128/2012. (XII. 14.) VM rendelet
128/2012. (XII. 14.) VM rendelet
a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet módosításáról1
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés b), e), g), j) és m) pontjában, valamint a hegyközségekről szóló 1994. évi CII. törvény 65. § b) és c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1–4. §2
5. §3
6–16. §4
17. §5
18. § (1)6
(2)–(3)7
19. §8
20. § (1)9
(2) Az R. 41. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer működtetéséhez)
(3)10
(4) Az R. 41. § (2) bekezdés a következő e) ponttal egészül ki:
(Az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer működtetéséhez)
(ellenőrzött adatokat szolgáltat.)
21. §11
22. §12
23–30. §13
31. § (1)–(5)14
(6)–(7)15
(8)–(9)16
32. §17
33. § (1) E rendelet – a (2)–(4) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) E rendelet 5. §-a, és a 31. § (6) és (7) bekezdése 2013. január 1-jén lép hatályba.
(3) E rendelet 17. §-a, 18. § (1) bekezdése, valamint a 22. §-a 2013. március 1-jén lép hatályba.
(4) E rendelet 20. § (2) és (4) bekezdése 2013. augusztus 1-jén lép hatályba.
1. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
2. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
|
A |
B |
C |
1. |
Borvidék |
|
Beérkezett |
2. |
Hegyközség (vagy hegyközségi tanács) |
Sorszám/oldal |
|
3. |
|
|
|
4. |
Adatszolgáltató adatai |
||
5. |
Név: |
Cím: |
Képviselő neve: |
6. |
Anyja neve*: _____________ |
Születési hely és idő*: _____________ |
Telefonszám*: _______________ |
7. |
E-mail cím: ___________ |
Fax*.: ___________________ |
*-gal jelölt részek kitöltése egyben a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulást jelenti) |
8. |
Jogi forma (a megfelelő rész aláhúzandó): |
VM által elismert termelői csoport |
igen nem |
9. |
természetes személy |
Termelői csoporti tagság |
igen nem |
10. |
egyéni vállalkozó |
Adószám _____________________ |
|
11. |
őstermelő |
Adóazonosító jel: _______________ |
|
12. |
szövetkezet |
MVH regisztrációs szám.: ____________________ |
|
13. |
korlátolt felelősségű társaság |
Adóraktári engedélyszám: ______________ |
|
14. |
nyílt részvénytársaság |
NÉBIH engedélyszám: ______________ |
|
15. |
zárt részvénytársaság |
Vállalkozás regisztrációs száma (cégjegyzékszám, egyéni vállalkozói igazolvány száma vagy őstermelői igazolvány száma: ________________ |
|
16. |
betéti táraság |
||
17. |
közkereseti társaság |
||
18. |
állami fenntartású intézmény |
GA szám:___________________ |
|
19. |
egyéb: |
|
|
20. |
Adatszolgáltató: |
hegyközségi tag |
|
21. |
|
regisztrált borászati üzem |
|
22. |
Tevékenység az illetékes hegyközség területén (a megfelelő rész aláhúzandó): |
||
23. |
Szőlőtermesztés |
||
24. |
Szőlőfelvásárlás |
||
25. |
Borelőállítás |
Kelt: ………………………. |
…..………………………. |
|
adatszolgáltató aláírása |
|
A |
B |
C |
|
1. |
Eredetvédelmi kategóriák és földrajzi árujelzők |
Fehér |
Vörös/rozé |
|
2. |
……………. OEM |
|
|
|
3. |
……………. OEM |
|
|
|
4. |
……………… OFJ |
|
|
|
5. |
……………… OFJ |
|
|
|
6. |
FN borászati termék fajtamegjelöléssel |
|
|
|
7. |
FN borászati termék |
|
|
|
Kelt: ………………………… |
.............................. |
|
hegybíró aláírása |
3. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
4. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
Hegyközségi Tanács: |
|
|
Hegyközség neve: |
|
Évjárat: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Termelő neve: |
|
Nem feldolgozó felvásárló neve: |
||
Címe: |
|
Címe: |
||
GA száma: |
|
GA száma: |
|
|
|
||||
Feldolgozó szövetkezet neve: |
|
Feldolgozó borkészítő neve |
||
Címe |
|
Címe: |
||
Nyilvántartási száma: |
|
Nyilvántartási száma: |
|
|
GA száma: |
|
GA száma: |
|
|
A |
B |
C |
D |
E |
F |
G |
J |
K |
L |
M |
N |
1. |
Tételszám |
Termőterület |
Szüretelt szőlő |
|||||||||
Származási ország (amennyiben nem Magyarország) |
Település irányítószáma |
Dűlő |
Terület (ha) |
Hrsz.1 |
Fajta (kód) |
A szüret módja |
Potenciális alkoholtartalom (%vol) |
A szüretelt szőlőből készíthető borászati termék legmagasabb eredetvédelmi kategóriája2 |
Szőlő felhasználása3 |
Mennyiség [q]4 |
||
2. |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
3. |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
4. |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
5. |
ÖSSZESEN |
1: Amennyiben a szüretelt szőlő: |
2: a legmagasabb eredetvédelmi kategória megadása |
3: kódok: |
4: Pincekönyv/felvásárlási jegy/szállítólevél/átvételi elismervény alapján. |
A kérelem aláírásával a termelő igazolja, hogy a saját feldolgozású/nem feldolgozó felvásárlónak értékesített/feldolgozó szövetkezetbe szállított/feldolgozó borkészítőnek felkínált termés (a megfelelő rész aláhúzandó) a kérelemben feltüntetett ültetvény(ek)ről származik és a feltüntetett eredetvédelmi kategóriának megfelel. |
Kelt: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
Bizonyítványt kérelmező aláírása |
A szőlő származási bizonyítvány nyomtatását kérem. A szőlő származási bizonyítvány ....., ....., ......, számú példányát átvettem |
|||||||
Kelt: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
Bizonyítványt kérelmező aláírása |
5. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
Termelő neve: |
|
Nem feldolgozó felvásárló neve: |
||
Címe: |
|
Címe: |
||
GA száma: |
|
GA száma: |
|
|
|
|
|
|
|
Termelő/meghatalmazott aláírása |
|
|
Felvásárló/meghatalmazott aláírása |
|
Feldolgozó szövetkezet neve: |
|
Feldolgozó borkészítő neve: |
||
Címe |
|
Címe: |
||
GA száma: |
|
GA száma: |
|
|
|
|
|
|
|
Képviselő/meghatalmazott aláírása |
|
|
Borkészítő/meghatalmazott aláírása |
|
|
A |
B |
C |
D |
E |
F |
G |
J |
L |
|
Tételszám |
Termőterület |
Szüretelt szőlő |
||||||
1. |
Származási ország |
Település |
Dűlő |
Terület (ha) |
Hrsz.* |
Fajta |
Potenciális alkoholtartalom (%vol) |
Mennyiség [q] ** |
|
2. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. |
ÖSSZES MENNYISÉG |
||||||||
6. |
ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol) |
|
* Amennyiben a szüretelt szőlő: |
** Pincekönyv/felvásárlási jegy/szállítólevél/átvételi elismervény alapján. |
6. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
Hegyközségi Tanács: |
|
|
Hegyközség: |
|
Termelő neve: |
|
|
Felvásárló neve: |
|
Termelő címe: |
|
|
Címe: |
|
GA száma: |
|
|
GA száma: |
|
|
A |
B |
C |
1. |
A borászati termék |
termékkategóriája (kóddal)1 |
|
2. |
tárolási helye (adóraktár száma): |
□ a termelő címével azonos |
|
3. |
□ a felvásárló címével azonos |
||
4. |
□ egyéb: |
||
5. |
színe: |
□ fehér |
|
6. |
□ rozé |
||
7. |
□ vörös |
||
8. |
származási országa: |
□ Magyarország |
|
9. |
□ egyéb: |
||
10. |
alkoholtartalmát növelték |
□ igen |
|
11. |
□ nem |
||
12. |
édesítése megtörtént |
□ igen |
|
13. |
□ nem |
||
14. |
savtartalmát növelték |
□ igen |
|
15. |
□ nem |
||
16. |
savtartalmát csökkentették |
□ igen |
|
17. |
□ nem |
||
18. |
mennyisége (hl – a pincekönyv szerint) |
|
|
A |
B |
C |
D |
E |
1. |
Tételszám |
A bevonandó szőlő származási bizonyítvány száma |
Legmagasabb eredetvédelmi kategória2 |
Potenciális alkoholtartalom (%vol) |
Mennyiség |
2. |
|
|
|
||
3. |
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
5. |
ÖSSZESEN |
1: termékkategória-kódok: 1 bor 2 még erjedésben lévő újbor 3 likőrbor 4 pezsgő 5 minőségi pezsgő 6 illatos minőségi pezsgő 7 szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor 8 gyöngyözőbor |
9 szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor 10 szőlőmust 11 részben erjedt szőlőmust 12 töppedt szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust 13 sűrített szőlőmust 14 finomított szőlőmustsűrítmény 15 szárított szőlőből készült bor 16 túlérett szőlőből készült bor 17 borecet |
|
2: a legmagasabb eredetvédelmi kategória megadása OEM: oltalom alatt álló eredetmegjelölés OFJ: oltalom alatt álló földrajzi jelzés FNF: földrajzi jelzés nélkül, fajtanév feltüntetésével E: egyéb |
||
Megjegyzés: |
Kelt: |
_____________________________ |
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
Bizonyítványt kérelmező aláírása |
Kelt.: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
P.H. |
Hegybíró aláírása |
A bor származási bizonyítvány kérelmezésének célja (a megfelelő bekarikázandó) |
A |
készletigazolás |
B |
másik hegyközség területén található adóraktárba történő átszállítás |
|
C |
forgalomba hozatali engedély igénylése |
Hegyközségi Tanács: |
|
|
Hegyközség: |
|
Termelő neve: |
|
|
Felvásárló neve: |
|
Termelő címe: |
|
|
Címe: |
|
GA száma: |
|
|
GA száma: |
|
|
A |
B |
C |
1. |
A borászati termék |
termékkategóriája (kóddal)1 |
|
2. |
tárolási helye (adóraktár száma): |
□ a termelő címével azonos |
|
3. |
□ a felvásárló címével azonos |
||
4. |
□ egyéb: |
||
5. |
színe: |
□ fehér |
|
6. |
□ rozé |
||
7. |
□ vörös |
||
8. |
származási országa: |
□ Magyarország |
|
9. |
□ egyéb: |
||
10. |
alkoholtartalmát növelték |
□ igen |
|
11. |
□ nem |
||
12. |
édesítése megtörtént |
□ igen |
|
13. |
□ nem |
||
14. |
savtartalmát növelték |
□ igen |
|
15. |
□ nem |
||
16. |
savtartalmát csökkentették |
□ igen |
|
17. |
□ nem |
||
18. |
készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr mennyisége (hl) |
|
|
19. |
készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr összes alkoholtartalma (%vol) |
|
|
20. |
készítése során keletkezett borseprő mennyisége (hl) |
|
|
21. |
készítése során keletkezett technológiai veszteség mennyisége (hl) |
|
|
A |
B |
C |
D |
E |
1. |
Tételszám |
A bevonandó szőlő vagy bor származási bizonyítvány vagy forgalomba hozatali engedély száma |
Termékkategória kódja1 |
Alkoholtartalom2 (%vol) |
Mennyiség3 (hl) |
2. |
|
|
|
||
3. |
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
5. |
ÖSSZESEN |
|
A |
B |
1. |
oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzés4 |
|
2. |
a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés |
|
3. |
a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek), |
|
4. |
a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek), |
|
5. |
az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek), |
|
6. |
az édességi kategória megnevezése5 |
|
1: termékkategória-kódok: 1 bor 2 még erjedésben lévő újbor 3 likőrbor 4 pezsgő 5 minőségi pezsgő 6 illatos minőségi pezsgő 7 szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor 8 gyöngyözőbor |
9 szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor 10 szőlőmust 11 részben erjedt szőlőmust 12 töppedt szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust 13 sűrített szőlőmust 14 finomított szőlőmustsűrítmény 15 szárított szőlőből készült bor 16 túlérett szőlőből készült bor 17 borecet |
|
2: Szőlő származási bizonyítvány esetén potenciális alkoholtartalom, bor származási bizonyítvány vagy forgalomba hozatali engedély esetén összes alkoholtartalom |
||
3: Pincekönyv alapján |
||
4: Csak egy oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés adható meg. Földrajzi jelzés nélküli borászati termékek esetén kihúzandó. |
||
5: Csak pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő és szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor esetében (a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. melléklet „A” része szerint), továbbá a termékleírás által meghatározott egyéb esetekben (a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. melléklet „B” része szerint) kötelező kitölteni, egyébként fakultatív |
||
Megjegyzés: |
Kelt: |
_____________________________ |
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
Bizonyítványt kérelmező aláírása |
Kelt.: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
P.H. |
Hegybíró aláírása” |
Példányszám: |
|
|
Sorszám: |
|
Hegyközségi Tanács: |
|
|
Hegyközség: |
|
Termelő neve: |
|
|
Felvásárló neve: |
|
Termelő címe: |
|
|
Címe: |
|
GA száma: |
|
|
GA száma: |
|
|
A |
B |
C |
D |
1. |
A borászati termék |
megnevezése: |
|
|
2. |
tárolási helye: |
|
||
3. |
termékkategóriája: |
|
||
4. |
színe: |
|
||
5. |
származási országa: |
|
||
6. |
évjárata |
|
||
7. |
szőlőfajtája vagy fajtái |
|
||
8. |
alkoholtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
9. |
édesítése megtörtént: |
igen/nem |
||
10. |
savtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
11. |
savtartalmát csökkentették: |
igen/nem |
||
12. |
összes alkoholtartalma (%vol) |
|
||
13. |
teljes mennyisége (hl) |
|
||
14. |
Potenciálisan jelölhető |
eredetmegjelölés(ek) és bortípus(ok) |
|
|
15. |
földrajzi jelzés(ek) és bortípus(ok) |
|
||
16. |
évjárat |
|
||
17. |
borszőlőfajta(ák) neve(i) |
|
||
18. |
Történet |
a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma |
összes alkoholtartalom (%vol) |
mennyiség |
19. |
|
|
|
|
20. |
|
|
|
|
21. |
|
|
|
|
22. |
|
|
|
Kelt.: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
P.H. |
Hegybíró aláírása |
|
A |
B |
C |
D |
1. |
A borászati termék |
megnevezése: |
|
|
2. |
tárolási helye: |
|
||
3. |
termékkategóriája: |
|
||
4. |
színe: |
|
||
5. |
származási országa: |
|
||
6. |
évjárata |
|
||
7. |
szőlőfajtája vagy fajtái |
|
||
8. |
alkoholtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
9. |
édesítése megtörtént: |
igen/nem |
||
10. |
savtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
11. |
savtartalmát csökkentették: |
igen/nem |
||
12. |
összes alkoholtartalma (%vol) |
|
||
13. |
teljes mennyisége (hl) |
|
||
14. |
Potenciálisan jelölhető |
eredetmegjelölés(ek) és bortípus(ok) |
|
|
15. |
földrajzi jelzés(ek) és bortípus(ok) |
|
||
16. |
évjárat |
|
||
17. |
borszőlőfajta(ák) neve(i) |
|
||
18. |
Történet |
a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma |
összes alkoholtartalom (%vol) |
mennyiség |
19. |
|
|
|
|
20. |
|
|
|
|
21. |
|
|
|
|
22. |
|
|
|
Kelt.: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
P.H. |
Hegybíró aláírása |
Példányszám: |
|
|
Sorszám: |
|
Hegyközségi Tanács: |
|
|
Hegyközség: |
|
Termelő neve: |
|
|
Felvásárló neve: |
|
Termelő címe: |
|
|
Címe: |
|
GA száma: |
|
|
GA száma: |
|
|
A |
B |
C |
D |
1. |
A borászati termék |
megnevezése: |
|
|
2. |
tárolási helye: |
|
||
3. |
termékkategóriája: |
|
||
4. |
színe: |
|
||
5. |
származási országa: |
|
||
6. |
évjárata |
|
||
7. |
szőlőfajtája vagy fajtái |
|
||
8. |
alkoholtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
9. |
édesítése megtörtént: |
igen/nem |
||
10. |
savtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
11. |
savtartalmát csökkentették: |
igen/nem |
||
12. |
teljes mennyisége (hl) |
|
||
13. |
minimális összes alkoholtartalma: |
|
||
14. |
A borászati terméken jelölhető |
eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés és bortípus |
|
|
15. |
az eredetmegjelölés termőterületénél kisebb földrajzi egység(ek) neve(i) |
|
||
16. |
a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés |
|
||
17. |
a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek) |
|
||
18. |
a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek) |
|
||
19. |
az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek) |
|
||
20. |
a termékleírásban szabályozott egyéb kifejezés(ek) |
|
||
21. |
évjárat |
|
||
22. |
borszőlőfajta(ák) neve(i) |
|
||
23. |
|
az édességi kategória megnevezése |
|
|
24. |
Történet |
a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma |
mennyiség |
|
25. |
|
|
||
26. |
|
|
||
27. |
|
|
||
28. |
|
|
Kelt.: |
_________________________________ |
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
P.H. |
Hegybíró aláírása |
8. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
9. melléklet a 128/2012. (XII. 14.) VM rendelethez
7. |
„jégbor” |
bor (OEM és OFJ) |
Túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával előállított bor |
8. |
„muskotály” (magyar) |
- bor, |
legalább 85%-ban a következő szőlőfajták közül egynek vagy többnek a terméséből készülnek: |
12. |
„szűretlen” |
bor |
olyan bor amely esetében mellőzték a szűrést |
19. |
„cuvée” |
bármely borászati termék |
legalább két szőlőfajta borából készült borászati termék |
20. |
„prémium” (magyar) |
bármely borászati termék (OEM) |
legfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú szőlőültetvény terméséből készítik |
21. |
„superior” |
bármely borászati termék (OEM) |
legfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú szőlőültetvény terméséből készítik |
22. |
„reserve” |
bor, pezsgő, minőségi pezsgő (OEM) |
– a vörösborokat minimum 18 hónapon keresztül kell érlelni, amiből legalább |
A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. augusztus 2. napjával.
Az 1–4. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
Az 5. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 6–16. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 17. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 18. § (1) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 18. § (2)–(3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 19. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 20. § (1) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 20. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 21. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 23–30. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 31. § (1)–(5) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 31. § (6)–(7) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 31. § (8)–(9) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 32. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás