allium suaveolens), a mocsári nőszőfű (Epipactis palustris), a pókbangó (Ophrys sphegodes), kosborok (Orchis laxiflora ssp. palustris, O. coriophora) és ujjaskosborok (Dactylorhiza latifolia, D. incarnata), a vízitorma (Nastortium officinale) és az árokvirág (Samolus valerandi). A kiszáradó lápréteken (Molinietum coeruleae) itt és másutt a mocsári lednek (Lathyrus pannonicus ssp. pannonicus), a kornis tárnics (Gentiana pneumonanthe) és a buglyos szegfű (Dianthus superbus) ritkák. A Tapolca-patak mellett, Szigligetnél az óriástorma (Armoracia macrocarpa) védendő. A Balaton-partra jellemzők az itt még szép állományú téli sásosok (Cladietum marisci). Sajnálatos módon a havasi hízóka (Pinguicula alpina) és az angol harmatfű (Drosera anglica) már kipusztult.
A bazalthegyek legnagyobb értékei az olyan xerotherm reliktumok, mint a kizárólag a Szentgyörgy-hegyen, szilikát sziklagyepben (Asplenio septentrionali-Melicetum ciliatae) fennmaradt cselling-páfrány (Cheilanthes Maranthae) és a veszélyeztetett pikkelyharasztnak (Ceterach officinarum) a Jávorkapikkelyharaszttal (C. Jávorkaeanum) alkotott keverékfaja (C. Mantoniae); a balatoni, endemikus kövifoszlár (Cardaminopsis arenosa ssp. balatonica), virágtalanok közül a madárláb-moha (Pterogonium ornithopoides) és a Caloplaca vitellinaria nevű zuzmó. A Szentgyörgy-hegyen kívül Badacsony és Tátika tetején él két bennszülött lisztesberkenye kisfaj (Sorbus balatonica, S. bakonyensis), a sziklai ternye (Alyssum saxatile) és a hegyi ternye ritkábbik alfaja (A. montanum ssp. Gmelini). A Badacsony és Csopak gyertyános-kocsánytalan tölgyeseinek (Querco petraeae-Carpinetum) egyedülálló faja a borostyánfojtó szádor (Orobanche hederae), ahol a szubmediterrán jelleget a pirítógyökér (Tamus communis), Szigligeten pedig a szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) képviselik.
A dolomit sziklagyepek (Festucetum pallentis), legnagyobb növényi értéke az endemikus Lumnitzer-szegfű (Dianthus plumarius ssp. Lumnitzeri) és rokonai (ssp. regis-Stephani, ssp. Soói, továbbá a magyar szegfű nagyvirágú alakja (Dianthus Pontederae ssp. giganteiformis), a magyar gurgolya (Seseli leucospermum) és a borkóró (Thalictrum minus ssp. pseudominus). Molyhos tölgyesekben (Orno-Quercetum) a bokros koronafürt (Coronilla emerus) figyelemreméltó.
A Kékkúti csarabos acidofil termőhelyein a csarab (Calluna vulgaris) mellett a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), a homoki szegfű (Dianthus arenarius ssp. borussicus), a nyugati sás (Carex Fritschii), laza homokon az ezüstperje (Corynephorus canescens) fontos fajok.
A TK emberkéz-alkotta ritka botanikai érdekessége az 1910-es évekből eredő Folly-féle arborétum a badacsonyörsi Kisörsi-hegyen. Egyedülálló mikroklímatikus adottságai számos mediterrán-délszaki ekzóta létét biztosítják. Kiemelkedőek az országban egyedüli, idős arizónai ciprusa (Cupressus arizonica) és a ritkábbik mamutfenyő (Sequoia sempervirens), különösen értékesek ciprus- (Cupressus sempervirens), cédrus- (Cedrus atlantica, C. deodara, C. libani), jegenyefenyő- (Abies bracteata, A. cilicica, A. firma, A holophylla, A homolepis, A. insignis, A. procera, A. veitchii), lucfenyő- (Picea asperata, P. omorica, P. Smithiana) és 2-, 3- ill. 5-tűs pinus-fajai (P. armandi, P. cembroides, P. Coulteri, P. flexilis, P. leucodermis, P. monticola, P. peuce, P. resiona, P. sabiniana). A Szigligeti Alkotóház arborétuma sok idős, méretes fája miatt érdemel fokozott védelmet.

Állatvilág
A terület geomorfológiai szélsőségeit követő gazdag vegetációból, mint élettérből eredően, a Tapolcai-medence állatvilágára is a változatosság jellemző.
A bazaltkúpokon mozaikszerűen alakultak ki a madártársulások. Míg a nagyobb földrajzi tájainkra általában kettő–négy fészkelő közösség a jellemző, addig a Tapolcai-medence bazalt kúpjain 10 fészkelő közösséget, a csatlakozó Balaton-parti részeken további 3 fészkelő együttest állapítottak meg a kutatások során. A hazánkban bizonyítottan előforduló közel 340 madárfajból eddig 176-ot figyeltek meg a területen, melyből 36 faj az átvonuló.
A Tapolcai-medencében megfigyelt jelentősebb madárfajok: vándor sólyom (Falco peregrinus), kerecsen sólyom (Falco cherrug), kabasólyom (Falco subbuteo), kis sólyom (Falco colombarius), darázsölyv (Pernis apivorus), jégmadár (Alcedo atthis), gyurgyalag (Merops apiaster), fekete harkály (Dryocopus martius), kövi rigó (Monticola saxatilis), kékbegy (Luscinia svecica), keresztcsőrű (Loxia curvirostra).
A tájvédelmi körzet még számos egyéb védett állatfajnak élőhelye. Ilyenek a lápi póc (Umbra Krameri), tarka géb (Proterorhinus marmoratus), réti csík (Misgurnus fossilis), patkányfejű pocok (Microtus oeconomus).
A mocsár-réteken jelentős számban élnek a különböző békafajok, a bazalthegyek meleg szikláin a gyíkok tömeges előfordulása a jellemző.
Gazdag és változatos a Tapolcai-medence rovarvilága is. Természetvédelmi szempontból mint déli faunaelem figyelmet érdemel a bazalthegyeken a Prosopis punctata Brullé nevezetű ősméhfaj előfordulása.
A védetté nyilvánítást megelőző tárgyaláson az érdekelt hatóságok és szervek a védetté nyilvánítással és a védelmi előírásokkal egyetértettek. Védetté nyilvánítást akadályozó tényező az eljárás során nem merült fel.
A határozatban leírt terület olyan értéket képvisel, amelyet az 1961. évi 18. sz. törvényerejű rendelet előírásai szerint védelem alá kell helyezni, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam.
Jelen első fokú határozat hozatalát a 12/1971. (IV. 1.) Korm. sz. rendelet, a fellebbezés kizárását pedig az 1957. évi IV. tv. 47. § b) pontja, illetőleg a tv. 87. §-a biztosítja.

Rakonczay Zoltán s. k.,
az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal mb. elnöke


A/ A BADACSONYI (bővített) TÁJVÉDELMI KÖRZET HELYRAJZI SZÁMAI

hrsz.

VESZPRÉM MEGYE

 

Badacsonytomaj

01 belterület

02/1–2

03–09

010/1–19

011–012

013/1–2

015/1–8

015/12

015/14–17

016

017/1–2

018/2–37

019

020/1–10

021

022/1–9

023/1

023/3–4

024

025/1–3

025/6–8

025/10–12

025/17–43

025/45

025/47

025/50–53

026

027/1

027/4

027/9–23

028

029/1–6

030

031/1–5

031/7–9

031/11–14

031/17–24

031/26–28

031/30–34

031/36–40

031/45–47

031/49–58

031/60–67

031/69–72

031/77–89

031/93–98

031/103–105

034

035/1

035/4–6

036

037/2–9

037/12

037/14–33

037/37

037/39–45

037/47–67

037/69–76

038

039/1–2

040

041/1–11

041/13–17

041/19–20

041/23–24

041/28

041/30

041/32

041/34

041/36–39

041/42–43

041/46–47

042/1–2

043

044/1–15

044/18–22

045/1

045/3–4

045/6

045/8–14

046/1

046/3–5

047

048/2–4

049/1–2

050

051/1–5

051/8–12

051/14–23

052

053/3

053/5–16

053/18–26

055

056/2–3

056/5–8

058/1–2

059/1–4

059/6–19

060–061

062/3–6

063

064/3–9

064/11–16

064/18

064/25–27

064/29

064/31–43

065/1–2

066

067/1–4

068/1–2

069

070/1–4

070/7–8

070/10–22

071

072/1–7

073

074/1–11

074/13–18

074/20–26

074/28–32

075/2–12

075/14–23

076/1

076/5–19

077/1–3

077/6–9

077/11–32

077/35–38

077/40–57

078/1–2

079/2–11

079/13–16

079/19–25

079/27–39

080–081

083/1–11

083/13–32

085–086

087/1–2

087/4–8

087/11

087/14

087/16–20

087/22–29

087/31–36

087/39–50

088/1–3

089/1–20

090–091

092/1–3

092/5–8

092/11–12

092/14–51

094/1–55

094/57–74

095/1–3

096/1–22

0100/1–14

0101

0102/1

0102/3

0102/6–27

0103

0104/1–9

0105

0106/1–27

0107

0108/1

0108/3–35

0108/37–45

0109/1–14

0109/16–24

0110

0111/2–14

0111/16–34

0111/36–44

0112

0113/1

0113/6–7

0113/10–11

0113/13–14

0114/1

0115

0116/2–5

0116/9

0116/11–67

0116/69–71

0116/73–105

0116/107–114

0116/116–131

0117

0118/1

0118/3–14

0119/1–33

0119/35–108

0120

0121/1

0121/3–11

0122/1–2

0123/1–25

0123/27–81

0124

0125/1–25

0126

0127/1–38

0127/40–53

0128–0129

0130/33–39

0132/1–2

0132/4–20

0132/22–26

0132/31–38

0132/40–57

0132/59–63

0132/65

0132/67–70

0134/1–10

0136

0137/1

0137/3–10

0138/1

0138/3–11

0138/13–17

0139

0140/1–64

0140/66–123

0140/125–129

0141–0142

0143/1–73

0144–0145

0146/1–11

0147/1

0147/3–4

0147/6–7

0147/9–24

0147/26–89

0147/94–98

0148/55–59

0148/87–90

0148/93–106

0150

0154/5

0154/20

0154/23–26

0154/32–35

0155

0156/3–14

0156/17–26

0156/28–41

0156/44

0156/46–48

0156/50–51

0156/53

0156/56–62

0156/64–72

0156/74–102

0157

0158/1–45

0158/47–51

0158/53

0158/56–90

0160–0161

0162/1–6

0162/8–11

0163

0165/2–3

6165/7–15

0165/17–43

0166/1–2

0167/1–4

0167/8–13

0167/16

0167/18–25

0167/50–51

0168–0169

0170/2–6

0170/9–24

0170/26–28

0170/30–37

0170/45–63

0171

0174/1–3

0174/5–7

 

Badacsonytördemic

01 belterület

02/1–2

03/2–25

04

05/1–2

06

07/1–57

08–012

013/1–15

014

015/1–38

016–017

018/1–28

030/1–6

031

036/1–39

037

038/1–7

039/1–11

040/1–12

041/2–3

041/5

041/9–13

041/15–35

042/1–3

043/1–34

043/36

043/38

043/40–54

044–045

046/1–4

046/6–8

046/10–44

046/46–53

047

048/1–27

049

050/1–14

050/16–23

051

052/1–2

053

054/2–7

055

056/1–3

056/5–11

056/13–29

056/31

056/34–47

056/49–56

056/58–72

057–059

060/1–3

061

062/1–4

063/1–7

063/9–30

063/32–34

063/36–90

064–066

067/1–20

067/22–34

068

069/2–25

069/27

069/29

069/31–33

069/36–51

069/53–57

069/59–79

069/81–97

070/1–29

071–072

073/1–19

073/21

073/27–28

073/44–45

074

075/1–7

075/9–11

075/13–25

076

077/1–3

077/5–7

077/9

077/11

077/13–18

078/1–2

079–085

086/1–75

087–ből 53,0000 ha

 

Balatonederics

0105/3–7

0106

0107/1–2

0108

0109/1–2

0110

0111/1

0111/4–12

0111/16

0111/20–23

0112–0113

0114/1

0114/6–11

0114/14–18

0114/18–23

0115

0120–0121

0122/1–5

0122/8

0122/13–15

0123/5–9

0124/6–9

0124/14

0124/17–18

0125

0126/1–6

0126/19–23

0126/29–36

0126/37

0126/40–42

0127/1–14

0127/18–28

0127/31–37

0127/40–44

0127/47–50

0127/53–75

0128/1

0128/9–10

0129–0139

0141

0157–0159

0160/1

0160/23–27

0160/30

0160/34–36

0160/40–46

0166/50

0160/59–63

0160/70–72

0160/79–96

0161

0162/1–5

0163

0164/1

0164/7

0165/14–17

0165/28–34

0165/47–58

0166

0167/2

569, 5963 ha

 

Diszel

0220–0222

0223/2

0243/2

0244/20

0244/27

0245/2

0246/1

0246/11

0246/13

0247/1

0247/3–4

0248–0249

0250/3–11

0251

0252/1–8

0253

1307

1308/1–2

1309

1310/1–3

1311–1312

1313/1–2

1314–1315

1316/1–2

1317–1351

1352/1–3

1353–1378

1380–1388

1389/1–2

1390

1391/1–2

1392–1393

1394/1–3

1395–1427

1428/1–2

1429–1437

1438/1–2

1439–1440

1441/1–2

1442–1461

1462/1–4

 

Gyulakeszi

026/25

026/30–32

026/34–35

026/43

026/57

027–028

029/2

030/2

031/1–2

039/1–2

043/18

044/1–2

045–047

048/2–4

049–051

051/1–2

054/4–8

054/10–13

054/16–18

058–065

066/1–3

067–069

401–414

415/1–2

416–438

436/1–3

438

439/1–2

440–452

453/1–3

454–458

459/1–2

460

461/1–2

463

465–478

479/1–2

480–502

503/1–2

504–517

518/1–2

519–537

538/1–2

539–540

541/1–2

542–572

573/1–2

574–603

604/1–2

605–643

644/1–3

645–655

656/1–2

657–669

670/1–3

671–715

717–721

722/1–2

723–724

725/2–4

726/1–3

727–729

730/1–2

731

732/1–2

733–794

801/1–11

802/1–11

803–824

 

Hegymagas

601/3–4

602–603

604/1–7

605–616

617/1–4

618–633

635/1–2

636–638

639/1–2

640–647

648/1–6

649–653

654/1–2

655–671

672/1–2

673–674

676–724

725/1–2

726–728

729/1–3

730–783

784/2–5

785

786/1–5

737–792

793/1–6

794–795

797–801

802/1–7

802/9

802/11–24

803–813

814/1–6

815–822

823/1–2

824/2–4

825–833

834/1–3

835–840

841/1

842/1

843–846

847/1–2

848–911

912/1–2

913–920

921/2–5

922/2

922/6–13

923–927

928/1–2

929–935

937–967

968/1–2

968/4–10

969–975

976/1–2

977/1–4

978–982

983/1–31

984/1–2

985–989

990/1–3

991–993

994/1–3

995–996

997/1–4

997/6–9

998–1001

1003–1005

1006/1–21

1007–1015

1016/2–4

1017–1025

1026/1–2

1027

1028/1–2

1029–1037

1038/1–2

1039–1049

1050/1–5

1050/7–11

1050/13–16

1051–1053

1054/1–30

1055–1057

1059

1101–1118

1119/1–3

1120/1–2

1121–1125

1126/1–3

1127

1128/1–2

1129

1201–1243

1301/1–2

1302–1305

08

013/1

013/3–5

015–017

018–019

020/1–3

021

022/1

022/4–8

022/10–16

022/18

022/30–31

023

024/4–10

024/12–22

025/2–5

026

027/2

027/4

027/6–36

027/37–41

028

074

095/2

097/1–9

097/11–13

098

099/1

099/3

0100/13–14

0100/18

0100/114

0101/8–11

0101/13

0102

0103/36–52

0103/70–71

0103/77–78

0104

0105/1

0105/7

0105/11

0105/13

0105/49

0105/52–53

0105/61

0106

0107/1

0107/6

0107/24

0108/2

0109/2–3

0109/6

0113

0115

 

Káptalantóti

02–06

010–012

013/1–3

014

015/18–34

016/2–4

017–019

020/1–2

021

022/1–2

023

024/1–2

025–043

046

047/1–3

048

049/1–2

050

051/1–2

052–058

059/1–2

059/4–6

060–066

067/2

068–070

071/1–2

072–080

081/1–2

082/1–2

083–095

096/2

097/7

097/9–15

097/22

098/24

0100/2

0100/48

0100/55

0101

0102/14

0102/47

0102/52–53

0104/4–5

0106/1

0108/14

0109/2

0112/1

0113/1–3

0114–0118

0120–0123

0124/2

0126/9–10

0126/13–14

0126/23

0126/25

0132/22

0133/1–3

0134–0136

0137/1–3

0138/1

0138/3–15

0139

0140/1–10

0141/1

0141/3–5

0142/2–4

0145/1–3

0146–0160

0270

0271/1–2

0272–0273

0274/1–6

0275

0276/1–6

0277–0286

0287/1–17

0288

0289/1

0289/3–5

0289/7–12

0290–0292

0293/1–11

0294

0296–0298

0299/1–3

0299/5–6

0300/1–4

0301–0306

401–424

901–905

906/1–2

907/1–2

908/1–4

909

910/1–5

911–914

916/1–3

917–918

956–966

967/1–2

968–969

970/1–2

971–973

974/1–2

975/1–2

976–979

980/1–2

981–982

983/1–2

984–991

992/1–2

993–1042

1043/1–2

1044–1045

1046/1–2

1047–1059

1060/1–3

1061

1073–1095

1097–1112

1113/1–2

 

Kékkút

043–044

045/2

045/5–10

045/13–44

046/2–6

047

048/3–7

049/1–3

050–052

053/1

053/3–12

 

Kisapáti

501–503

504/1–2

505–555

556/1–2

557–562

563/1–19

564–568

569/1–2

570–580

581/1–2

582–606

607/1–4

608–615

616/1–4

617–679

680/1–2

681–714

715/1–11

715/13–16

716–723

724/1–4

725–731

732/1–4

733/4

734–746

747/1–2

748–750

751/1–2

752–774

776–915

916/1–2

917–926

927/1–13

928–937

938/2–5

939

940/1–2

940/4

940/6–19

941–956

957/1–4g

958–1016

1017/1–5

1018–1023

1024/1–7

1025–1041

1042/1–2

1043

1044/1–2

1045/2–5

1046–1079

1080/1–5

1081–1083

1084/1–18

1085–1101

1102/1–6

1103–1105

1106/1–4

1107–1108

1109/1–7

1110–1137

1138/1–3

1139–1140

1141/1–2

1142–1156

05–07

08/1

08/3–11

09

076/1–2

076/4–14

076/17–25

077

078/2

078/5–17

079

080/2–4

081–087

088/1–2

089

090/1–11

091

092/1–6

092/10–16

092/79–80

092/91

0112/2

0113/2

0114–0116

0117/1–2

0118/1–2

0137

0148–0150

0151/1

0152/2–4

0152/7–8

0152/13–14

0153/2

0154/1–2

0156/2

0157/2

0158/2–5

0158/61–62

0158/70

0158/72–75

0158/77

0158/82

0158/84–85

0158/87

0158/92–94

0159

0160/2–4

0160/9

0161/1–4

0162–0164

0165/2–12

0165/14–52

0166

 

Nemesgulács

019

021

022/1–7

023

024/1–2

025

026/1–16

027–029

030/1–6

031/1–9

032/1–7

033/2–7

034/2–10

035/1–2

036/1–2

037

053

054/1–3

055/1–2

056/1

056/25

061/1–2

062–063

064/1–3

065/2

068

069/2–4

070

071/2–14

075/25

076

501–502

505–575

576/1–2

577–642

643/1–3

644–646

647/1–2

648–671

673–720

721/1–2

722–857

 

Raposka

201–205

206/1–2

207–238

239/1–2

240–253

254/1–2

255–282

283/1–2

284

285/1–2

286–290

291/1–2

292–308

309/1–2

310–314

315/1–12

316–337

338/1–2

339–346

348–353

354/1–5

355–395

396/1

396/3–4

397–430

431/1–23

432–442

443/1–15

444–445

446/1

446/3–59

447–460

076/1–2

079/1–5

081/2

 

Salföld

02–07

08/1–4

09–011

013

014/1–2

015

016/1–3

017/1–6

017/8–9

017/13–19

018–024

025/1–6

028–038

039/3–6

040

041/1–2

043–045

064/1

066–076

084/1–3

085–086

088/1

088/3–7

089

090/2–7

090/9–15

090/17–18

090/20–43

091–092

093/1–10

094

095/1–12

096–0100

0101/2–3

0102–0110

 

Szigliget

01 belterület

02–0151

0152 195,0000 ha

0153–0186

 

Tapolca

6401–6411

6412/1–2

6413–6414

6422/1–3

6423–6430

6431/1–2

6432–6434

6434–6441

6442/1–4

6443–6451

6452/1–2

6453/1–3

6454–6455

6456/1–2

6457–6508

6509/1–3

6510–6511

6513–6517

6519–6522

6525–6536

6539–6549

6550/1–2

6551–6554

6556–6561

6562/1–2

6563–6589

6600–6609

6611–6615

6618

6620–6626

6628

6630

6632–6640

6642–6645

6646/1–2

6647/1–11

6648–6664

6666

6668–6669

6671–6679

6681–6686

6687/1–2

6689–6703

6704/1–2

6705–6709

6711–6717

6715/1–2

6716–6719

6720/1–2

6721/2–11

6722–6723

6724/1–3

6725–6727

6728/1–8

6729–6738

6740–6754

0117/4–7

0117/10–13

0117/15–23

0117/25

0117/27

0117/29–31

0117/37–41

0117/43–53

0118–0119

0120/3–4

0120/17–18

0121

0122/1–3

0123

0124/1–3

0125

0126/2–5

0127

0128/1–3

0129

0130/13–14

0130/46

0132/4

0132/6

0132/8

0132/20–23

0133

0134/3–8

0134/26

0134/29–31

0134/118

0135/2

0140/2

0146/6–8

0146/61–68

0146/70–71

0146/73–74

0146/113–117

0146/125

0146/215–216

0149

0150/1–4

0151/1–2

0152–0154

0155/1

0155/3–8

0155/10–16

0155/18

0155/20

0155/22–27

0156

0157/1

0157/3–9

0158



B/ A BADACSONYI TÁJVÉDELMI KÖRZET TERÜLETÉNEK MEGOSZLÁSA KÖZSÉGEK ÉS MŰVELÉSI ÁGAK SZERINT

Község

Művelési ág

szántó

rét

szőlő

kert

gyüm.

legelő

nádas

erdő

kivett

összesen

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

VESZPRÉM MEGYE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Badacsonytomaj

251

5082

84

1008

244

3236

0

1439

4

6857

71

0246

47

6900

190

6171

291

1093

1185

2032

Badacsonytördemic

50

8253

63

5549

111

6700

 

 

0

9200

16

5029

30

9400

81

6876

133

5039

489

6046

Balatonederics

15

2719

298

1259

 

 

 

 

 

 

56

5027

47

1643

13

2785

 

 

430

3433

Diszel

15

9055

6

4569

13

4840

1

1513

 

 

18

7791

0

2552

11

5954

5

3039

72

9313

Gyulakeszi

61

1826

27

2541

98

1748

5

6122

1

1413

78

7416

 

 

18

9853

11

6667

302

7586

Hegymagas

109

8588

207

7143

125

1530

5

1886

0

4478

10

7453

 

 

68

9984

28

9575

557

0637

Kékkut

28

0852

0

2730

8

6170

 

 

 

 

 

 

 

 

27

8817

1

9930

66

8499

Kisapáti

47

8903

25

8220

150

4950

5

8209

0

4561

14

9144

 

 

37

8689

22

9504

306

2180

Káptalantóti

326

5135

95

1719

67

9340

3

9076

1

9321

126

8554

 

 

89

4651

39

3414

751

1210

Nemesgulács

126

8755

1

7258

160

9696

0

8030

0

3895

0

9507

 

 

180

9258

21

2034

493

8433

Raposka

2

9785

3

5398

47

9831

1

9800

0

1559

22

0851

 

 

13

8720

6

5534

99

1478

Salföld

147

5469

2

7830

23

5145

 

 

5

6015

68

7291

 

 

117

5910

17

1820

382

9480

Szigliget

340

1981

711

5553

128

7132

 

 

7

3578

89

0946

101

7283

168

0566

136

9554

1683

6593

Tapolca város

69

0674

2

0887

96

5656

2

3399

0

5878

13

6470

 

 

10

2740

11

8038

206

3742

MINDÖSSZESEN:

1593

7077

1530

1664

1277

5974

26

9474

23

6755

588

5725

227

7778

1031

0974

728

5241

7028

0662



C/ A BADACSONYI TÁJVÉDELMI KÖRZET TERÜLETÉNEK MEGOSZLÁSA TULAJDONOS CSOPORTONKÉNT

 

Művelési ág

szántó

rét

szőlő

kert

gyümölcsös

legelő

nádas

erdő

kivett

összesen

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

I. ÁLLAMI TULAJDON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Községi Tanácsok

21

8065

59

5880

3

3504

 

 

0

4537

4

5140

3

6280

1

4210

86

5749

181

3365

Badacsonyi Állami Gazdaság

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balatonvilágos

135

8182

69

1688

142

4024

 

 

0

0900

4

1391

2

0868

77

7810

14

2536

445

7399

Balatonfelvidéki Erdő- és Fa-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

feldolgozó Gazd., Keszthely

1

0251

2

7394

 

 

 

 

 

 

19

9974

 

 

435

6502

9

5574

468

9695

KPM Budapest

0

4090

0

2165

 

 

 

 

 

 

0

0640

 

 

1

9369

53

7107

56

3371

Középdunántúli Vízügyi Igaz-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gatóság, Székesfehérvár

 

 

0

9294

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

6925

7

6219

MÁV Budapest

2

2681

2

6157

 

 

 

 

 

 

0

3244

 

 

1

0876

15

4522

21

7480

Dunántúli Nádgazdasági Váll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nádasdladány

3

6355

36

4719

 

 

 

 

 

 

0

6700

203

2680

0

6978

3

2418

247

9850

Szőlészeti és Borászati Kutató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intézet, Budapest

6

8500

 

 

26

0500

 

 

 

 

1

1000

 

 

 

 

2

6800

36

6800

Egyéb állami

2

6053

2

3047

0

2117

 

 

0

2899

1

5526

 

 

5

1505

8

7314

20

8461

Állami tulajdon összesen:

174

4177

174

0344

172

0145

 

 

0

8336

32

3615

208

9828

523

7250

200

8945

1457

2640

II. SZÖVETKEZETI TULAJDON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Balatonmelléki” MGTSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balatonederics

19

9224

326

3013

0

0856

0

1346

 

 

56

3948

5

4553

12

7919

7

9829

429

0688

„Béke” MGTSZ, Kővágóörs

13

8480

 

 

8

3120

 

 

 

 

 

 

 

 

26

3668

0

8846

49

4114

„Badacsony” MG és Ip. TSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemesgulács

591

4515

105

7229

168

1304

1

8616

7

4819

260

7786

0

7300

232

9833

56

7137

1425

8539

„Szentgyörgyhegy” MGTSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapolca

201

3264

370

3998

141

7040

2

4956

0

5291

34

4910

 

 

55

6652

21

1219

827

7330

Egyéb szövetkezeti tulajdon

4

0074

116

9589

0

5831

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

3362

121

8856

ÁFÉSZ Tapolca

0

1320

0

1439

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0730

0

3489

Hegyközség szövetkezetek

39

1717

7

9761

41

8217

0

1439

 

3104

1

3406

 

 

5

3787

1

0880

97

2311

Közbirtokosságok

 

 

0

9254

 

 

 

 

 

 

22

8557

0

8765

133

5255

11

0690

169

2521

Legeltetési Bizottságok

1

5912

13

9034

 

 

 

 

 

 

112

6212

 

 

1

8153

1

2695

131

2006

Szövetkezeti tulajdon összesen:

871

4506

942

3317

360

0368

4

6357

8

3214

488

4819

7

0618

468

5267

100

5388

3251

9854

III. MAGÁNTULAJDON

547

8394

413

8003

744

9461

22

3117

14

5205

67

7291

11

7332

38

8457

70

1909

1931

9169

BELTERÜLETEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

356

8999

356

8999

MINDÖSSZESEN:

1593

7077

1530

1664

1277

5974

26

9474

23

6755

588

5725

227

7778

1031

0974

728

5241

7028

0662


IRÁNYELVEK
a Badacsonyi Tájvédelmi Körzet kezeléséhez

1. Tervek jóváhagyása, engedélyezési eljárás
a) A Badacsonyi Tájvédelmi Körzet (továbbiakban: TK) területét, vagy rendeltetését érintő tervek jóváhagyásához és módosításához az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal (továbbiakban: OKTH) hozzájárulása szükséges.
b) A TK területét és rendeltetését érintő, már jóváhagyott rendezési és egyéb terveket az illetékes hatóságoknak felül kell vizsgálni és szükség esetén el kell végezni a TK rendeltetésének megfelelő módosításokat.

2. Földhasználat
a) A TK területén művelési ág változtatásának, valamint a földnyilvántartási földrészletek alakja és terjedelme változtatásának engedélyezéséhez az OKTH hozzájárulása szükséges. A hagyományosan kialakult művelési ágak alapvetően szolgáljak a TK rendeltetését, ezért azok művelési ágának és terjedelmének megváltoztatásához csak kivételes esetben és csak a TK érdekeinek megfelelően lehet hozzájárulni. 1500 m2-nél kisebb ingatlan nem alakítható ki.
b) A korábban földhivatali engedély nélkül megváltoztatott művelési ágakat felül kell vizsgálni, és intézkedni kell a TK rendeltetésének megfelelő művelési ág kialakításáról.

3. Terület-felhasználás, létesítmények elhelyezése
a) A TK területén terület-felhasználás, telekalakítás, építés (magas- és mélyépítés, vonalas létesítmények) és használatbavétel engedélyezéséhez az OKTH hozzájárulása szükséges.
b) Az a) pontban foglaltakhoz nem szükséges OKTH eseti hozzájárulása, ha az engedély iránti kérelem az OKTH egyetértésével jóváhagyott rendezési terv, illetőleg e határozat irányelvei, vagy a TK kezelési szabályzata alapján egyértelműen elbírálható.
c) A TK területén szolgáltató ipari létesítményeken kívül csak a történelmi borvidéken a szőlő feldolgozás nagyüzemi létesítményei a rendezési tervben meghatározott helyen helyezhetők el.
d) A TK területén a zártkertekben (szőlőkben) az épületek külső megjelenésében a táj jellegének megfelelő hagyományos építési formákat kell alkalmazni. Az épületek csak a hegyre jellemző rétegvonalra merőleges gerincvonallal helyezhetők el. (Az épületek maximálisan 6,6 m szélesek lehetnek, tetőhajlás 52°-nál alacsonyabb lehet, fedésre cserép és nád használható.)
e) A tájrendezési terv keretén belül készített építési szabályzatot a községi tanácsok az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériummal és az OKTH-val egyetértésben hagyják jóvá.

4. Tájvédelem
a) Gondoskodni kell az épületek és létesítmények karbantartásáról és környezetük rendezéséről.
b) A TK területén nem üzemeltetett létesítmények megszüntetéséről (épületek) vagy a TK rendeltetésének megfelelő üzemeltetéséről annak tulajdonosa (kezelője) köteles gondoskodni.
c) A népi építészet és a szőlőtermelés emlékeit, a jellegzetes pincetípusokat és a műemlékeket fokozott gondossággal kell megőrizni.
d) A vonalas létesítmények tervezésénél, felújításánál, karbantartásánál (utak, árkok, támfalak, vezetékek) érvényesíteni kell a tájvédelem szempontjait is.
e) A szigorúan védett területeken levő turistaházak környezetét oly módon kell rendezni, hogy onnan nagyobb létszámú látogató számára is jó rálátás nyíljon a bazaltoszlopokra.
f) A TK-ban levő településeken keletkezett szemetet, hulladékot, bontási anyagot stb. csak az erre hatóságilag kijelölt helyen és a hatósági előírások megtartásával szabad elhelyezni.
g) A TK területére szemetet, hulladékot, egyéb szennyező anyagot (ipari szennyvizet stb.) bevinni tilos.

5. Vízügyi előírások
a) Fokozott figyelmet kell fordítani a védett természeti állapot fenntartását szolgáló optimális talaj- és felszíni vízháztartás és vízminőség biztosítására.
b) A TK területére szennyvizet rávezetni tilos. A szigorúan védett területre szennyvíz tisztított állapotban sem vezethető.
c) A vizek tisztasága és a természeti értékek védelme érdekében a TK területén üzemi méretekben a gépkocsi-mosást és az olajcserét csak a vízügyi előírásokat kielégítő módon felszerelt szervizállomásokon szabad végezni. A fáradt olajat gyűjteni kell. A gépkocsi mosása lakóterületeken kívül tilos.
d) Természetes vizek medrét, partvonalát megváltoztatni csak az OKTH hozzájárulásával szabad.
e) A TK területére kiható vízügyi munkák, vízi-létesítmények és vízhasználat engedélyezéséhez az OKTH hozzájárulása szükséges.
f) A TK vízügyi kezelését a Középdunántúli Vízügyi Igazgatóság az OKTH-val egyetértésben végzi.

6. Vadon élő növények és állatok védelme
a) A TK vadon élő állatvilágának – a vadászható vadfajok és a horgászható halfajok kivételével – minden faja védett. Azokat gyűjteni, elpusztítani, élettevékenységükben zavarni nem szabad. Kivételt képez a kártékony vagy túlszaporodott fajoknak a biológiai egyensúly és a növénytermesztés érdekében szükséges szabályozása. Ezt a szabályozást az illetékes szervek az OKTH egyetértésével végezhetik.
b) A TK területén állatokat és növényeket csak az OKTH engedélyével szabad gyűjteni.
c) A védett növényeket károsítani, a növényt (gumóját, hagymáját, gyökerét stb.) kiszedni nem szabad.

7. A vadállomány kezelése
a) A TK területén a vadállomány kezelését a vadászatra jogosultnak a természetvédelmi érdekek figyelembevételével készített, a biológiai egyensúly fenntartását szolgáló vadgazdálkodási üzemterv szerint kell végezni. A vadgazdálkodási üzemtervet a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium az OKTH-val egyetértésben hagyja jóvá.
b) A TK területén a vadgazdálkodási üzemtervben meghatározott vadkilövést el kell végezni.
c) A kártékony vadfajok ritkítása során a kevésbé szelektív eljárásokat (csapdázás, mérgezés stb.) nem szabad alkalmazni.

8. Halászat, horgászat
A TK vizein a vonatkozó jogszabályok betartásával szabad halászni és horgászni.

9. Földtani értékek védelme
a) A TK területén mindennemű bányászati tevékenység, továbbá a sziklák, sziklafalak és egyéb földtani képződmények megbontása, rongálása tilos.
b) Az omladékos kövek gyűjtése, elszállítása, a kialakult természetes állapot megváltoztatása tilos.
c) Tőzegkitermelés az OKTH egyetértésével engedélyezhető.

10. Szőlők és gyümölcsösök kezelése
a) A szőlőterületeken törekedni kell a szőlő művelési ág fenntartására. A hagyományos faanyagoktól eltérő szőlő-támaszok (beton, fém) lecserélését fokozatosan végre kell hajtani.
b) A talajművelést az erózió megakadályozásának figyelembevételével kell megválasztani. A nagyüzemi szőlőtelepítéseknél törekedni kell a kis teraszok (mikroteraszok) kialakítására.

11. Rétek, legelők kezelése
a) A rétek és legelők művelési águknak megfelelően hasznosíthatók.
b) A TK szigorúan védett területén a réteket és legelőket feltörni, vagy a természetes viszonyokat megváltoztatni nem szabad.
c) A rétek rendszeres kaszálásáról a tulajdonosnak (kezelőnek, használónak) gondoskodni kell.
d) Az OKTH a védett növények előfordulási helyén szabályozhatja a kaszálás idejét. A korlátozás helyét és idejét esetenként közli az érdekeltekkel.

12. Szántók kezelése
A TK területén levő szántók művelési águknak megfelelően továbbra is hasznosíthatók.

13. Erdők, fásítások kezelése
a) A TK területén levő erdők és fásítások kezelését a MÉM az OKTH-val egyetértésben jóváhagyott erdészeti üzemtervekben szabályozza.
b) A TK szigorúan védett területén levő erdőket az erdőgazdasági üzemtervben természetvédelmi rendeltetésre kell besorolni.
c) A vizek fásított parti sávjainak kezelését az OKTH a Középdunántúli Vízügyi Igazgatósággal egyetértésben szabályozza.
d) A TK területén a ligetes bokorerdőt, mint természetes erdőtípust fenn kell tartani, illetve a táj természetes arculatának megfelelően tervszerűen fejleszteni kell.
e) A TK szigorúan védett területein a bazaltoszlopok között növő és azokat takaró fákat, facsoportokat a földtani értékek védelme és a rálátás biztosítása érdekében kell kivágni és eltávolítani.
f) A TK szigorúan védett területein kívüli erdőterületek továbbra is fatermesztési, közjóléti és egyéb célokat szolgálnak. A végvágásra kerülő erdőrészletek együttes területe a 10 ha-t nem haladhatja meg, és azok egymással nem érintkezhetnek. A végvágást a szomszédos erdőrészletekben csak akkor szabad folytatni, ha az újulat átlagos magassága az 1 m magasságot már elérte és a befejezett erdőfelújítás feltételeinek megfelel.

14. Erdei melléktermék termelés, gyógynövénygyűjtés
A TK szigorúan védett területein gyógynövény és erdei melléktermék nem gyűjthető. A TK egyéb területein az OKTH engedélyével, kijelölt helyeken gyűjthetők.

15. Nádasok kezelése
A TK területén levő nádasokat fenn kell tartani. A nádat rendszeresen le kell aratni. A nádas égetése tilos. Ez alól felmentést indokolt esetben az OKTH adhat.

16. Növényvédelem, vegyszerek alkalmazása
a) A kártékony élőszervezetek elleni védekezést úgy kell végezni, hogy az más vadonélő védett állat- és növényfajokat ne veszélyeztessen,
b) A szigorúan védett területeken növényvédő szert és gyomirtó szert nem szabad alkalmazni.
A művelt területeken növényvédő szer, műtrágya a felhasználási előírások betartásával használható.

17. Közlekedés szabályozása
a) A TK területén gépjárműforgalom csak közutakon és a közforgalom számára megnyitott magánhasználatú utakon megengedett.
b) Gépjárművel parkírozni csak a kijelölt helyeken szabad.
c) Az a) és b) alatti előírások nem vonatkoznak a termelési, hatósági, természetvédelmi kezelési, oktatási és kutatási feladatokat ellátó járművekre.
d) A szigorúan védett területeken gyalogos közlekedés csak a kijelölt utakon megengedett.
e) A TK területén a természeti értékek védelme érdekében az OKTH egyes utak használatát korlátozhatja. A közlekedés korlátozását, szabályozását útmutató, illetve tiltó táblákon kell az áthaladókkal ismertetni.

18. Tudományos kutatás, oktatás
a) A TK területén biztosítani kell természeti és kulturális értékek, valamint a természeti összefüggések vizsgálatának, kölcsönhatások feltárásának zavartalan feltételeit és az oktatásban történő hasznosításukat, bemutatásukat.
b) A kutatások összehangolása és a természeti értékek háborítatlansága érdekében a TK területén kutatás, kísérlet, megfigyelés és gyűjtés végzéséhez az OKTH engedélye szükséges. Nem kell az OKTH engedélye az Országos Vízügyi Hivatal által irányított vízminőség-védelmi célú kutatások végzéséhez.
c) A b) pontban engedélyezett tevékenység időpontját a természetvédelmi kezelőszervvel előre közölni kell.
d) Kutatások (ásványvagyon, régészeti stb.) teljes vagy részleges megszüntetése után a kutatószerv köteles a terepet rendezetten, eredeti művelési ágában visszahagyni.

19. Látogatás, idegenforgalom

a) A TK természeti értékeinek, s tájképi szépségeinek megismertetésére a természetvédelmi érdekekkel összehangolt látogathatóságot kell biztosítani.
b) A hegytetőkön a túraútvonalak kijelölésénél és építésénél fokozott gondot kell fordítani a balesetveszély elhárítására. A balesetveszélyes helyek megközelítését tiltó táblák, fakorlátok stb. elhelyezésével meg kell gátolni.
c) A TK területén táborozásra (sátorozásra) engedélyezett helyeket a területileg illetékes szakigazgatási szerv az OKTH, az illetékes állami közegészségügyi-járványügyi felügyelő és a terület tulajdonosa (kezelője) egyetértésével jelöli ki.
d) A TK területén tüzet rakni csak a kijelölt helyen szabad.
e) A TK területén az idegenforgalmi és egyéb rendezvényeket úgy kell szervezni, hogy a védett természeti és táji értékek károsodást ne szenvedjenek.
1

A határozatot a 2007: LXXXII. törvény 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére