• Tartalom

379/2013. (X. 25.) Korm. rendelet

379/2013. (X. 25.) Korm. rendelet

a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet, valamint az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról1

2024.01.01.

A Kormány a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés e) pontjában,
a 6. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés j) pontjában és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1) bekezdés s) pontjában,
a 7. §, a 8. §, a 10. §, a 15–19. § és a 26. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés d) pontjában,
a 9. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés d) és g) pontjában,
a 11. § és a 21. § tekintetében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1) bekezdés q) pontjában,
a 12. § és a 22. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés b) pontjában,
a 13. §, a 24–25. §, a 28. § és a 30. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés a) pontjában,
a 14. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés i) és j) pontjában,
a 20. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés g) pontjában,
a 23. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés a) és b) pontjában,
a 27. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés a) pontjában és 41/A. §-ában, valamint a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 53. § a) pontjában,
a 29. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés b) és d) pontjában,
a 31. § tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés a), c) és d) pontjában,
a 32. § tekintetében a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 83. § (2) bekezdés a) pontjában
kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1)2

(2) A Vhr. 1. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Ha szociális parcella kijelölése miatt szükséges új temető létesítése vagy meglévő temető bővítése, akkor az annak érdekében történő településrendezési eszköz készítésének vagy módosításának egyeztetése és elfogadása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tárgyalásos eljárás szerint történhet.”

(3)3

2–5. §4

6. § A Vhr. a 17. §-át követően a következő 17/A–17/D. §-sal és az azt megelőző következő alcímmel egészül ki:

„A szociális temetés
17/A. § (1) A köztemetőben – a (2) és a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – a köztemető fenntartója a szociális temetés céljára koporsós temetések esetére külön parcellát, urnás temetések esetére külön temetkezési helyet jelöl ki.
(2) Ha a települési önkormányzat fenntartásában több köztemető is van, a települési önkormányzat határozza meg, hogy mely köztemetőben kerüljön sor szociális parcella, temetkezési hely kijelölésére.
(3) Hősi temetőben nem kerül sor szociális parcella, temetkezési hely kijelölésére.
(4) A szociális temetési helyek mentesülnek az első sírhelymegváltási díj alól.
(5) Földbetemetés esetén szociális temetési helyekre vonatkozóan a szabályzat egységes hantméretet vagy hant nélküli parcellát határoz meg. A szociális parcellákban a sír megjelölésére csak az állam által biztosított sírjel használható.
(6) A szociális temetéshez szükséges koporsó, urna, sírjel előállításáról és a temetés helyszínére történő szállításáról az állam a büntetés-végrehajtási szervezet útján gondoskodik.
17/B. § (1) A Tv. 24/A. § (2) bekezdésében meghatározott igénylést az eltemettetésre kötelezett írásbeli kérelem formájában nyújthatja be.
(2) Az elhunyt lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat a haláleset tényéről és az elhunyt ismert adatairól történt értesítést követően egy munkanapon belül tájékoztatja az eltemettetésre kötelezettet a szociális temetés lehetőségéről. Az eltemettetésre kötelezett az önkormányzat tájékoztatását követő 3 napon belül nyilatkozik arról, hogy igényli-e a szociális temetést.
(3) A szociális temetést az igény bejelentését követő 7 napon belül le kell bonyolítani.
17/C. § (1) A szociális temetés az eltemettető választása szerint koporsós vagy hamvasztásos temetés lehet.
(2) Az elhunyt utolsó ismert lakóhelye szerinti illetékes települési önkormányzat a szociális temetés igénylését követő 1 munkanapon belül
a) felhívja a temető üzemeltetőjét, hogy a köztemetőben jelöljön ki temetési helyet,
b) hamvasztásos temetés igénylése esetén a legközelebbi hamasztóüzemnél megrendeli a hamvasztást,
c) megrendeli a holttest, hamvak szállítását,
d) tájékoztatást nyújt a büntetés-végrehajtási szervezet részére a szociális temetés helyéről, valamint megrendeli a szükséges kellékek előállítását és helyszínre szállítását.
(3) A szociális temetéshez kapcsolódó, temetőn kívüli szállítást végző szolgáltatók elérhetőségeit az önkormányzat közzéteszi.
(4) A büntetés-végrehajtási szervezet a megrendelést követő 3 munkanapon belül gondoskodik a szociális temetéshez szükséges kellékek szociális temetés helyszínére történő szállításáról.
(5) A köztemető fenntartója gondoskodik a szociális temetési kellékek átvételéről, tárolásáról.
17/D. § (1) A szociális temetéshez kapcsolódó, temetőn kívüli halottszállításokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban: OEP) a szállítási feladatot végző szolgáltató részére az elhunyt lakó- vagy tartózkodási helye szerint a kórboncolás elvégzésére egyébként területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fekvőbeteg-szakellátási szolgáltató útján megtéríti. A halottszállításért felszámítható díjat, valamint az elszámolás részletes szabályait az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) állapítja meg.
(2) Szociális temetés esetén az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazandóak abban az esetben is, ha az elhunyt temetőbe, temetkezési emlékhelyre történő elszállítása a haláleset helyéről vagy a hamvasztóüzemből történik, illetve abban az esetben is, ha kórboncolásra nem kerül sor.
(3) A szociális temetés igénylését megelőzően történt szállítás esetén a szállítási feladatot ellátó szolgáltató a kifizetett szállítási díjat az eltemettető vagy a szállítást fizető részére visszafizeti, és a szállítási díjról – a Rendeletben meghatározott szállítási díj mértékéig – az (1) bekezdés szerinti fekvőbeteg-szakellátási szolgáltató részére a számlát kiállítja.
(4) E rendelet alkalmazásában a halottszállításért felszámítható szállítási díj tartalmazza a szállítójármű telephelyről történő kiállásának és telephelyre történő visszaállásának, a holttest szállítójárműbe történő behelyezésének és szállítójárműből történő kivételének, valamint szállítás alatti hűtésének díját is.
(5) A szociális temetés igénybevételekor a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítását követően a holttest egészségügyi intézményben történő hűtésének költségét az OEP az egészségügyi intézmény részére megtéríti.”

7–13. §5

14. § A Vhr. 32. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Szociális temetéshez kapcsolódó hamvasztás esetén bruttó 10 000 forint hamvasztási díj illeti meg a hamvasztóüzemet. A hamvasztási díj tartalmazza a holttest hamvasztóüzemben történő hűtésének, hamvasztásának, valamint a hamvasztáshoz szükséges hamvasztókoporsó, urnabetét és műanyag zsák díját.
(6) Szociális temetés esetén az önkormányzat megrendelése alapján a hamvasztóüzem a holttest hamvasztását nem utasíthatja vissza.”

15–19. §6

20. § A Vhr. 41/A. §-a a következő g) ponttal egészül ki:

(A temetőszabályzat tartalmazza:)

g) a szociális temetés ellátásának temetői rendjét.”

21–31. §7

32. § Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet Járóbeteg-szakellátás finanszírozása alcíme a következő 34/A. §-sal egészül ki:

34/A. § (1) A temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározott szociális temetéshez kapcsolódó halottszállítást végző szolgáltató a halottszállítás költségtérítésére az elhunyt lakó- vagy tartózkodási helye szerint a kórboncolás elvégzésére területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fekvőbeteg-szakellátási szolgáltatóval kötött finanszírozási szerződés alapján jogosult. A halottszállítás díjazása átalánydíjjal történik az elrendelést igazoló utalványnak, továbbá az elhunyt személy és a halottszállítási utalvány adatainak a finanszírozó részére történő megküldését követő hónapban, az egyéb kifizetésekkel egyidejűleg.
(2) Az (1) bekezdés szerinti szociális temetéshez kapcsolódó halottszállításért közigazgatási határon belül legfeljebb 8400 forint, közigazgatási határon túli esetben legfeljebb 12 600 forint, a hamvak hamvasztóüzemből temetőbe vagy temetkezési emlékhelyre történő szállítása esetén 2400 forint szállítási díj illeti meg az (1) bekezdés szerinti fekvőbeteg-szakellátási szolgáltatót, ha a költséget igazoltan kifizette. A teljesítés hónapjának az igazolt kifizetés időpontját kell tekinteni. A szállítás díjának 5%-a a fekvőbeteg-szakellátási szolgáltatót közvetlenül megillető adminisztrációs költségtérítés.”

33. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2013. november 1-jén lép hatályba.

(2)8 Az 1. § (2) bekezdése, a 6. §, a 14. §, a 20. § és a 32. § 2024. január 1-jén lép hatályba.

34. § (1) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) A rendelet tervezetének a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanács irányelv 15. cikk (7) bekezdése szerinti bejelentése megtörtént.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2024. január 2. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

Az 1. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 2–5. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 7–13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 15–19. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 21–31. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 33. § (2) bekezdése a 323/2018. (XII. 28.) Korm. rendelet 33. §-ával megállapított, a 482/2021. (VIII. 13.) Korm. rendelet 18. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére