• Tartalom

31/2002. (HK 13.) HM utasítás

31/2002. (HK 13.) HM utasítás

a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 83/2001. (V. 18.) Korm. rendelet, illetve a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 60/1997. (VI. 4.) OGY határozat végrehajtásáról*

2002.03.28.

A hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló
33/2001. (V. 18.) OGY határozattal módosított – 60/1997. (VI. 4.) OGY határozat (a továbbiakban: Határozat), valamint a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 83/2001. (V. 18.) Korm. rendeletben foglaltak végrehajtása érdekében a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdés o) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki.

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen utasítás célja, hogy megállapítsa a magyarországi gyakorló- és lőterek térítéses igénybevételével kapcsolatos eljárási rendet és meghatározza a végrehajtásban érintett szervezetek felelősségi és jogkörét.

(2) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a Magyar Honvédség szervezeteire, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

Szerződéskötés

2. § (1) A magyarországi gyakorló- és lőterek külföldiek által térítés ellenében történő igénybevételei kétoldalú keretszerződések, illetve azokon alapuló végrehajtási megállapodások alapján valósulnak meg. Az előkészítő munkálatok és a tárgyalások megszervezése, a keretszerződések és megállapodások előkészítése a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály feladata. Az előkészítő munkálatokban és tárgyalásokban a HM Nemzetközi Jogi Főosztály, a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH), valamint a Honvéd Vezérkar kijelölt szervei is képviseltetik magukat.

(2) A külföldi fél írásban jelzett lőtérhasználati igénye esetén az (1) bekezdés szerinti keretszerződéshez végrehajtási megállapodást kell készíteni. A végrehajtási megállapodás elkészítésében a Honvédelmi Minisztériumot katonai vonatkozásban a Honvéd Vezérkar Főnöke által kijelölt katonai szervezet, a külföldi fél által igényelt katonai szolgáltatások és azok elszámolása vonatkozásában a HM KPSZH képviseli. A végrehajtási megállapodás megkötésébe közreműködőként a HM Nemzetközi Jogi Főosztályt is be kell vonni.

Szolgáltatások biztosítása

3. § (1) A külföldi fél által igényelt katonai szolgáltatások és azok elszámolása tekintetében a külföldi fél felé a HM képviseletét a HM KPSZH és a vele kötött megbízási szerződés alapján együttműködő ként a HM Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Rt. Logisztikai Igazgatóság (a továbbiakban: Logisztikai Igazgatóság) látja el.

(2) A külföldi fél által megfogalmazott igényekből, amit csak lehetséges, katonai szolgáltatásként kell biztosítani. A katonai szolgáltatások köréről a feladat végrehajtásával megbízott parancsnokság dönt.

(3) Az (1) bekezdés szerinti megbízási szerződésnek részletesen ki kell térnie a Logisztikai Igazgatóságot megillető koordinációs díj összegére, annak felszámítási alapjára, összetevőire.

(4) A 2. § (2) bekezdés szerinti végrehajtási megállapodás mellékleteként a külföldi fél igényeiről az érintett katonai szervezetek szerinti bontásban tartalmazó tételjegyzéket kell készíteni, amelyet a HM KPSZH szolgálati úton megküld az MH érintett katonai szervezetei felé.

(4) A külföldi fél által igényelt katonai szolgáltatások ellenértékének megállapítását a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal és az (1) bekezdés szerinti megbízási szerződés alapján a Logisztikai Igazgatóság, valamint a szolgáltatásban érintett katonai szervezetek végzik.

(5) A külföldi fél által igényelt, polgári szervezetek által biztosított szolgáltatások megszervezését, lebonyolítását a Logisztikai Igazgatóság végzi.

A lőtér-igénybevételek költségvetési
és pénzügyi biztosítása

4. § (1) A térítéses igénybevételekben érintett HM és MH szervezetek a lövészettel kapcsolatban felmerülő költségeikről – a tényleges kiadások alapján – a nemzetközi rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló HM utasítás – jelenleg a 83/1998. (HK 4.) HM utasítás – (a továbbiakban: Utasítás) előírásai szerint elemi költségvetést kell készíteni és megküldeni a végrehajtásra kijelölt katonai szervezet pénzügyi ellátásáért felelős Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság (a továbbiakban: TPSZI) részére.

(2) A TPSZI az elemi költségvetéseket összesíti és a jóváhagyás érdekében felterjeszti a HM KPSZH-hoz. A HM KPSZH a felterjesztett költségvetést szakmai ellenőrzés és a szükséges módosítások elvégzése után jóváhagyásra továbbítja a honvédelmi miniszternek. A felterjesztett költségvetés tartalmazza a bevételek felhasználására vonatkozó javaslatot is.

(3) Az összesített költségvetés jóváhagyása után a HM KPSZH az érintett katonai szervezetek részére kiadási és bevételi pótelőirányzatot biztosít.

(4) A térítéses igénybevétellel kapcsolatban felmerülő kiadásokat az érintett katonai szervezetek az Utasítás előírásai szerint elkülönítetten kezelik, az igénybevétel befejezését követően elszámolást készítenek és megküldik az (1) bekezdés szerinti TPSZI részére.

(5) Az (1) bekezdés szerinti TPSZI-nek az elszámolások alapján a kiadásokról és bevételekről összesített elszámolást kell készítenie az Utasítás előírásai szerint, majd a HM KPSZH részére meg kell küldenie.

(6) A gyakorlat költségeinek a külföldi fél felé történő elszámolását, a számla megküldését, valamint a Logisztikai Igazgatóságot a 4. § (2) bekezdés szerint megillető jutalék kiszámítását a HM KPSZH végzi.

A bevétel önkormányzatokat illető része

5. § (1) A Határozatban megjelölt, az egyes gyakorlatokból származó kiadásokkal és általános forgalmi adóval (a továbbiakban: ÁFA) csökkentett tiszta bevétel önkormányzatokat illető 15%-ának összegszerű meghatározását a HM KPSZH a gyakorlatot követő pénzügyi elszámolással egyidejűleg, annak részeként végzi. Az önkormányzatok között szétosztásra kerülő összegről a gyakorlatok befejezését követő 60 napon belül a HM KPSZH tájékoztatja a HM Védelmi Hivatalt (továbbiakban: HM VH).

(2) Az (1) bekezdés szerinti összegnek a gyakorlat helyszínével közigazgatásilag közvetlenül érintett települések önkormányzatai közötti felosztására a HM VH illetékes területi szervei az önkormányzatokkal történt tárgyalást követően, az (1) bekezdés szerinti tájékoztatást követő 30 napon belül tesznek javaslatot a HM KPSZH útján a HM védelemgazdasági helyettes államtitkárnak (továbbiakban: HM VGHÁT).

(3) A HM VGHÁT döntéséről az érintett önkormányzatokat a HM VH illetékes területi szervei tájékoztatják. A döntést követő 10 napon belül a HM KPSZH végrehajtja az önkormányzatokat megillető összegek átutalását.

A bevétel környezetvédelmi célokra
elkülönítendő része

6. § (1) A Határozat szerint környezetvédelmi célokra elkülönítendő, az egyes gyakorlatok kiadásokkal és ÁFA-val csökkentett tiszta bevétele 5%-át kitevő összeg meghatározását a HM KPSZH szintén a gyakorlatot követő pénzügyi elszámolással egyidejűleg, annak részeként végzi.

(2) Az (1) bekezdés szerint megállapításra került összeg gyakorlattal összefüggő, környezetvédelmi célokra történő felhasználását az Utasításban meghatározottak alkalmazásával a HM KPSZH-val történő együttműködéssel, a HM Infrastrukturális Főosztály végzi.

Záró rendelkezések

7. § (1) A gyakorlatok költségeinek és bevételeinek elszámolása, az önkormányzatokat megillető és a környezetvédelmi célokra elkülönített összegek megállapítása és átutalása során a hatályos pénzügyi jogszabályok, valamint szabályzók szerint kell eljárni. A szabályok betartását a HM Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.

(2) Jelen utasítással felhatalmazom a Honvéd Vezérkar főnökét, hogy a gyakorló- és lőterek térítéses igénybevételével kapcsolatos katonai feladatokat szabályozza.

(4) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba,* egyidejűleg a hazai gyakorló- és lőterek térítés ellenében történő igénybevételéből származó bevétel önkormányzatokra eső hányada felosztásának egyes kérdéseiről szóló 31/1997. (HK 13.) HM utasítás hatályát veszti.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 41. §-a és 134. §-ának 10. pontja módosította.
Az utasítást a 62/2008. (HK 13.) HM utasítás 7. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. augusztus 18. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2002. március 28.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére