157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet
157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet
a gyártmánylapról1
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 26. pontjában kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § c) és f) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) E rendeletet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 28. pontja szerinti felhasználónak szánt feldolgozott élelmiszereket előállító, Magyarországon működő élelmiszer-előállítókra kell alkalmazni.
(2) A rendeletet nem kell alkalmazni a külön jogszabály szerinti élelmiszer kistermelőkre, vendéglátó terméket előállítókra, valamint az egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet XIb. mellékletében szereplő terméket előállítókra.
(3) E rendelet alkalmazásában
a) élelmiszer-előállító: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 15. pontja szerinti élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás,
b) feldolgozott élelmiszer: az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 29-i, az élelmiszerhigiéniáról szóló 852/2004/EK rendelete 2. cikke (1) bekezdésének o) pontjában meghatározott feldolgozott termék.
2. § (1) Magyarországi felhasználónak szánt feldolgozott élelmiszerről az élelmiszer-előállító a Melléklet szerinti tartalmú gyártmánylapot köteles készíteni és vezetni.
(2) Az egymástól csak névleges tömegükben vagy térfogatukban eltérő termékekről elegendő egyetlen gyártmánylapot készíteni. Nem szükséges külön gyártmánylapot készíteni azokra a termékekre sem, amelyek csak ízesítésükben különböznek egymástól, illetve azokra amelyeket azonos tartalommal, azonos élelmiszer-előállító különböző telephelyein állítanak elő vagy azonos tartalommal különböző csomagolásban hoznak forgalomba. A névleges mennyiségeket, ízválasztékot, előállítási helyeket, csomagolási módokat és az ezekhez kapcsolódó változó elemeket a gyártmánylapon egyértelműen meg kell adni.
3. § (1) A gyártmánylapot a feldolgozott élelmiszernek a felhasználó számára történő forgalomba hozatalt megelőzően kell elkészíteni.
(2) A gyártmánylapon a termék előállítása során történő bármely változást a forgalomba hozatal megkezdése előtt át kell vezetni úgy, hogy a gyártmánylap változásai egyértelműen nyomon követhetők legyenek.
(3) A feldolgozott élelmiszernek meg kell felelnie a gyártmánylapban leírtaknak.
(4) A gyártmánylapot a termék forgalomba hozatalának megszűnését követően legalább 3 évig meg kell őrizni.
4. § Az élelmiszer-előállítónak a gyártmánylapot az előállítás helyén papíralapon, aláírva, a hatósági ellenőrzés számára könnyen hozzáférhetően kell tartani.
5. § Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba azzal, hogy a hatálybalépésekor forgalmazott feldolgozott élelmiszerekre a gyártmánylapot 2011. január 1-ig kell elkészíteni.
Melléklet a 157/2009. (XI. 18.) FVM rendelethez
(Tartalmi követelmények)
A rendeletet a 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelet 6. §-a hatályon kívül helyezte 2013. január 1. napjával.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás