• Tartalom

58/1994. (HK 25.) MHPK intézkedés

58/1994. (HK 25.) MHPK intézkedés

a pénzszállítások kísérésének biztosításáról szóló 34/1994. (HK 18.) HM utasítás végrehajtásáról

1994.12.05.
A pénzszállítások kísérésének biztosításáról szóló 34/1994. (HK 18.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az utasítás végrehajtására az alábbiak szerint intézkedem:
Az intézkedés hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és háttérintézményeire (a továbbiakban: HM), valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) önálló pénzügyi és számviteli szolgálattal rendelkező szervezeteire terjed ki.
1. A HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség első alkalommal 1995. január 15−31. között, majd ezt követően minden év szeptember 15−30. között szervezzen 1-2 napos továbbképzést a katonai kerület, a vele azonos, vagy magasabb szintű szervezetek kijelölt felkészítő tisztjei (személyei) részére. Ennek során értékeljék a tapasztalatokat, és határozzák meg a pénzkísérés biztonsága fokozásának főbb követelményeit.
2. A katonai kerületek, a vele azonos, vagy magasabb szintű szervezetek első alkalommal 1995. február 1−15., majd ezt követően minden év október 1−15. között hajtsák végre az alárendelt szervezeteik pénzkísérőinek felkészítését.
3. A katonai kerületek, vele azonos, vagy magasabb szintű szervezetek felkészítő tisztjei ellenőrizzék az alárendelt katonai szervezeteknél a pénzkísérési szabályok betartását.
4. A felelős parancsnok (vezető) szervezzen összeköttetést a pénzkísérőkkel.
5. A pénzkísérőt a feladat végrehajtásának időtartamára lövedékálló (golyóálló) mellénnyel kell ellátni.
Az intézkedés hatálya alá tartozó szervezetek ellátását az MH fegyverzettechnikai szolgálatfőnök a katonai kerület, a vele azonos, vagy magasabb szintű szervezetek által megadott − az MH Közgazdasági és Pénzügyi Főnökséggel egyeztetett − igények alapján, a pénzszállítások nagyságrendjének és gyakoriságának figyelembevételével tervezze és biztosítsa.
6. A pénzkísérő fegyverhasználata a Btk. 29. § alapján jogos védelemnek minősül.
Az Ut. mellékleteként elrendelt okmányokat az Ut. 3. § (2) bekezdésében meghatározott személy az Általános Ügyviteli Szabályzat (Ált/2) (a továbbiakban: ÁÜSZ) 48. pontja alapján az alábbiak szerint kezelje:
7. A konkrét feladatra készített „Útiránytervet” egy példányban kell elkészíteni. „Titkos” minősítési jelöléssel időbeni hatályát „A feladat végrehajtásáig” kell meghatározni.
8. A kitöltött „Útiránytervet” nyilvántartásba kell venni az „Iktatólap” következő alszámán, és aláírás ellenében kell átadni. Az „Iktatólap” „iktatás száma” rovataiba az alszámot és a leírónapló számot kell beírni.
9. Az „Iktatólap”-ot titkos iktatókönyvben kell nyilvántartani, melyet évenként le kell zárni. Az „Iktatólap”-ot és a hozzá tartozó „Útirányterveket” irattározásra az ügyviteli szerv részére csak zárt borítékban szabad leadni.
10. A pénzkísérő parancsnokot az ÁÜSZ 116. pontja alapján iratszállítási engedéllyel kell ellátni.

Záró rendelkezések
11. A pénzszállítások kísérésére magántulajdonú gépjárművet nem lehet igénybe venni.
12. A pénzkísérést végrehajtó személy a feladat végrehajtásakor polgári öltözetet viselhet.
13. A pénzszállítások biztosításának tapasztalatait a katonai kerületek, a vele azonos, vagy magasabb szintű szervezetek alárendeltenként összesítve, a pénzszállítások biztosítására vonatkozó javaslatokkal együtt évente december 15-ig terjesszék fel, a HM-et érintően a HM Katonai Főosztályhoz, az MH-t érintően a HVK hadműveleti főcsoportfőnökhöz.
14. Ez az intézkedés a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

Deák János vezérezredes s. k.,
a Magyar Honvédség parancsnoka
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére