• Tartalom

20/2014. (X. 31.) FM rendelet

20/2014. (X. 31.) FM rendelet

a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet módosításáról1

2014.11.05.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés b), e), g), h), i) és m) pontjában, valamint a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 61. § (2) bekezdés a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. § (1) A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet [a továbbiakban: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet] 1. § a) pontja a következő 1. alponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:

adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak:)

„1. gazdasági akta szám vagy GA szám: a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. § 16. pontja szerinti gazdasági akta azonosító száma;”

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. § b) pont 17. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:

a terület azonosításával kapcsolatos fogalmak:)

„17. termőhelyi kataszteri fedvény: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (a továbbiakban: SZBKI) által vezetett termőhelyi kataszteri térképek digitális másolata;”

(3) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. § d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

d) egyéb fogalmak:
1. borászati termék: az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet 2. részében meghatározott termék;
2. bor: az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet 2. rész 1. pontjában meghatározott termék.”

2. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A borvidékek felsorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.”

3. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szőlőültetvény vagy borászati üzem helye szerint illetékes hegybíró a Btv. 11. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatót (a továbbiakban: adatszolgáltató) a névjegyzékbe vagy nyilvántartásba történő felvétellel egyidejűleg a 2. számú melléklet szerinti adatlapok alapján, 8 napon belül tájékoztatja a gazdasági akta számáról. A hegybíró adatszolgáltatóként a szőlőültetvény használójaként bejelentett természetes személyt, jogi személyt vagy jogi személyiség nélküli szervezetet tartja nyilván.”

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A gazdasági aktát vezető hegybíró a nyilvántartásba vételről hatósági bizonyítványt állít ki.”

4. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § (1) Az adatszolgáltató a gazdasági aktát vezető hegybíró részére, a borpiaci év január 15-ig az adott borpiaci évben szüretelt szőlő mennyiségéről a 4. számú melléklet szerint adatot szolgáltat.
(2) A tokaji borkülönlegességek és a november 30-át követően szüretelt szőlőből készült borászati termékek előállítására vonatkozó adatok a borászati üzem által adott becslés alapján is megadhatók. A borászati üzem a becsült adatokat köteles a pincekönyv alapján helyesbíteni, és a helyesbített adatokat a hegybíró részére megküldeni legkésőbb március 10-ig.
(3) Az adatszolgáltató a gazdasági aktát vezető hegybíró részére augusztus 15-ig az előző borpiaci évben forgalomba hozott borászati termék mennyiségéről az 5. számú melléklet szerint szolgáltat adatot, amit a gazdasági aktát vezető hegybíró a Hegyközségi Információs Rendszerben (a továbbiakban: HEGYIR) rögzít.
(4) Az adatszolgáltató a gazdasági aktát vezető hegybíró részére a készleteiről az előző borpiaci évre vonatkozóan a 6. számú melléklet szerint augusztus 15-ig szolgáltat adatot, amit a gazdasági aktát vezető hegybíró a HEGYIR-ben rögzít.
(5) Az adatszolgáltató szüreti és termelési jelentését az adott borpiaci évben szüretelt szőlőre vonatkozó szőlő származási bizonyítvány kiállítása iránti kérelem 13. § szerinti leadásával is teljesítheti a szüreti év november 30. napjáig, valamint az abból készült borászati termékeire vonatkozó első bor származási bizonyítvány kiállítása iránti kérelem 14. § szerinti leadásával is a borpiaci év január 15. napjáig.
(6) Az adatszolgáltató a jelen § szerinti adatszolgáltatásokat az illetékes hegybíró részére postán küldi meg, vagy egy eredeti példányát a hegybírónak átadja.”

5. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 9. és 10. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

9. § (1) A szőlőterület szerint illetékes hegybíró augusztus 15-ig rögzíti a HEGYIR-ben az adott borpiaci évre várható szőlő- és bortermés mennyiségéről a hegyközség által készített becslést szőlőfajtánkénti bontásban.
(2) A gazdasági aktát vezető hegybíró augusztus 25-ig rögzíti a HEGYIR-ben az előző borpiaci évre vonatkozóan a borforgalmazásról, borkészletről oltalom alatt álló eredetmegjelölést viselő borászati termékenként (a továbbiakban: OEM-borászati termék), oltalom alatt álló földrajzi jelzést viselő borászati termékenként (a továbbiakban: OFJ-borászati termék), földrajzi jelzést nem viselő borászati termékenként (a továbbiakban: FN-borászati termék) az adatokat, és összehasonlítja a HEGYIR-ben szereplő adatokkal. Eltérés esetén az eltérésről jegyzőkönyvet vesz fel, amelyet 3 munkanapon belül megküld a borászati hatóságnak és a HNT-nek.
(3) A hegybíró a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 40. § (2) bekezdés j) pontjában meghatározott adatokat a HNT-n keresztül a tárgyévet követő január 31-ig adja át a vámhatóságnak és a borászati hatóságnak.
10. § A HNT a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok részére hozzáférést biztosít a HEGYIR-ben
a) a 9. § (1) bekezdése szerinti, az adott borpiaci évre várható szőlő- és bortermelés mennyiségéről, szőlőfajtánkénti bontásban készített becsléshez,
b) a 9. § (2) bekezdése alapján az előző borpiaci évre vonatkozóan a borforgalmazásról, borkészletről OEM-borászati termékenként, OFJ-borászati termékenként, FN-borászati termékenként összesített adatokhoz,
c) a szőlészeti és borászati tevékenységet végzők létszámára, a szőlőterület nagyságára, a terület változására, a szőlőterület megoszlására fajtánként, és a borászati kapacitásra vonatkozó összesített adatokhoz,
d) a szőlőtermesztésre, a szőlőfelvásárlásra, a feldolgozott szőlő mennyiségére, valamint a borászati termék előállításra vonatkozó összesített adatokhoz.”

6. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A HNT a 9. § (1) bekezdése szerinti, az adott borpiaci évre várható szőlő- és bortermelés mennyiségéről, szőlőfajtánkénti bontásban készített becslést szeptember 5-ig megküldi a miniszter részére.”

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 11. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HNT”

7. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § A hegybíró, a HNT és a miniszter az elküldött adatokat nyomtatott vagy elektronikus formában az adatszolgáltatást követő 5. borpiaci év végéig köteles megőrizni.”

8. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szőlő származási bizonyítvány iránti kérelmeket a szüret befejezését követően, legkésőbb november 30-ig kell benyújtani a borszőlőültetvény fekvése szerint illetékes hegybíró részére. November 30. utáni szüret esetén a kérelmet a szüret befejezését követő 8 napon belül kell benyújtani. A szőlő származási bizonyítványának kiadását a HEGYIR-ben nyilvántartott ültetvényhasználó kérelmezi postai vagy személyes úton a HNT által rendszeresített és a HNT honlapján közzétett nyomtatványon. A nyomtatványon a kérelmezőnek legalább a 8. számú melléklet szerinti adatokat kell megadnia.”

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A szőlő származási bizonyítványát a 9. számú melléklet szerinti tartalommal kell elkészíteni. Az első, biztonsági jellel ellátott eredeti példány a feldolgozóé. A második példányt abban az esetben kell kiadni a termelő részére, amennyiben az nem azonos a feldolgozóval. A pincekönyvhöz elég a szőlő származási bizonyítvány egyszerű másolatát mellékelni.
(4) A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 80. § (3) bekezdése szerinti adómentes bor (a továbbiakban: adómentes bor) előállításához szükséges szőlő származási bizonyítványnak csak a második példányát kell kiadni, az első példány a hegybírónál marad. A második példány a jövedéki adó és az adómentes bor előállítására felhasznált szőlő igazolására szolgál.
(5) Szőlő származási bizonyítvány elvesztését vagy megsemmisülését az azt kiállító hegybíró részére kell bejelenteni, aki ennek tényéről jegyzőkönyvet vesz fel. A bejelentés alapján a hegybíró a HEGYIR-ben rögzített adatok alapján a szőlő származási bizonyítvány másodpéldányát adja ki. A szőlő származási bizonyítvány másodpéldányának megjegyzés rovatában kötelező feltüntetni a másodpéldány kiállításának az okát. A másodpéldány kiadásáról a hegybíró jegyzőkönyvet vesz fel.”

(3) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A szőlő származási bizonyítvánnyal rendelkező szőlő további értékesítése esetén az (1) bekezdés szerint benyújtott kérelem alapján a hegybíró a szőlő biztonsági jellel ellátott származási bizonyítványának bevonását követően új szőlő származási bizonyítványt állít ki. Az új szőlő származási bizonyítványt a szőlőt felvásárlónak kell kiadni, a bevont szőlő származási bizonyítvány számának a feltüntetésével. Amennyiben a szőlő felvásárló, a szőlőfajta, az eredetvédelmi és a termékkategória is megegyezik, egy szőlő származási bizonyítványt kell kiadni. A szőlő további feldolgozása esetén az új származási bizonyítványt – az előző származási bizonyítvány bevonásával egyidejűleg – az ültetvény helye szerint illetékes hegybíró adja ki.”

9. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bor származási bizonyítvány kiadását a hegybíró által nyilvántartott, gazdasági aktaszámmal rendelkező természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kérelmezi postai vagy személyes úton a HNT által rendszeresített és a HNT honlapján közzétett nyomtatványon. A nyomtatványon a kérelmezőnek legalább a 10. számú melléklet szerinti adatokat kell megadnia.”

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az első bor származási bizonyítvány kiadásával egyidejűleg a biztonsági jellel ellátott szőlő származási bizonyítványt be kell vonni.
(4) Bor származási bizonyítvány csak az alábbi célok valamelyikéből benyújtott kérelemre adható ki:
a) készletigazolás (ideértve az első bor származási bizonyítvány kiadását is),
b) másik GA számmal rendelkező hegyközségi tag borászati üzemébe történő átszállítás, vagy
c) forgalomba hozatali engedély igénylése.
(5) A hegybíró a szüretet követő év február 20-ig rögzíti a HEGYIR-ben a (2) bekezdés szerint benyújtott kérelemben szereplő adatokat. A tokaji borkülönlegességek és a november 30-át követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre benyújtott kérelmekben szereplő adatokat a hegybíró április 20-ig rögzíti a HEGYIR-ben.”

10. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Bor származási bizonyítvány elvesztését vagy megsemmisülését az azt kiállító hegybíró részére kell bejelenteni, aki ennek tényéről jegyzőkönyvet vesz fel. A bejelentés alapján a hegybíró a HEGYIR-ben rögzített adatok alapján új sorszámú, biztonsági jellel ellátott bor származási bizonyítványt állít ki. Az új bor származási bizonyítvány megjegyzés rovatában kötelező feltüntetni a régi származási bizonyítvány számát és az új bizonyítvány kiállításának az okát. Az új bor származási bizonyítvány kiadásáról a hegybíró jegyzőkönyvet vesz fel. Az elveszett vagy megsemmisült származási bizonyítványokat a hegybíró azonosító szám alapján érvényteleníti, az érvénytelenítésről a borászati hatóságot minden hónap 10-ig értesíti.”

11. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A származási bizonyítvány kiadását a HEGYIR-ben kell nyilvántartani.”

12. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

18. § A szőlő származási bizonyítvány kiadását követő év január 31-ig a bor származási bizonyítvány kiadására fel nem használt szőlő származási bizonyítványt a hegybírónak át kell adni. A hegybíró a bor származási bizonyítvány kiadására fel nem használt szőlő származási bizonyítványokról nyilvántartást vezet, amit április 30-ig a borászati hatóság részére elektronikusan megküld. A szőlő származási bizonyítványra rá kell vezetni a szőlő tényleges felhasználását vagy a felhasználás elmaradásának okát.”

13. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Borászati célú felhasználásnak minősül és bor származási bizonyítványt kell kiállítani must, sűrített szőlőmust, finomított szőlőmustsűrítmény előállítása esetén függetlenül attól, hogy a keletkezett termék végfelhasználása milyen irányú lesz. A cefre és a zúzott szőlő előállítása esetén szőlő származási bizonyítványt kell kiállítani.”

14. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Európai Unió más tagállamából származó, Magyarország területére kiszerelés vagy további feldolgozás céljából behozott borászati termék bor származási bizonyítványát a bortétel adatairól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által kiadott igazolás (a továbbiakban: igazolás), valamint a szállítási okmányok csatolásával kell kérelmezni a borászati termék tárolási helye szerint illetékes hegybírónál. A borászati üzemnek a betárolást 1 munkanapon belül kell bejelentenie a borászati termék tárolási helye szerint illetékes hegybíró részére.”

15. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A VINGIS rendszer aktualizálása érdekében az adatfogadást, -ellenőrzést, -konszolidálást, -feldolgozást és az adatbázisokba való feltöltést a változást követő 30 napon belül minden egyes frissítendő adatréteg esetén a FÖMI külön elvégzi, valamint frissíti a digitális térképi adatbázisokat.”

16. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 25. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A termőhelyi kataszteri fedvény adatait az SZBKI a HNT részére a HEGYIR-ben történő rögzítésre alkalmas formában átadja és a változásokról folyamatosan értesíti a HNT-t.”

17. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

27. § A FÖMI a VINGIS rendszer adatbázisához való hozzáférést a Földművelésügyi Minisztérium, az MVH, a NÉBIH, az SZBKI, az ingatlanügyi hatóság, a HNT, a hegyközségi tanácsok és a hegybírók részére feladatainak ellátása érdekében biztosítja.”

18. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Második Része a MÁSODIK RÉSZ BORÁSZATI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK címet követően a következő alcímmel egészül ki:

„A borászati termékek előállítása kezdetének és végének szabályozása
27/B. § A borászati termékek előállítása a szőlő feldolgozásának megkezdésével kezdődik, és azzal a kiszerelést megelőző művelettel zárul, amelyet követően a termék analitikai és érzékszervi jellemzői már nem változnak meg.”

19. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 31. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A borászati termékek forgalomba hozatali eljárásához szükséges mintákat a forgalomba hozó biztosítja és gondoskodik azok lezárásáról.
(2) A földrajzi jelzés nélküli borok, valamint ha a termékleírás, a helyi borbíráló bizottság (a továbbiakban: HBB) működési szabályzata vagy a borvidéki rendtartás úgy rendelkezik, az adott OEM- vagy OFJ-borászati termék esetén a borászati termékek forgalomba hozatalához szükséges minták:
a) csak a hegybíró jelenlétében vehetők, úgy, hogy azokat a hegybíró zárja le, vagy
b) forgalomba hozó általi lezárását a hegybíró ellenjegyzi.”

20. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az OEM- és OFJ-borászati termékek érzékszervi bírálatát HBB-k vagy azok hiányában a borászati hatóság végzi. Az érzékszervi vizsgálat arra terjed ki, hogy a forgalomba hozni kívánt OEM- vagy OFJ-borászati termék érzékszervi tulajdonságai megfelelnek-e a termékleírásban foglaltaknak.”

21. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 33. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A HBB ülésére a HBB titkára meghívja a borászati hatóság képviselőjét, és az Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban: OBB) egy tagját.”

22. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 34. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A HBB által elutasított tételek tekintetében a bor származási bizonyítványt be kell vonni, és új bor származási bizonyítványt kell kiadni.”

23. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A földrajzi jelzés nélküli borok érzékszervi vizsgálatát az OBB végzi, amely kizárólag a borászati termék forgalomba hozhatóságának eldöntésére irányul.”

24. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 36. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az OBB felkérésre részt vesz országos bor promóciós programok végrehajtásában.”

25. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 39. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A borászati hatóság negyedéves bontásban, a tárgyidőszakot követő hónap 10. napjáig tételes adatszolgáltatást végez a HNT részére a kérelmezett és kiadott forgalomba hozatali engedélyekről, és az érintett tételekhez tartozó származási bizonyítvány számokról, valamint forgalomba hozatali engedély azonosítókról.”

26. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 40. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer az alábbiakat tartalmazza:)

d) a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedélyeket és a 20. § (1) bekezdése szerint kiadott igazolásokat, valamint”

27. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a 41. §-t követően a következő 41/A. §-sal egészül ki:

41/A. § A HNT a HEGYIR-hez 2016. december 31-ig online hozzáférést biztosít a NÉBIH részére a Btv. 44. § (1) bekezdés j) pontjában előírt, a bor származási bizonyítványok valóságtartalmának ellenőrzéséhez szükséges adatokhoz.”

28. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet az 51/B. §-t követően a következő 51/C. §-sal egészül ki:

51/C. § Az Európai Unió több tagállamából származó szőlőből készült borászati termékeken az összes érintett tagállamot jelölni kell, a következők szerint: „... és ... országokból származó borok házasításával készült európai uniós borászati termék.”

29. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 120. cikk (2) bekezdés b) pont (i) alpontja alapján a Magyarország területén termelt FN-borászati termékek címkéjén az alábbi szőlőfajták nevét tilos feltüntetni:
a) arany sárfehér,
b) cirfandli,
c) furmint,
d) juhfark,
e) kabar,
f) kadarka,
g) kéknyelű,
h) kövérszőlő,
i) zéta.”

30. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 56. §-t megelőző alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Hagyományos és egyéb korlátozottan használható kifejezések”

lép.

a) 3. § (4) bekezdésében a „hegyközségi kódját (kódjait)” szövegrész helyébe a „gazdasági akta számát”,

b) 4. § (1) bekezdésében az „azonosítószámát” szövegrész helyébe a „számát”,

c) 8. § (1) bekezdésében a „szeptember” szövegrész helyébe az „augusztus”,

d) 20. § (3) bekezdésében az „5 napon” szövegrész helyébe az „1 munkanapon”,

e) 24. §-ában a „rögzítheti” szövegrész helyébe a „rögzíti”,

f) 26. § (1) bekezdésében a „Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH)” szövegrész helyébe a „NÉBIH”,

h) 33. § (7) bekezdésében a „vizsgálhatja” szövegrész helyébe a „vizsgálja”, az „ellenőrizheti” szövegrész helyébe az „ellenőrzi”,

i) 34. § (2) bekezdésében a „30” szövegrész helyébe a „10”,

j) 36. § (1) bekezdésében az „Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban: OBB)” szövegrész helyébe az „OBB”,

k) 36. § (2) bekezdésében a „12. számú melléklet B, C, D vagy E pontjaiban” szövegrész helyébe a „12. számú mellékletben”,

l) 39. § (1) bekezdés a) pontjában a „38. § a)–d)” szövegrész helyébe a „38. § (2) bekezdés a)–c)”,

m) 40. § (1) bekezdés a) pontjában a „nyilvántartási számát” szövegrész helyébe a „számát”,

n) 9. számú mellékletében a „Potenciális alkohol-tartalom (%/vol)” szövegrész helyébe a „Potenciális alkohol-tartalom (%/vol)/Magyar mustfok”, az „ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol)” szövegrész helyébe az „ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol)/mustfok”

szöveg lép.

33. § Hatályát veszti a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet

c) 27/A. §-a, valamint az azt megelőző alcím,

d) 55. §-a, valamint az azt megelőző alcím,

e) 63–68. §-a, és az azokat megelőző alcímek,

34. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

1. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez



1. Csongrádi borvidék: a Csongrád OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

2. Hajós-Bajai borvidék: a Hajós-Baja OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

3. Kunsági borvidék: a Kunság OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

4. Neszmélyi borvidék: a Neszmély OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

5. Badacsonyi borvidék: a Badacsony OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

6. Balatonfüred-Csopaki borvidék: a Balatonfüred-Csopak OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

7. Balaton-felvidéki borvidék: a Balaton-felvidék OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

8. Etyek-Budai borvidék: az Etyek-Buda OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

9. Móri borvidék: a Mór OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

10. Pannonhalmi borvidék: a Pannonhalma OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

11. Nagy-Somlói borvidék: a Nagy-Somló OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

12. Soproni borvidék: a Sopron OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

13. Balatonboglári borvidék: a Balatonboglár OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

14. Pécsi borvidék: a Pécs OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

15. Szekszárdi borvidék: a Szekszárd OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

16. Villányi borvidék: a Villány OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

17. Bükki borvidék: a Bükk OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

18. Egri borvidék: az Eger OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

19. Mátrai borvidék: a Mátra OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

20. Tokaji borvidék: a Tokaj OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

21. Zalai borvidék: a Zala OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

22. Tolnai borvidék: a Tolna OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.”

2. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez


A. Adatlap


A

B

C

1.

Borvidék

Beérkezett

2.

Hegyközség (vagy hegyközségi tanács)

Sorszám/oldal

3.

4.

Adatszolgáltató adatai

5.

Név:

Cím:

Képviselő neve:

6.

Anyja neve*:
..............................................................

Születési hely és idő*: ......................
..........................................................

Telefonszám*:
..........................................................

7.

E-mail cím:
..............................................................

Fax*:
..........................................................

*-gal jelölt részek kitöltése egyben a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulást jelenti)

8.

Jogi forma (a megfelelő rész aláhúzandó):

FM által elismert termelői csoport

igen nem

9.

természetes személy

Termelői csoporti tagság

igen nem

10.

egyéni vállalkozó

Adószám:

11.

őstermelő

Adóazonosító jel:

12.

szövetkezet

MVH ügyfél-azonosító szám:

13.

korlátolt felelősségű társaság

Adóraktári engedélyszám:

14.

nyilvánosan működő részvénytársaság

NÉBIH engedélyszám:

15.

zártkörűen működő részvénytársaság

Vállalkozás regisztrációs száma (cégjegyzékszám, egyéni vállalkozói igazolvány száma vagy őstermelői igazolvány száma:

16.

betéti társaság

17.

közkereseti társaság

NAK nyilvántartási szám:

18.

állami fenntartású intézmény

GA szám:

19.

egyéb:

20.

Adatszolgáltató:

hegyközségi tag

önkéntes tag

21.

külföldi termelő

22.

Tevékenység az illetékes hegyközség területén (a megfelelő rész aláhúzandó):

23.

Szőlőtermesztés

24.

Szőlőfelvásárlás

25.

Borelőállítás

26.

Borfelvásárlás

 

 


    Kelt: ............................................................    ...................................................................
        adatszolgáltató aláírása


B. Szőlő ültetvénykataszter űrlap

    1.    Az ültetvény használójának adatai

Ültetvény használója: ................................................................
Nyilvántartási száma: ................................................................
Ültetvény használat jogcíme:    □ saját tulajdon
                □ egyéb: .........................................

    2.    Ültetvény adatai:

Település:            ......................................................................
Dűlő (termékleírás szerint):    ......................................................................
Aldűlő (termékleírás szerint):    ......................................................................
Helyrajzi szám:        ......................................................................
Terület:             ................................................................. m2
Telepítés            □ a telepítés éve (becsült éve, ha nem ismert): ...................................

    3.    Termőhelykataszter: (hegybíró tölti ki)

    ökotóp:
    ................................................................
    osztály:
    ................................................................
    pontszám:
    ................................................................

    4.    Szőlőparcella termesztési jellemzői

Fajta neve (kódja): ..................................................................

    5.    A szőlő jellemzői:

Telepítési engedéllyel rendelkezik: igen/nem
Termő: igen/nem
        □ Borszőlő fajtákkal beültetett
        □ Borpárlat előállítására alkalmas fajta
        □ Osztályba nem sorolt (pl. direkttermő)
        □ Vegetatív szaporítóanyag termelésre
        □ Szőlőiskola
        □ Alany anyatelep
        □ Későbbiekben oltásra szánt
        □ Termelés alól kivont
        □ Kísérleti ültetvény

    6.    Ültetvény térállása:

    □ Szabálytalan, szórt
    □ Szabályos térállásra telepített
        □ .........m x ...........m
        □ Ikertőkés: .........m x ...........m + ............m
        □ Ikersoros: .........m x ...........m x ............m

    7.    Művelésmód:

    □ Fejművelés
    □ Fej- és bakművelés közötti átmenet
    □ Bakművelés
    □ Legyezőművelés
    □ Combművelés
    □ Vertiko-művelés
    □ Alacsony kordon (törzsmagasság 60 cm alatt)
    □ Középmagas kordon (törzsmagasság 60–120 cm)
    □ Moser kordon (törzsmagasság 120–140 cm)
    □ Sylvoz-kordon törzsmagasság (törzsmagasság 130–150 cm)
    □ Guyot-művelés
    □ Ernyőművelés
    □ Egyesfüggöny-művelés (törzsmagasság 160–180 cm)
    □ GDC-művelés (törzsmagasság 160–180 cm)
    □ Lyra művelés
    □ Egyéb:

    8.    Tőkeállomány:

Telepített tőkeszám: ............................... tő/ha
Tényleges tőkeszám:
    □ >90%
    □ 75-89%
    □ 50-74%
    □ <49%
    Kelt, ……….év …..hó …….nap    Adatszolgáltató aláírása



C. Szőlő ültetvénykataszter

Hegybíró tölti ki!
Az ültetvény használójának neve és címe:
Az ültetvény használójának adószáma vagy adóazonosító jele:
Az ültetvény helye (település, helyrajzi szám):
Területnagyság: ............................... m2
Szőlőfajta:

A terület az alábbi termékek előállítására alkalmas:

A

B

C

1.

Eredetvédelmi kategóriák és földrajzi árujelzők

Fehér

Vörös/rozé

2.

.................................... OEM

3.

.................................... OEM

4.

.................................... OFJ

5.

.................................... OFJ

6.

FN borászati termék fajtamegjelöléssel

7.

FN borászati termék


Kelt: ................................................        ...............................................
hegybíró aláírása


D. Borászati tevékenységet és kapacitást regisztráló adatlap
(a borászati helye szerint illetékes hegybíró vezeti)

Borvidék
Hegyközség (vagy hegyközségi tanács)
Nyilatkozattevő:
Név:
Cím:
GA szám:
A borászati üzem helye (település, cím vagy helyrajzi szám)
A borászati üzem adóraktári engedélyszáma: HU…………………..
A borászati üzem működési engedélyszáma:

Erjesztő kapacitás (hl):
Tároló kapacitás (hl):
Létesítés éve:
Tevékenysége:
□ fehérbor
□ vörösbor
□ pezsgő
□ szőlőfeldolgozás, borkészítés
□ palackozás
□ pezsgőgyártás
□ mustsűrítés
□ termelői boreladás
□ borturizmus

Kelt:
        .........................................................................
        Hegyközségi tag/Adatszolgáltató aláírása


3. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez



„A” rész: első bor származási bizonyítvány kérelem

Első bor származási bizonyítvány kérelem

Hegyközségi Tanács:

Hegyközség:

Termelő neve:

Felvásárló neve:

Termelő címe:

Címe:

GA száma:

GA száma:



    1.    A borászati termék jellemzői        Név:                    Évjárat:

A

B

C

1.

A borá-
szati termék

termékkategóriája (kóddal)1

2.

tárolási helye (adóraktár száma):

□ a termelő címével azonos

3.

□ a felvásárló címével azonos

4.

□ egyéb:

5.

színe:

□ fehér

6.

□ rozé

7.

□ vörös

8.

származási országa:

□ Magyarország

9.

□ egyéb:

10.

alkoholtartalmát növelték

□ igen

11.

□ nem

12.

édesítése megtörtént

□ igen

13.

□ nem

14.

savtartalmát növelték

□ igen

15.

□ nem

16.

savtartalmát csökkentették

□ igen

17.

□ nem

18.

mennyisége (hl – a pincekönyv szerint)



    2.    A borászati termék eredete

A

B

C

D

E

1.

Tétel-
szám

A bevonandó szőlő származási bizonyítvány száma

Legmagasabb eredetvédelmi kategória2

Potenciális alkoholtartalom
(%vol)

Mennyiség
(q – pincekönyv alapján)

2.

3.

4.

5.

ÖSSZESEN




1: termékkategória-kódok:     9 szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
1 bor    10 szőlőmust
2 még erjedésben lévő újbor    11 részben erjedt szőlőmust
3 likőrbor    12 töppedt szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust
4 pezsgő    13 sűrített szőlőmust
5 minőségi pezsgő    14 finomított szőlőmustsűrítmény
6 illatos minőségi pezsgő    15 szárított szőlőből készült bor
7 szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor    16 túlérett szőlőből készült bor
8 gyöngyözőbor    17 borecet
__________________________________________________________________________________________
2: a legmagasabb eredetvédelmi kategória megadása
OEM: oltalom alatt álló eredetmegjelölés
OFJ: oltalom alatt álló földrajzi jelzés
FNF: földrajzi jelzés nélkül, fajtanév feltüntetésével
E: egyéb
__________________________________________________________________________________________
Megjegyzés:

Jelen kérelem egyben a 436/2009/EK bizottsági rendeletben meghatározott termelési jelentés. A kérelem aláírásával a kérelmező igazolja, hogy a kérelemben feltüntetett tételre vonatkozó adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: .....................................................................    ...................................................................
        Bizonyítványt kérelmező aláírása




„B” rész: egyéb bor származási bizonyítvány kérelem

Bor származási bizonyítvány kérelem


A bor származási bizonyítvány
kérelmezésének célja
(a megfelelő bekarikázandó)

A

készletigazolás

B

másik adóraktárba történő átszállítás

C

forgalomba hozatali engedély igénylése

Borvidék:

Hegyközség:

Termelő neve:

Felvásárló neve:

Termelő címe:

Címe:

GA száma:

GA száma:




    1.    A borászati termék jellemzői    Név:    Évjárat:

A

B

C

1.

A borá-
szati termék

termékkategóriája (kóddal)1

2.

tárolási helye (adóraktár száma):

□ a termelő címével azonos

3.

□ a felvásárló címével azonos

4.

□ egyéb:

5.

színe:

□ fehér

6.

□ rozé

7.

□ vörös

8.

származási országa:

□ Magyarország

9.

□ egyéb:

10.

alkoholtartalmát növelték

□ igen

11.

□ nem

12.

édesítése megtörtént

□ igen

13.

□ nem

14.

savtartalmát növelték

□ igen

15.

□ nem

16.

savtartalmát csökkentették

□ igen

17.

□ nem

18.

készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr mennyisége (hl)

19.

készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr összes alkoholtartalma (%vol)

20.

készítése során keletkezett borseprő mennyisége (hl)

21.

készítése során keletkezett technológiai veszteség mennyisége (hl)



    2.    A borászati termék eredete

A

B

C

D

E

1.

Tétel-
szám

A bevonandó szőlő vagy bor származási bizonyítvány vagy forgalomba hozatali engedély száma

Termékkategória kódja1

Alkoholtartalom2(%vol)

Mennyiség3(hl)

2.

3.

4.

5.

ÖSSZESEN



    3.    A borászati termék címkéjén jelölni kívánt kifejezések
(Csak abban az esetben kell kitölteni, amennyiben a származási bizonyítványt a forgalomba hozatali engedély igénylésének céljából kérelmezik!)

A

B

1.

oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzés4

2.

a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés

3.

a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek),

4.

a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek),

5.

az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek),

6.

az édességi kategória megnevezése5




1: termékkategória-kódok:     9 szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
1 bor    10 szőlőmust
2 még erjedésben lévő újbor    11 részben erjedt szőlőmust
3 likőrbor    12 töppedt szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust
4 pezsgő    13 sűrített szőlőmust
5 minőségi pezsgő    14 finomított szőlőmustsűrítmény
6 illatos minőségi pezsgő    15 szárított szőlőből készült bor
7 szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor    16 túlérett szőlőből készült bor
8 gyöngyözőbor    17 borecet
__________________________________________________________________________________________
2: Szőlő származási bizonyítvány esetén potenciális alkoholtartalom, bor származási bizonyítvány vagy forgalomba hozatali engedély esetén összes alkoholtartalom
__________________________________________________________________________________________
3: Pincekönyv alapján
__________________________________________________________________________________________
4: Csak egy oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés adható meg. Földrajzi jelzés nélküli borászati termékek esetén kihúzandó.
__________________________________________________________________________________________
5: Csak pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő és szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor esetében (a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. melléklet „A” része szerint), továbbá a termékleírás által meghatározott egyéb esetekben (a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. melléklet „B” része szerint) kötelező kitölteni, egyébként fakultatív.
__________________________________________________________________________________________
Megjegyzés:

A kérelem aláírásával a kérelmező igazolja, hogy a kérelemben feltüntetett tételre vonatkozó adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: ....................................................................    ...................................................................
        Bizonyítványt kérelmező aláírása


4. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez



A. Készletigazolás céljából kiadott bor származási bizonyítvány

Bor származási bizonyítvány

„A” típus – készletigazolás céljából kiadva

Példányszám:

Sorszám:

Borvidék:

Hegyközség:

Termelő neve:

Felvásárló neve:

Termelő címe:

Címe:

GA száma:

GA száma:

A

B

C

D

1.

A borá-
szati
termék

megnevezése:

 

2.

tárolási helye (adóraktár száma):

 

3.

termékkategóriája:

 

4.

színe:

 

5.

származási országa:

 

6.

évjárata

 

7.

szőlőfajtája vagy fajtái

 

8.

alkoholtartalmát növelték:

igen/nem

9.

édesítése megtörtént:

igen/nem

10.

savtartalmát növelték:

igen/nem

11.

savtartalmát csökkentették:

igen/nem

12.

összes alkoholtartalma (%vol)

 

13.

teljes mennyisége (hl)

 

14.

Poten-
ciá-
lisan
je-
löl-
hető

eredetmegjelölés(ek) és bortípus(ok)

 

15.

földrajzi jelzés(ek) és bortípus(ok)

 

16.

évjárat

 

17.

borszőlőfajta(ák) neve(i)

 

18.

Tör-
ténet

a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma

összes alkoholtartalom (%vol)

mennyiség (hl – pincekönyv alapján)

19.

 

 

 

20.

 

 

 

21.

 

 

 

22.

 

 

 


Megjegyzés:

A fenti tételre a ........................................ sorszámú bor származási bizonyítványt készletigazolás céljából kiadtam és nyilvántartásba vettem.
P. H.
Kelt: .............................................................    .....................................................
        Hegybíró aláírása


B. Másik GA számmal rendelkező hegyközségi tag borászati üzemébe történő átszállítás céljából kiadott bor származási bizonyítvány

Bor származási bizonyítvány

„B” típus – másik hegyközség területén található adóraktárba történő átszállítás céljából kiadva

Példányszám:

Sorszám:

Eladó (feladó)
neve:
címe:
GA száma:
A borászati termék feladásának helye szerint illetékes
hegyközség neve:
hegyközségi tanács neve:

Vevő (címzett)
neve:
címe:
GA száma:
A borászati termék rendeltetési helye szerint illetékes
hegyközség neve:
hegyközségi tanács neve:

A

B

C

D

1.

A borá-
szati
termék

megnevezése:

 

2.

tárolási helye (adóraktár száma):

 

3.

termékkategóriája:

 

4.

színe:

 

5.

származási országa:

 

6.

évjárata

 

7.

szőlőfajtája vagy fajtái

 

8.

alkoholtartalmát növelték:

igen/nem

9.

édesítése megtörtént:

igen/nem

10.

savtartalmát növelték:

igen/nem

11.

savtartalmát csökkentették:

igen/nem

12.

összes alkoholtartalma (%vol)

 

13.

teljes mennyisége (hl)

 

14.

Poten-
ciá-
lisan
je-
löl-
hető

eredetmegjelölés(ek) és bortípus(ok)

 

15.

földrajzi jelzés(ek) és bortípus(ok)

 

16.

évjárat

 

17.

borszőlőfajta(ák) neve(i)

 

18.

Tör-
ténet

a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma

összes alkoholtartalom (%vol)

mennyiség (hl – pincekönyv alapján)

19.

 

 

 

20.

 

 

 

21.

 

 

 

22.

 

 

 


Megjegyzés:

A fenti tételre a ........................................ sorszámú bor származási bizonyítványt készletigazolás céljából kiadtam és nyilvántartásba vettem.
P. H.
Kelt: .............................................................    .....................................................
        Hegybíró aláírása




C. Forgalomba hozatali engedély igénylése céljából kiadott bor származási bizonyítvány

Bor származási bizonyítvány

„C” típus – forgalomba hozatali engedély igénylése céljából kiadva

Példányszám:

Sorszám:

Borvidék:

Hegyközség:

Termelő neve:

Felvásárló neve:

Termelő címe:

Címe:

GA száma:

GA száma:

A

B

C

D

1.

A
borá-
szati
termék

megnevezése:

 

2.

tárolási helye:

 

3.

termékkategóriája:

 

4.

színe:

 

5.

származási országa:

 

6.

évjárata

 

7.

szőlőfajtája vagy fajtái

 

8.

alkoholtartalmát növelték:

igen/nem

9.

édesítése megtörtént:

igen/nem

10.

savtartalmát növelték:

igen/nem

11.

savtartalmát csökkentették:

igen/nem

12.

teljes mennyisége (hl)

 

13.

minimális összes alkoholtartalma:

 

14.

A
borá-
szati
termé-
keken
jelöl-
hető

eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés és bortípus

 

15.

az eredetmegjelölés termőterületénél kisebb földrajzi egység(ek) neve(i)

 

16.

a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés

 

17.

a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek)

 

18.

a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek)

 

19.

az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek)

 

20.

a termékleírásban szabályozott egyéb kifejezés(ek)

 

21.

évjárat

 

22.

borszőlőfajta(ák) neve(i)

 

23.

 

az édességi kategória megnevezése

 

24.

Törté-
net

a bevont bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma

a borászati termék megnevezésre

mennyiség
(hl – pincekönyv alapján)

25.

 

 

 

26.

 

 

 

27.

 

 

 

28.

 

 

 


Megjegyzés:

A fenti tételekre a ...................................................... sorszámú bor származási bizonyítványt a forgalomba hozatali engedély igénylésének céljából kiadtam és nyilvántartásba vettem.

A HBB döntésére vonatkozó záradék:

Kelt: ...................................................................
P. H.
        ...................................................................
        Hegybíró aláírása

5. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez


I. A Helyi Borbíráló Bizottság tagjának a következő végzettségek valamelyikével kell rendelkeznie:

Középfokú végzettség:
1. Bor- és üdítőital-ipari technikus
2. Borász
3. Szőlész-borász szaktechnikus
4. Szőlő- és gyümölcstermesztő
5. Vincellér
6. Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőital-ipar)
7. Bor- és pezsgőgyártó technikus
8. Bortechnológus
9. Erjedésipari termékgyártó (borász)

Felsőfokú végzettség:
1. Kertészmérnöki, F, E
2. Agrármérnöki E
3. Élelmiszermérnök (erjedésipar-borász) E
4. Élelmiszertechnológus mérnök (bor- és üdítőital-ipar) F
5. Tartósítóipari üzemmérnök
6. Tartósítóipari mérnök
7. Szőlész-borász mérnök
8. Borász-italtechnológus szakmérnöki

Egyéb:
1. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott „Diploma in Wines and Spirits”
2. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott „Honours Diploma”
3. Az Institute of Masters of Wine által kiadott „Master of Wine” oklevél

II. Az Országos Borszakértő Bizottság tagjának a következő végzettségek valamelyikével kell rendelkeznie:

Középfokú végzettség:
1. Borász
2. Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőital-ipar)

Felsőfokú végzettség:
1. Kertészmérnöki, F, E
2. Agrármérnöki E
3. Élelmiszermérnök (erjedésipar-borász) E
4. Élelmiszertechnológus mérnök (bor- és üdítőital-ipar) F
5. Tartósítóipari üzemmérnök
6. Tartósítóipari mérnök
7. Szőlész-borász mérnök
8. Borász-italtechnológus szakmérnöki

Egyéb:
1. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott „Diploma in Wines and Spirits”
2. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott „Honours Diploma”
3. Az Institute of Masters of Wine által kiadott „Master of Wine” oklevél

III. A 29/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott borászati eljárásokat végző személyeknek a következő végzettségek valamelyikével kell rendelkeznie:
1. Élelmiszermérnök (erjedésipar-borász) E
2. Élelmiszertechnológus mérnök (bor- és üdítőital-ipar) F
3. Tartósítóipari üzemmérnök
4. Tartósítóipari mérnök
5. Szőlész-borász mérnök
6. Szőlészeti- és borászati mérnök
7. Borász-italtechnológus szakmérnök”

6. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

A

B

C

D

E

 

Kifejezés

Borászati termékek, melyek címkéjén a kifejezés feltüntethető

Hagyo- mányos kifejezés

A kifejezés használatának feltétele.

1.

„barrique”

bor (OEM és OFJ)

nem

Olyan bor, amelynek legalább egyharmadát 350 liternél nem nagyobb térfogatú, új tölgyfahordóban tárolták, amely esetében a 606/2009/EK bizottsági rendelet I. A melléklete táblázatának 38. sorában szereplő technológiát nem alkalmazták, valamint a bor a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges minősítés során a barrique hordóban való érlelésre jellemző érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik.

2.

„blanc de blanc”

minőségi pezsgő

nem

100%-ban chardonnay szőlőfajtából származó küvéből készült.

3.

„blanc de noir”

minőségi pezsgő

nem

100%-ban a pinot noir szőlőfajta gyors feldolgozásával nyert küvéből készült.

4.

borkülönlegesség

bor (OEM, Tokaj)

 

A „borkülönlegesség” szó feltüntetése kizárólag a Tokaji borok címkéjén lehetséges, a termékleírásban foglaltaknak megfelelően.

5.

„első szüret” vagy „virgin vintage”

 

nem

Az ültetvényről első alkalommal szüretelt szőlőből készült bor.

6.

„főbor”

bor (OEM)

igen

Olyan bor:
– amely legfeljebb 45 hl/ha hozamú ültetvényről származik
– amelynek természetes alkoholtartalma legalább
15,12 térfogatszázalék
– amelynek tényleges alkoholtartalma legalább 11,5 térfogatszázalék
– amelyet forgalomba hozatal előtt legalább két évig érleltek (ebből egy évig fahordóban), és
– termelésének további részletes szabályait a használatát lehetővé tevő termékleírás rögzíti.

7.

„jégbor”
(magyar)

bor (OEM és OFJ)

igen

Túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával előállított bor
– amelynek természetes alkoholtartalma legalább 16,66 térfogatszázalék
– amely maradékcukor-tartalma legalább 45 g/liter
– amely előállításához a szőlőt igazoltan legfeljebb
–7 °C-os hőmérsékleten szüretelték.
A jégbor készítésére vonatkozó szándékot legalább 48 órával a tervezett szüreti időpont előtt be kell jelenteni az ültetvény területe szerint illetékes hegybíró részére.

8.

„muskotály” (magyar), vagy az Európai Unió bármely hivatalos nyelvének fordításában

– bor,
– még erjedésben lévő újbor,
– likőrbor,
– pezsgő,
– minőségi pezsgő,
– illatos minőségi pezsgő,
– szén-dioxid hozzáadásával
készült habzóbor,
– gyöngyözőbor,
– szén-dioxid hozzáadásával
készült gyöngyözőbor,
– szőlőmust,
– részben erjedt szőlőmust

nem

Legalább 85%-ban a következő szőlőfajták közül egynek vagy többnek a terméséből készülnek:
– Aletta,
– Csaba gyöngye,
– cserszegi fűszeres,
– generosa,
– hamburgi muskotály,
– Irsai Olivér,
– mátrai muskotály,
– nektár,
– ottonel muskotály,
– pölöskei muskotály,
– sárga muskotály,
– szirén,
– trilla,
– zefír.

9.

„nyerspezsgő”

minőségi pezsgő

nem

Palackban erjesztett, expedíciós likőrt egyáltalán nem adtak hozzá.

10.

„primőr”

nem

A szüret évében palackozott bor.

11.

„szemelt”

bor (OEM és OFJ)

 

Teljesen érett vagy nemesen rothadt bogyóknak a kevésbé érettektől való különválogatásával nyert bor, melynek természetes alkoholtartalma legalább 13,59 térfogatszázalék.

12.

„szűretlen” (magyar)

bor

nem

Olyan bor, amely esetében mellőzték a szűrést.

13.

„termőhelyen palackozva”

bor (OEM és OFJ)

nem

A bor 100%-ban az adott OEM- vagy OFJ-körzetből származik, valamint a palackozás is az adott körzeten belül történt.

14.

„töppedt szőlőből készült bor”

bor (OEM és OFJ)

nem

Olyan szőlőbogyók felhasználásával előállított bor, amelynek élettanilag a teljes érésen túljutott, a vízvesztés következtében az értékes alkotórészek betöményedésével jellemezhető szőlőtermés, amelyet a Botrytis cinerea még nem támadott meg és amelyek természetes alkoholtartalma legalább12,83 térfogatszázalék.

15.

„újbor” (magyar)

bor

nem

A szüret évében palackozott bor.

16.

„válogatott szüretelésű bor”

bor (OEM és OFJ)

nem

A tőkén teljesen beérett szőlőből kiválogatott (az éretlen, a beteg, a penészes fürtök különválasztásával), egészséges, részben túlérett bogyóiból előállított bor, amelynek természetes alkoholtartalma legalább 12,08 térfogatszázalék.

17.

„ó” (fajtanév vagy a ,,bor” szó elé írva)

bor

nem

A szüretet követő legalább harmadik évben palackozott bor.

18.

„termelői pezsgő” (magyar)

pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő

nem

– A terméket a palackban történő második alkoholos erjesztéssel teszik pezsgővé;
– a termék a küvé összeállításától számítva legalább kilenc hónapon át megszakítás nélkül a borseprőn marad ugyanabban az üzemben, ahol a küvé készül;
– a terméket degorzsálással választják el a borseprőről;
– ugyanabban a gazdaságban – ideértve a termelői csoportokat is – termelt szőlőből állítják elő, amelyben a termelő a pezsgők vagy minőségi pezsgők vagy illatos minőségi pezsgők készítésére szánt szőlőből bort készít;
– a címkén jelölik a gazdaságot és a szőlőfajtát.

19.

„cuvée”
(francia) vagy „küvé” (magyar)

bármely borászati termék

nem

Legalább két szőlőfajta borából készült borászati termék.

20.

„prémium” (magyar)

bármely borászati termék (OEM)

nem

Legfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú szőlőültetvény terméséből készítik.

21.

„superior” (latin)

bármely borászati termék (OEM)

nem

Legfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú szőlőültetvény terméséből készítik.

22.

„reserve” (angol)

bor, pezsgő, minőségi pezsgő (OEM)

nem

– A vörösborokat minimum 18 hónapon keresztül kell érlelni, amiből legalább 12 hónapig maximum 330 l űrmértékű tölgyfahordókban, és a fennmaradó időben palackban kell tárolni.
– A fehér- és rozé borokat minimum 6 hónapon keresztül kell érlelni, amiből legalább 3 hónapig tölgyfahordókban, és a fennmaradó időben palackban kell tárolni.

23.

késői szüretelésű bor

bor (OEM és OFJ)

igen

Olyan a bor, amelyet az általános szüreti időszak után szüretelt, érett szőlőből állítottak elő, és amelynek természetes alkoholtartalma legalább 12,08 térfogatszázalék.

24.

Válogatott szüretelésű bor

bor (OEM és OFJ)

igen

Olyan bor, amelyet a tőkén teljesen beérett szőlőből kiválogatott, egészséges, részben túlérett bogyóiból állítottak elő, és amelynek természetes alkoholtartalma legalább 12,08 térfogatszázalék.

25.

muzeális bor

bármelyik (OEM)

igen

Olyan borászati termék, amelyet legalább öt évig érleltek palackban.

26.

siller

bor (OEM és OFJ)

igen

A rövid héjon erjesztés következtében élénk, halvány színű vörösbor.


1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. november 6. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére