66/2010. (V. 12.) FVM rendelet
66/2010. (V. 12.) FVM rendelet
a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről, valamint ezek hatósági ellenőrzéséről
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. §-a (2) bekezdésének 3., 8–11., 14. és 26. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
1. § (1) E rendeletet a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletében felsorolt olyan, friss, feldolgozott, illetve összetett élelmiszerként és takarmányként használt növényi vagy állati eredetű termékekre, illetve azok részeire kell alkalmazni, amelyekben vagy amelyeken előfordulhatnak növényvédőszer-maradékok.
(2) E rendeletet nem kell alkalmazni azokra a 396/2005/EK rendelet I. melléklete alá tartozó termékekre, amelyeket a következőkre szánják:
a) az élelmiszerektől és a takarmánytól eltérő termékek előállítása; vagy
b) vetés vagy ültetés; vagy
c) a hatóanyagok vizsgálatával kapcsolatos, a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról szóló 89/2004. (V. 15.) FVM rendelet [a továbbiakban: 89/2004. (V. 15.) FVM rendelet] szerint engedélyezett tevékenységek.
(3) E rendelet előírásait az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekről, valamint a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekről és bébiételekről szóló külön jogszabályokban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
2. § (1) E rendelet alkalmazásában a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényben (a továbbiakban: Éltv.), valamint a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben szereplő fogalom meghatározásokat kell alkalmazni.
(2)1
AZ MRL-RE VONATKOZÓ HATÓSÁGI ELJÁRÁS
3. § (1)2 A 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. fejezetének előírásai tekintetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint növényvédő szer engedélyezési hatóság (a továbbiakban: engedélyező hatóság) a végrehajtásért felelős hatóság.
(2) Az engedélyező hatóság koordinálja az együttműködést a Bizottsággal, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal, a többi tagállammal, a gyártókkal, a termelőkkel és előállítókkal, valamint a kérelmezőként fellépő civil társadalmi szervezetekkel.
(3) Az engedélyező hatóság köteles Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak – annak kérésére – bármely rendelkezésre álló, a határértékek biztonságossága értékeléséhez szükséges információt benyújtani. Az engedélyező hatóság a gyártókat, termelőket, valamint a kérelmezőként fellépő szervezeteket érintő információkat kérésre megadja.
(4) A felvétel iránti kérelmeket a 89/2004. (V. 15.) FVM rendelet 6. számú melléklete B részének 1. és 2.4.2. pontjában meghatározott, az értékelés egységes elveire vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően, vagy a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti egyedi értékelési elveknek megfelelően kell az engedélyező hatóságnak értékelnie.
4. § Az MRL felvétele, módosítása, törlése iránti kérelemhez kapcsolódó értékelés elvégzéséért a kérelmező díjat köteles fizetni.
HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK, JOGKÖVETKEZMÉNYEK
1. Közösségi és nemzeti ellenőrzési program
5. § (1)3 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) kockázatbecslés alapján a növényvédőszer-maradékokra vonatkozóan többéves nemzeti ellenőrzési programot dolgoz ki. A NÉBIH megküldi az ellenőrzési programot a végrehajtásért felelős növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatalnak és az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak (a továbbiakban együtt: ellenőrző hatóság).
(2)4 A NÉBIH, és az ellenőrző hatóság a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 29. cikkében meghatározottaknak megfelelően részt vesz az összehangolt, többéves közösségi ellenőrzési programban.
(3)5 A NÉBIH évente aktualizálja a nemzeti ellenőrzési programot, melyet minden naptári évben legkésőbb szeptember 30-ig megküld a Bizottságnak és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak.
(4)6 A NÉBIH évente közzéteszi a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó nemzeti ellenőrzés eredményét az agrárpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) és a NÉBIH honlapján.
2. Jelentéstételi kötelezettség
6. §7 A NÉBIH a 396/2005/EK parlamenti és tanácsi rendelet 31. cikke, valamint a 901/2009/EK európai bizottsági rendelet szerinti információkat tartalmazó éves jelentést készít, melyet minden következő év augusztus 31-ig megküld a Bizottság, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és a többi tagállam részére.
3. Hatósági ellenőrzések, mintavétel szabályai
7. § (1)8 A 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. számú mellékletében felsorolt növényekre, növényi termékekre a növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal, továbbá a növényeken és növényi termékeken kívüli növényi és állati eredetű élelmiszerekre és takarmányokra az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatal növényvédőszer-maradékokat illetően hatósági ellenőrzéseket végez.
(2) Amennyiben a harmadik országba irányuló export tétel növényvédőszer-maradék szempontból nem felel meg a célország előírásainak, az ellenőrző hatóság az export tétel feladását megtilthatja, korlátozhatja, illetve feltételhez kötheti.
8. § (1) A növényekben, növényi termékekben, illetve a növényeken és növényi termékeken kívüli növényi és állati eredetű termékekben és azok felületén fellelhető növényvédőszer-maradékok ellenőrzéséhez szükséges mintavételi eljárást a 1. melléklet szerint kell lefolytatni.
(2) A 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletben 1020000 kódszámú „Tej és tejszín nem sűrítve, cukor vagy édesítő anyag hozzáadása nélkül, vaj és egyéb tejből származó zsiradék, sajt, túró” megnevezés alatt szereplő termék esetében az ellenőrző mintavételt a tejházban, tejüzemben, vagy ha a terméket nem szállítják tejházba vagy tejüzembe, a fogyasztónak történő szolgáltatás helyén kell végezni. Ez az ellenőrzés nem zárja ki ezen termékeknek a forgalomba hozatal időpontját követő ellenőrzését.
4. Nyomon követhetőség ellenőrzése
9. § (1)9 Az ellenőrző hatóság és a NÉBIH a növényvédőszer-maradék mintavétel céljából végzett ellenőrzés során
a) ellenőrzi a vállalkozásnál a nyomon követhetőséget biztosító rendszerek vagy eljárások meglétét,
b) ellenőrzi, hogy az ellenőrzött vállalkozás beazonosította-e azt a személyt vagy vállalkozást, akitől a megmintázott tétel származik, vagy akihez a megmintázott tételt szállítják, kivéve, ha az végső fogyasztó, továbbá
c) ellenőrzi a megmintázott tétel nyomon követhetőségét biztosító címke, szállító levél vagy egyéb azonosító eszköz meglétét.
(2) A nyomon követhetőség biztosítása érdekében legalább a következő adatok nyilvántartása szükséges:
a) annak a vállalkozásnak a neve és címe, akitől a megmintázott tétel származik, és a tétel azonosító adatai,
b) annak a vállalkozásnak a neve és címe, akihez a megmintázott tételt szállítják és a tétel azonosítója kivéve, ha az a végső fogyasztó,
c) a szállítás ideje, és a
d) tétel mennyisége.
5. Jogkövetkezmények
10. § (1) Ha az ellenőrző hatóság vizsgáló laboratóriuma a mintában MRL-t meghaladó növényvédőszer-maradékot, vagy hazai termék esetén az adott növénykultúrában nem engedélyezett növényvédő szer hatóanyagot mutat ki, a vizsgálati jegyzőkönyvet az ellenőrző hatóságnak soron kívül megküldi, amely a kifogásolt terméktételre forgalmi korlátozást rendel el.
(2) Az (1) bekezdés szerinti hatósági intézkedés az ellenőrző hatóság terméktétel további sorsáról szóló döntésének meghozataláig tart, a korlátozott termék a tárolás helyéről nem szállítható el, nem dolgozható fel, nem hozható forgalomba.
(3)10 Felkérésre a NÉBiH az Éltv. 31. §-a (2) bekezdésének b) pontja szerint szakvéleményt nyújt, majd a szakvélemény figyelembevételével az ellenőrző hatóság dönt a növények, növényi termékek, továbbá a növényeken és növényi termékeken kívüli növényi és állati eredetű termékek további forgalmazhatóságáról, felhasználhatóságáról, illetve indokolt esetben megsemmisítéséről, állati eredetű élelmiszer esetén állati eredetű melléktermékként történő kezeléséről, egyéb termék esetén hulladékként történő további kezeléséről.
11. § (1)11 A NÉBIH a növény, növényi termék, közösségi szinten elfogadott vizsgálati bizonytalansági tényező figyelembevételével megállapított MRL-t meghaladó tartalom esetében, az Éltv. 71. § (5) bekezdésében foglaltak alapján, a Minisztérium honlapján naprakészen közzéteszi a vizsgálati eredményeket a 2. melléklet szerinti formában.
(2) Növények és növényi termékek vizsgálata esetében a közösségi szinten elfogadott vizsgálati bizonytalansági tényező figyelembevételével megállapított MRL túllépése esetén a vizsgálati eredményeit a laboratóriumi vizsgálati jegyzőkönyv kiállítását követő hónap utolsó napjáig a mintavétel helye szerint illetékes, belföldi rendeltetési helyre szánt behozatali küldemény esetén a rendeltetési hely szerint illetékes polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni.
(3)12 Az (1)–(2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a növényeken és növényi termékeken kívüli növényi és állati eredetű élelmiszerek és takarmányok vizsgálata esetében, amennyiben MRL túllépés kerül megállapításra, a NÉBIH az Éltv. 71. § (4) bekezdésében foglaltak alapján gondoskodik a jogsértés nyilvánosságra hozataláról.
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba, és rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.
13. §13
14. § (1)14 Ez a rendelet a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről, valamint a 91/414/EGK tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2005. február 23-i 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.
(2) Ez a rendelet a Bizottság 2002. július 11-i, a növényi és állati eredetű termékekben és azok felszínén található növényvédőszer-maradék hatósági ellenőrzésére szolgáló közösségi mintavételi módszerek megállapításáról és a 79/700/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2002/63/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.
(3) Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács 2002. január 28-i, az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló 178/2002/EK rendeletének való megfelelést szolgálja.
(4) Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács a 2004. április 29-i, a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről szóló 882/2004/EK rendeletének való megfelelését szolgálja.
(5)15
(6)16
15. §17
1. melléklet a 66/2010. (V. 12.) FVM rendelethez
A vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb száma |
|
---|---|
a) Emlős- és baromfihús |
|
Nem gyanús tétel |
1 |
Gyanús tétel |
A 2. táblázat szerint meghatározva |
b) Egyéb termékek |
|
ba) Feltehetően jól elkevert vagy homogén csomagolt vagy ömlesztett termékek |
1 (Egy tétel keverhető például osztályozás vagy feldolgozási eljárások útján) |
bb) Nem feltétlenül jól elkevert vagy homogén csomagolt vagy ömlesztett termék |
A nagy egységekből és kizárólag növényi eredetű élelmiszer-alapanyagokból álló termékek esetén az egyedi minta legkisebb számának meg kell egyeznie a laboratóriumi mintához szükséges egységek legkisebb számával (1.4. táblázatot). |
vagy: |
|
A tétel tömege kg-ban, |
|
<50 |
3 |
50–500 |
5 |
>500 |
10 |
vagy: |
|
Dobozok, kartondobozok vagy más tartályok száma a tételben |
|
1–25 |
1 |
26–100 |
5 |
>100 |
10 |
A határértéket meghaladó szermaradékok gyakorisága a tételben |
A határértéket meghaladó szermaradék észleléséhez szükséges minták legkisebb száma (n0) |
||
---|---|---|---|
% |
90% |
95% |
99% |
90 |
1 |
– |
2 |
80 |
– |
2 |
3 |
70 |
2 |
3 |
4 |
60 |
3 |
4 |
5 |
50 |
4 |
5 |
7 |
40 |
5 |
6 |
9 |
35 |
6 |
7 |
11 |
30 |
7 |
9 |
13 |
25 |
9 |
11 |
17 |
20 |
11 |
14 |
21 |
15 |
15 |
19 |
29 |
10 |
22 |
29 |
44 |
5 |
45 |
59 |
90 |
1 |
231 |
299 |
459 |
0,5 |
460 |
598 |
919 |
0,1 |
2301 |
2995 |
4603 |
Az árucikk besorolása |
Példák |
A vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellege |
Az egyes laboratóriumi minták legkisebb mennyisége |
|
---|---|---|---|---|
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok |
||||
1. |
Emlősök húsa |
|||
1.1. |
Nagyemlősök, egész hasított test vagy hasított féltest, általában <10 kg |
Szarvasmarha, juh, sertés |
A rekeszizom egésze vagy része, szükség szerint a nyaki izommal kiegészítve |
0,5 kg |
1.2. |
Kisemlősök, egész hasított test |
Nyúl |
Egész hasított test vagy hátsó negyed |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
1.3. |
Emlős-húsrészek, ömlesztett, friss/hűtött/fagyasztott, csomagolt vagy egyéb |
Negyed, bordaszeletek, hússzelet, lapocka |
Egész egység(ek) vagy egy nagy egység egy része |
0,5 kg csontozva |
1.4. |
Emlős-húsrészek, ömlesztett, fagyasztott |
Negyed, bordaszeletek |
Vagy egy tartály fagyasztott keresztmetszete vagy egyedi húsrészek egésze (vagy része) |
0,5 kg csontozva |
2. |
Emlősök zsírja, beleértve a hasított test zsírját |
|||
2.1. |
Nagyemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, általában� 10 kg |
Szarvasmarha, juh, sertés |
Vese, hasi vagy bőr alatti zsír, egy állatból kivágva |
0,5 kg |
2.2. |
Kisemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest <10 kg |
Hasi vagy bőr alatti zsír, egy vagy több állatból |
0,5 kg |
|
2.3. |
Emlős-húsrészek |
Láb, bordaszelet, hússzelet |
Vagy láthatóan különálló zsír, egység(ek)ről leválasztva, vagy egész egység(ek) vagy egész egység(ek) részei, ahol a zsír nem választható le |
0,5 kg |
2.4. |
Emlősök ömlesztett zsírszövete |
Legalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 kg |
|
3. |
Emlősök belsőségei |
|||
3.1. |
Emlősök mája, friss, hűtött, fagyasztott |
Egész máj(ak) vagy a máj része |
0,4 kg |
|
3.2. |
Emlősök veséje, friss, hűtött, fagyasztott |
Egy vagy mindkét vese, egy vagy két állatból |
0,2 kg |
|
3.3. |
Emlősök szíve, friss, hűtött, fagyasztott |
Egész szív(ek), vagy ha nagy, csak a szívkamra része |
0,4 kg |
|
3.4. |
Egyéb emlős belsőségek, friss, hűtött, fagyasztott |
Egy vagy több állatból rész- vagy egész egység, vagy mélyhűtött ömlesztett termékből vett keresztmetszet |
0,5 kg |
|
4. |
Baromfihús |
|||
4.1. |
Madár, nagyméretű hasított test >2 kg |
Pulyka, liba, kakas, kappan és kacsa |
Comb, láb és más barna hús |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
4.2. |
Madár, közepes méretű hasított test, 500 g–2 kg |
Tyúk, gyöngytyúk, csirke |
Comb, láb és más barna hús, legalább három madárból |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
4.3. |
Madár, kisméretű hasított test, a hasított tömege <500 g |
Fürj, galamb |
Hasított testek, legalább hat madárból |
0,2 kg izomszövet |
4.4. |
Madár részei, friss, hűtött, fagyasztott, kis- vagy nagykereskedelmi árusításra csomagolva |
Láb, negyed, mellhús és szárny |
Csomagolt egységek vagy egyedi egységek |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
5. |
Baromfizsír, beleértve a hasított test zsírját |
|||
5.1. |
Madarak vágáskor, egész hasított test vagy annak része |
Csirke, pulyka |
Hasi zsír egységei, legalább három madárból |
0,5 kg |
5.2. |
Madár-húsrészek |
Láb, mellizom |
Vagy láthatóan különálló zsír, egység(ek)ről leválasztva vagy egész egység(ek) vagy egész egység(ek) részei, ahol a zsír nem választható le |
0,5 kg |
5.3. |
Ömlesztett madár-zsírszövet |
Legalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 kg |
|
6. |
Baromfibelsőségek |
|||
6.1. |
Ehető madárbelsőségek, kivéve liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékek |
Egységek legalább hat madárból vagy keresztmetszet egy tartályból |
0,2 kg |
|
6.2. |
Liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékek |
Egységek egy madárból vagy tartályból |
0,05 kg |
|
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek |
||||
7. |
Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított hús |
|||
7.1. |
Emlős vagy madár eredetű, darabolt, főzött, tartósított, szárított, kiolvasztott, vagy más módon feldolgozott termékek, beleértve a több összetevőből álló termékeket |
Sonka, kolbász, darált marhahús, csirkepástétom |
Csomagolt egységek vagy egy tartályból vett reprezentatív keresztmetszet, vagy mintavételi eszközzel vett egységek (amennyiben van, lével együtt) |
0,5 kg vagy 2 kg, ha a zsírtartalom <5% |
Az árucikk besorolása |
Példák |
A vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellege |
Az egyes laboratóriumi minták legkisebb mérete |
|
---|---|---|---|---|
Növényi eredetű élelmiszer-, (esetenként takarmány-) alapanyagok |
||||
1. |
Minden friss gyümölcs |
|||
1.1. |
Kisméretű friss termékek, az egységek tömege általában |
Bogyós gyümölcsök, borsó, olajbogyó |
Egész egységek vagy csomagok, vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
1 kg |
1.2. |
Közepes méretű friss termékek, az egységek általában 25–250 g tömegűek |
Alma, narancs |
Egész egységek |
1 kg (legalább |
1.3. |
Nagyméretű friss termékek, az egységek tömege általában |
Káposzta, uborka, szőlő (fürt) |
Egész egység(ek) |
2 kg (legalább |
2. |
Hüvelyesek |
Száraz bab, száraz borsó |
1 kg |
|
Gabona-magvak |
Rizs, búza |
1 kg |
||
Héjas gyümölcsök |
Kókuszt kivéve |
1 kg |
||
Kókusz |
5 egység |
|||
Olajos magvak |
Földimogyoró |
0,5 kg |
||
Magvak italok és édességek előállításához |
Kávébab |
0,5 kg |
||
3. |
Fűszernövények |
Friss petrezselyem |
Egész egységek |
0,5 kg |
Más, friss |
0,2 kg |
|||
(A szárított gyógynövények tekintetében lásd e táblázat 4. részét.) |
||||
Fűszerek |
Szárított |
Egész vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,1 kg |
|
Növényi eredetű feldolgozott élelmiszerek |
||||
4. |
Növényi eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, komló, őrölt gabonafélék |
|||
4.1. |
Magas egységnyi értékű termékek |
Csomagolt vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,1 kg |
|
4.2. |
Kistömegű szilárd termékek |
Komló, tea, gyógytea |
Csomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,2 kg |
4.3. |
Más szilárd termékek |
Kenyér, liszt, szárított gyümölcs |
Csomagolt vagy más egész egységek, vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 kg |
4.4. |
Folyékony termékek |
Növényi olaj, gyümölcslé |
Csomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 l vagy 0,5 kg |
Az árucikk besorolása |
Példák |
A vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellege |
Az egyes laboratóriumi minták legkisebb mennyisége |
|
---|---|---|---|---|
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok |
||||
1. |
Baromfitojás |
|||
1.1. |
Tojás, kivéve a fürj és hasonlók tojása |
Egész tojás |
12 egész tyúktojás |
|
1.2. |
Fürj és hasonlók tojása |
Egész tojás |
24 egész tojás |
|
2. |
Tej |
Egész egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 l |
|
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek |
||||
3. |
Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, feldolgozott tejtermékek mint például fölözött tej, sűrített tej és tejpor |
|||
3.1. |
Folyékony tejtermékek, tejpor, sűrített tej és tejszín, teljes fagylalt, tejszín, joghurt |
Csomagolt egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek) |
0,5 l (folyékony) vagy 0,5 kg (szilárd) |
|
a) Az ömlesztett sűrített tejet és sűrített tejszínt mintavétel előtt alaposan össze kell keverni, a tartály oldalairól és aljáról az odatapadt anyagot le kell kaparni, és jól fel kell kavarni. Körülbelül 2–3 litert kell kivenni, és a laboratóriumi minta kivétele előtt újra jól fel kell kavarni. |
||||
3.2. |
Vaj és vajolajak |
Vaj, savóvaj, vajzsírt tartalmazó alacsony zsírtartalmú kenhető termékek, vízmentes vajolaj, vízmentes tejzsír |
Csomagolt egység(ek) egésze vagy részei, vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek) |
0,2 kg vagy 0,2 l |
3.3. |
Sajtok, beleértve az ömlesztett sajtokat |
|||
0,3 kg-os vagy nagyobb tömegű egységek |
Egész egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vágott egység(ek) |
0,5 kg |
||
0,3 kg-nál kisebb tömegű egységek |
0,3 kg |
|||
Megjegyzés: A kör alapú sajtokból, a középpontból kiinduló sugarú két vágással kell mintát venni. A szögletes alapú sajtokból az oldalakkal párhuzamos két vágással kell mintát venni. |
||||
3.4. |
Tojásból készült folyékony, fagyasztott vagy szárított termékek |
Mintavételi eszközzel sterilen vett egység(ek) |
0,5 kg |
2. melléklet a 66/2010. (V. 12.) FVM rendelethez
Termelő/ származás |
Forgalmazó |
Mintavétel időpontja |
Növény, növényi termék |
Növényvédőszer- |
Határérték |
Mért szermaradék |
---|---|---|---|---|---|---|
3. melléklet a 66/2010. (V. 12.) FVM rendelethez18
A 2. § (2) bekezdését a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (4) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte.
A 3. § (1) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.
Az 5. § (1) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (1) bekezdésével megállapított, a 42/2017. (VIII. 17.) FM rendelet 159. § a) pontja, a 46/2020. (IX. 23.) AM rendelet 20. § a) pontja, a 123/2022. (XII. 27.) AM rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.
Az 5. § (2) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
Az 5. § (3) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
Az 5. § (4) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés b) és c) pontja, a 42/2017. (VIII. 17.) FM rendelet 159. § b) pontja szerint módosított szöveg.
A 6. § a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés b) pontja és a (4) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
A 7. § (1) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés d) pontja, a 42/2017. (VIII. 17.) FM rendelet 159. § d) pontja, a 46/2020. (IX. 23.) AM rendelet 20. § b) pontja, a 123/2022. (XII. 27.) AM rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.
A 9. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 42/2017. (VIII. 17.) FM rendelet 159. § e) pontja szerint módosított szöveg.
A 10. § (3) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg.
A 11. § (1) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
A 11. § (3) bekezdése a 70/2013. (VII. 31.) VM rendelet 129. § (3) bekezdés f) pontja szerint módosított szöveg.
A 13. §-t a 15. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.
A 14. § (1) bekezdése a 43/2010. (XII. 20.) VM rendelet 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
A 14. § (5) bekezdését a 69/2017. (XII. 27.) FM rendelet 19. §-a hatályon kívül helyezte.
A 14. § (6) bekezdését a 13/2013. (III. 6.) VM rendelet 25. §-a iktatta be, hatályon kívül helyezte a 69/2017. (XII. 27.) FM rendelet 19. §-a.
A 15. § a (2) bekezdés alapján hatályát vesztette.
A 3. mellékletet a 15. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás