• Tartalom

62/2008. (HK 13.) HM utasítás

62/2008. (HK 13.) HM u t a s í t á s

a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételének egyes végrehajtási feladatairól*

2008.08.18.
A hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló, a 33/2001. (V. 18.) OGY határozattal módosított 60/1997. (VI. 4.) OGY határozat (a továbbiakban: Határozat), valamint a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 83/2001. (V. 18.) Korm. rendeletben foglaltak végrehajtása érdekében a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján a következő

utasítást

adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, valamint közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, továbbá – a vonatkozó szabályok, megállapodások és alapítói határozatok figyelembevételével – a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságra (a továbbiakban: HM EI Zrt.) terjed ki.

(2) Ezen utasítás célja, hogy megállapítsa a magyarországi gyakorló- és lőterek térítéses igénybevételével kapcsolatos eljárási rendet, és meghatározza a végrehajtásban érintett szervezetek felelősségi és jogkörét.

(3) A HM védelemgazdasági főosztályvezető vagyonkezelő-képviselői jogkörében eljárva intézkedik a tulajdonosi jogok gyakorlója határozatának kiadására HM EI Zrt. részére a 3. § (2) bekezdésben meghatározott szerződés megkötése és ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtása tárgyában.

2. § (1) A magyarországi gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételei kétoldalú keretszerződések, illetve azokon alapuló szolgáltatási szerződések alapján valósulnak meg.

(2) Az előkészítő munkálatok és a tárgyalások megszervezése a HM Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HM HVKF) vagy az alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt honvédelmi szervezet feladata. Az előkészítő munkálatokban, tárgyalásokon, a keret- és a szolgáltatási szerződések kidolgozása során – szakterületüket érintően – a HM Jogi Főosztály, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség, a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ), a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ), az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, az MH Támogató Dandár, valamint a HM HVKF vagy az alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt és a végrehajtásban érintett honvédelmi szervezetek is részt vesznek.

(3) A külföldi fél írásban jelzett lőtérhasználati igénye esetén az (1) bekezdés szerinti keretszerződést el kell készíteni, a kapcsolódó szolgáltatási szerződéseket olyan módon kell előkészíteni, hogy a térítéses igénybevétel megkezdése előtt 60 nappal a felek által aláírásra kerüljön.

(4) A keret- és szolgáltatási szerződések (megállapodások) előkészítésének és megkötésének általános eljárási feladatait, aláírási és egyéb hatásköreit külön HM utasítás1 tartalmazza.

(5) A keretszerződés tartalmazza a külföldi fél által igényelt szolgáltatások megrendelésének, azok költségeinek vállalását.

3. § (1) A külföldi fél által igényelt szolgáltatások lehetnek a feladat végrehajtásában érintett katonai szervezetek által a meglévő képességeik alapján nyújtott szolgáltatások (a továbbiakban: katonai szolgáltatások) és a polgári szervezetek (vállalkozások) által biztosított szolgáltatások (a továbbiakban: polgári szolgáltatások).

(2) A külföldi fél igényei teljesítésének érdekében a HM HVKF vagy az alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt honvédelmi szervezet és a HM EI Zrt. együttműködési szerződést köt, a keretszerződés megkötésével egyidejűleg.

(3) A katonai szolgáltatások biztosítása és azok teljesítése tekintetében a külföldi fél felé a Honvédelmi Minisztériumot a HM HVKF vagy az alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt honvédelmi szervezet képviseli. A polgári szolgáltatások biztosítása és azok elszámolása a külföldi fél felé a HM EI Zrt. feladata.

(4) A külföldi fél által megfogalmazott igényeket, lehetőség szerint, katonai szolgáltatásként kell biztosítani, amelyek köréről a szakterületért felelős szervezet dönt.

(5) A 2. § (1) bekezdés szerinti szolgáltatási szerződések mellékleteként a katonai szolgáltatások köréről a HM HVKF vagy az alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt honvédelmi szervezet a végrehajtásban részt vevő katonai szervezetek szerinti bontásban tételjegyzéket készít.



1 Jelenleg a nemzetközi megállapodásokkal kapcsolatos eljárásról szóló 1/2002. (HK 3.) HM utasítás.

(6) A külföldi fél által igényelt katonai szolgáltatások ellenértékét a HM HVKF vagy az alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt honvédelmi szervezet állapítja meg a szakterületért felelős szervezet bevonásával.

(7) A 2. § (1) bekezdés szerinti szolgáltatási szerződések mellékleteként a külföldi fél által igényelt polgári szolgáltatások köréről a HM EI Zrt. tételjegyzéket készít. A külföldi fél által igényelt polgári szolgáltatások ellenértékét a HM EI Zrt. állapítja meg. A szolgáltatási szerződések mellékleteként a külföldi féllel egyeztetett tételjegyzékek kerülhetnek felvételre.

4. § (1) A térítéses igénybevételekben érintett honvédelmi szervezeteknek a külföldi fél által igényelt katonai szolgáltatások biztosítása érdekében felmerülő erőforrás- és költségigényeikről forrásszükségleti tervet kell készíteni a térítéses igénybevétel megkezdése előtt 30 nappal, amelyet szolgálati úton megküldenek a HM KPÜ részére.

(2) A HM KPÜ a forrásszükségleti tervet a szakmai ellenőrzés és a szükséges módosítások elvégzése után jóváhagyásra felterjeszti a HM HVKF útján a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár (a továbbiakban: HM VTI SZÁT) részére. A felterjesztett forrásszükségleti terv tartalmazza a bevételek felhasználására vonatkozó javaslatot is.

(3) A térítéses igénybevétellel kapcsolatban felmerülő kiadásokat az érintett katonai szervezetek projektkódon kezelik, az igénybevétel befejezését követően elszámolást készítenek és azt megküldik a HM KPÜ részére.

(4) A katonai szolgáltatások ellenértékét a szolgáltatási szerződések, valamint a HM HVKF alárendeltségébe tartozó, általa kijelölt honvédelmi szervezet és a külföldi fél által igazolt teljesítések alapján a HM KPÜ számlázza ki a külföldi fél részére, és intézkedik a bevétel beszedésére. A polgári szolgáltatások ellenértékét a szolgáltatási szerződések és a külföldi fél által igazolt teljesítések alapján a HM EI Zrt. számlázza ki a külföldi fél részére, és intézkedik a bevétel beszedésére.

5. § (1) A Határozat 7. pontjában megjelölt, az egyes gyakorlatokból származó kiadásokkal és általános forgalmi adóval (a továbbiakban: áfa) csökkentett tiszta bevétel önkormányzatokat illető 15%-ának összegszerű meghatározását a HM KPÜ a gyakorlatot követő pénzügyi elszámolással egyidejűleg, annak részeként végzi. Az önkormányzatok között szétosztásra kerülő összegről a gyakorlatok befejezését követő 60 napon belül a HM KPÜ tájékoztatja a HM Védelmi Hivatalt (továbbiakban: HM VH).

(2) Az (1) bekezdés szerinti összegnek azon önkormányzatok közötti felosztására, amelyek közigazgatási területét a gyakorlat közvetlenül érinti, a HM VH illetékes területi szervei – az önkormányzatokkal történt tárgyalást követően, az (1) bekezdés szerinti tájékoztatást követő 30 napon belül – tesznek javaslatot a HM KPÜ útján a HM VTI SZÁT részére.

(3) A HM VTI SZÁT döntéséről az érintett önkormányzatokat a HM VH illetékes területi szervei tájékoztatják. A döntést követő 10 napon belül a HM KPÜ végrehajtja az önkormányzatokat megillető összegek átutalását.

6. § (1) A Határozat 7. pontja szerint környezetvédelmi célokra elkülönítendő, az egyes gyakorlatok kiadásokkal és áfával csökkentett tiszta bevétele 5%-át kitevő összeg meghatározását a HM KPÜ szintén a gyakorlatot követő pénzügyi elszámolással egyidejűleg, annak részeként végzi.

(2) Az (1) bekezdés szerint megállapításra került összeg gyakorlattal összefüggő, környezetvédelmi célokra történő felhasználását ezen utasításban meghatározottak alkalmazásával, a HM KPÜ-vel történő együttműködéssel, a HM IÜ végzi.

7. § (1) A térítéses igénybevétel költségeinek és bevételeinek elszámolása, az önkormányzatokat megillető és a környezetvédelmi célokra elkülönített összegek megállapítása és átutalása során a hatályos pénzügyi jogszabályok, valamint szabályzók szerint kell eljárni.

(2) A HM HVKF a gyakorló- és lőterek térítéses igénybevételével kapcsolatos katonai feladatokat igénybevételenként külön intézkedésben szabályozza.

(3) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 83/2001. (V. 18.) Korm. rendelet, illetve a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 60/1997. (VI. 4.) OGY határozat végrehajtásáról szóló 31/2002. (HK 13.) HM utasítás a hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 11/2014. (II. 14.) HM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2014. február 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére