• Tartalom

5/2006. (II. 23.) OVB állásfoglalás

5/2006. (II. 23.) OVB állásfoglalás

a kifogás benyújtására jogosultak köréről

2006.02.28.

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 90/A. §-a (4) bekezdésének a) pontjában, a 99/K. § (5) bekezdésének a) pontjában, 105/A. § (4) bekezdésének a) pontjában, 124/A. § (3) bekezdésének a) pontjában, 131/A. § a) pontjában és 143/A. § (4) bekezdésében írt hatáskörében a kifogás benyújtására jogosultak körének tárgyában az alábbi

állásfoglalást

adja ki.

A Ve. 79. §-ának (1) bekezdése és 82. §-ának (1) bekezdése a fellebbezés, illetőleg a bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtására jogosultak körét viszonylag szűk keretek között állapítja meg azzal, hogy kizárólag a választópolgárok, a jelöltek, a jelölő szervezetek, valamint az ügyben érintett jogi személyek részére adja meg a jogorvoslat lehetőségét.
A választási eljárás során azonban különösen fontos társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a választásra irányadó jogszabályok, illetőleg a választás, valamint a választási eljárás alapelvei a lehető legszélesebb körben érvényesüljenek, az esetleges törvénytelenségek napvilágra kerüljenek, és a megfelelő jogorvoslati eljárás keretei között a választások törvényes rendje helyreállítható legyen. Ez az érdek megelőzi a kifogás benyújtására jogosultak körének korlátozásával kapcsolatos gyakorlati megfontolásokat.
A fentieknek megfelelően a Ve. 77. §-ának (1) bekezdése a kifogás benyújtásának lehetőségét szélesebb személyi kör számára – „bárki” – biztosítja, ami az esetleges törvénytelenségek feltárására irányuló jogorvoslatok akadálytalan érvényesülésének egyik garanciája. E rendelkezés értelmében tehát akár választójoggal nem rendelkező természetes személyek, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok is jogosultak kifogás benyújtására.
A kifogás benyújtását követően napvilágra került törvénysértés esetében már nincs meg az az indok a jogosulti kör kiterjesztésére, amely a kifogás benyújtása esetében érvényesül, hiszen a kifogást elbíráló választási bizottság (amely egyébként hivatalból is eljárhat) döntése nyilvános, és e döntéssel szemben a 79. §-ban, illetőleg a 82. §-ban meghatározott jogosultak „átvehetik” a jogorvoslati jog gyakorlását.
A fentiek értelmében tehát kifogást bárki benyújthat, fellebbezést, illetőleg bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet azonban csak választójoggal rendelkezők, jelöltek, jelölő szervezetek, valamint az ügyben érintett jogi személyek nyújthatnak be.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére