• Tartalom

1/1998. (IK 4.) OIT szabályzat

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 1998. évi 1. számú szabályzata a lakáscélú támogatásról*

1998.04.30.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (a továbbiakban: OIT) a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény 39. §-ának q) pontja, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény 119. §-ának (1) és (3) bekezdése, valamint az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvény 121. § (1) bekezdésének a) pontja és 123. §-a alapján a lakáscélú támogatásról a következők szerint rendelkezik:

1. § (1) A Szabályzat hatálya a bírákra és a bíróságokon, valamint az OIT Hivatalánál igazságügyi szolgálati jogviszonyban álló alkalmazottakra terjed ki.
(2) E Szabályzat alapján adható lakáscélú támogatás az igazságügyi szerv által fenntartott üdülők, bölcsődék és óvodák közalkalmazottjai részére is.

2. § (1) Az OIT által évente megállapított keretből elsősorban olyan lakás építéséhez, vásárlásához, önálló lakást eredményező toldaléképítéshez, valamint a meglévő lakás legalább fél lakószobával való bővítéséhez adható támogatás, amely a lakáscélú támogatásokról szóló 106/1988. (XII. 26.) MT rendeletben meghatározott méltányolható lakásigény mértékét nem haladja meg. Támogatás adható továbbá a lakás komfortfokozatának növeléséhez (korszerűsítés).
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kivételesen felújításhoz, és a méltányolható igényt meghaladó lakásszerzéshez is nyújtható támogatás, ha a munkáltató előzetesen kötelezettséget vállal a személyi jövedelemadó megfizetésére.
(3) Ha a kérelmező használati korlátozástól mentes lakástulajdonnal vagy önálló bérleménnyel rendelkezik, lakásvásárlás vagy építés céljára támogatásban akkor részesíthető, amennyiben a lakás elidegenítését, illetve a bérleti jogviszony megszűnését okirattal igazolja.

3. § (1) A támogatás iránti kérelmet szolgálati úton az OIT Hivatalához (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.
(2) A kérelmet – kivéve a megyei (fővárosi) bíróság és az ítélőtábla elnökének kérelmét – a Legfelsőbb Bíróság, az ítélőtábla, a megyei (fővárosi) bíróság elnöke (a továbbiakban: a bíróság elnöke), illetve a Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott vezető – az igazságügyi szervnél működő munkavállalói érdekképviseleti szerv álláspontjára figyelemmel – véleményezi, amennyiben a kérelmező annak tagja.
(3) A támogatást az 1. számú melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével kell kérelmezni. A kérelemhez csatolni kell az építési engedélyt, a tervdokumentációt, a költségvetést, a tulajdoni lap 60 napnál nem régebbi hiteles kivonatát, korszerűsítés esetén a tulajdoni lap kivonata mellett a költségvetést, a lakás vételére vonatkozó szerződést, vagy előzetesen az előszerződést, valamint a 2. § (3) bekezdésében meghatározott okiratot.

4. § (1) Az OIT kinevezési hatáskörébe tartozók kérelmét – összeghatárra tekintet nélkül – az OIT bírálja el.
(2) A 300 000 Ft-ot meghaladó összegű támogatásra vonatkozó kérelmet – kivéve az OIT kinevezési hatáskörébe tartozók kérelmét – az OIT tagjaiból alakult bizottság bírálja el.
(3) A 300 000 Ft-ot meg nem haladó összegű támogatásra vonatkozó kérelmet – kivéve az OIT kinevezései hatáskörébe tartozók kérelmét – az OIT Hivatalának vezetője bírálja el.

5. § (1) A döntés a támogatás összegére és a támogatás visszafizetésének az időtartamára terjed ki. Támogatás legfeljebb 15 évre, részletekben visszafizetendő kamatmentes kölcsönként adható.
(2) A kérelem elbírálásánál az igazságszolgáltatáshoz fűződő érdekeket, a kérelmező lakáskörülményeit, családi, jövedelmi és vagyoni viszonyait kell figyelembe venni.

6. § (1) A Hivatal a kérelmezővel a döntés tartalmának megfelelő kölcsönszerződést köt.
(2) A kölcsönszerződést azzal a feltétellel kell megkötni, hogy a szolgálati jogviszony a támogatás visszafizetésének az időtartama alatt fennáll.
(3) A kölcsön visszafizetésének biztosítékául az ingatlanra a Hivatal javára jelzálogjogot, valamint vásárlás esetén az adásvételi szerződés alapján, a kérelmet elbíráló egyedi döntése szerint, elidegenítési- és terhelési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.
(4) A kölcsönszerződés lebonyolításával összefüggő pénzintézeti és ingatlannyilvántartási költségek az adóst terhelik.
(5) A kölcsön folyósítása és törlesztése pénzintézeten keresztül történik.

7. § A pénzintézethez utalt, de 6 hónapon belül igénybe nem vett támogatást vissza kell vonni.

8. § (1) A kölcsönszerződés megszegéséért felelős adós a kamatmentesség kedvezményét elveszti és a folyósítás időpontjától kezdődően az igénybe vett összeg után, a Ptk. 301. §-ának (1) bekezdésében meghatározott mértékű kamatot köteles fizetni.
(2) A kölcsönszerződés felmondása esetén, vagy az adós különös méltánylást érdemlő körülményeire figyelemmel,
a) az OIT kinevezési hatáskörébe tartozók támogatása esetén az OIT,
b) a 300 000 Ft-ot meghaladó összegű támogatás esetén – kivéve az OIT kinevezési hatáskörébe tartozók támogatását – az OIT tagjaiból alakult bizottság,
c) a 300 000 Ft-ot meg nem haladó összegű támogatás esetén – kivéve az OIT kinevezési hatáskörébe tartozók támogatását – az OIT Hivatalának vezetője
a még vissza nem fizetett kölcsönt és (vagy) annak kamatát részben vagy egészben elengedheti, halasztást, részletfizetést engedélyezhet, hozzájárulhat a szerződési feltételeknek megfelelő további teljesítéshez, illetve a szerződés módosításához.

9. § (1) A kölcsönszerződést a Hivatal készíti el és a kérelmező aláírása céljából a bíróság elnökének küldi meg, egyben intézkedik a kölcsön összegének a pénzintézethez történő átutalásáról.
(2) A Hivatal és a bíróság elnöke a kölcsönszerződéseket nyilvántartja. A bíróság elnöke a szolgálati jogviszony megszűnéséről és annak jogcíméről a Hivatalt 8 napon belül értesíti.
(3) A Hivatal a lakáscélú támogatási keretet központilag nyilvántartja, a pénzintézet elszámolása alapján a kölcsönökről analitikus nyilvántartást vezet.

10. § A Szabályzat 1998. április 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a még el nem bírált kérelmeknél is alkalmazni kell.

dr. Cserbáné dr. Lukács Zsuzsanna s. k.,
az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettese
*

A Szabályzatot az 5/2013. (VI. 25.) OBH utasítás 73. § első franciabekezdése hatályon kívül helyezte 2013. június 26. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére